Πρόεδρος:Αυξήθηκε ο αριθμός φοιτητών στα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης

 

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου ως φορέα παιδείας και πολιτισμού, την υψηλή προσφορά του ως οργανισμού γνώσης, και του πολυσήμαντου έργου που επιτελεί, αναπτύξαμε ποικίλου είδους συνέργειες με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, οι οποίες λειτουργούν επωφελώς τόσο για τους φοιτητές όσο και για την ευρύτερη κοινωνία, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.imagew

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναντίλεκτα, λαμβάνοντας υπόψη την επίμονη και μεστή προκλήσεων προσπάθεια που προηγήθηκε, ως επίσης τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις δεξιότητες που απέκτησαν οι φοιτητές, η κατοχή ενός τέτοιου τίτλου σαφώς αποτελεί εφόδιο το οποίο διανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον τους.

«Ιδιαιτέρως σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο και αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο εν λόγω εγνωσμένου κύρους τίτλος σπουδών, αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για την καταξίωσή τους σε περαιτέρω επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο. Είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση που εργάζεται διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιδιώκοντας, τη διαμόρφωση ικανών και άξιων επιστημόνων, οι οποίοι θα συνεργήσουν ως φορείς γνώσης και προόδου στην ανανέωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της χώρας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου άρτια στελεχωμένο από την ίδρυσή του με εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, εστιάζει στην ποιότητα, την εξωστρέφεια, την έρευνα και την καινοτομία, επιδιώκοντας αφενός τη μεγιστοποίηση του επιστημονικού του έργου και τη συνεχή αριστεία και αφετέρου την αναβάθμιση, διεύρυνση και προσαρμογή των γνωστικών αντικειμένων που προσφέρει στις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού αναφέρθηκε σε υψηλές ποικίλου είδους διακρίσεις των κυπριακών Πανεπιστημίων και στη συνεχή αύξηση του αριθμού φοιτητών στα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, είπε πως όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, από το σύνολο των 32 χιλιάδων φοιτητών που φοίτησαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, οκτώ χιλιάδες ήταν πολίτες άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

«Αντιστοίχως, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 το σύνολο των φοιτητών ανήλθε στις 48 χιλιάδες εκ των οποίων οι 24 χιλιάδες προέρχονται από Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη χαρτογράφηση του πεδίου της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου που διενεργεί το Υπουργείο Παιδείας, οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζονται αυξημένοι για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αγγίζει τις 51 χιλιάδες εκ των οποίων οι 27 προέρχονται από Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θέλω να τονίσω ότι σύμφωνα με την «Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης 2019» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος, παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ολοκλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση  με ποσοστό που ανέρχεται στο 57,1%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 40,7%».

«Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο, τόσο των φοιτητών και αποφοίτων μας όσο και των ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων και της προσφερόμενης εκπαίδευσης. Στοχεύοντας, όπως ακριβώς προανέφερα,  στη συγκράτηση και την αξιοποίηση του ικανού ανθρώπινου δυναμικού το οποίο διαθέτει ο τόπος μας, επιδιώξαμε ως βασική προτεραιότητα αλλά και υποχρέωση τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τους νέους μας, εστιάζοντας παράλληλα σε μία εξωστρεφή προσέγγιση που συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και την απασχόληση», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους συνεχάρη για την αφοσίωση και ζήλο στο αντικείμενο ειδίκευσης που επέλεξαν, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσήλωση και ξεχωριστό ήθος για την επίτευξη των υψηλών στόχων που έθεσαν.

«Αξιοποιώντας πλήρως τα εφόδια που σας προσέφερε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σας καλώ να συνεχίσετε να θέτετε στόχους και να τους πετυχαίνετε, κάνοντας προς την κατεύθυνση αυτή αυτοσκοπό τη δια βίου μάθηση, η οποία αποτελεί το κυριότερο εχέγγυο για τη συνεχή διεύρυνση των οριζόντων σας. Ως άξιοι πρεσβευτές των γνώσεων που σας μεταλαμπάδευσαν οι καθηγητές σας και έχοντας συναίσθηση της κοινωνικής σας ευθύνης, δεν έχω αμφιβολία ότι θα εργαστείτε με επαγγελματισμό επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Πανεπιστημίου σας μέσα από τη δική σας συμβολή στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας», επεσήμανε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σταθερός σύμμαχος και στο νέο, απαιτητικό αυτό κεφάλαιο της ζωής σας, θα είναι οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες σας μεγάλωσαν οι γονείς σας, οι οποίοι δικαιολογημένα αισθάνονται περήφανοι κοιτάζοντας στα πρόσωπά σας να ανταμείβονται οι κόποι και οι θυσίες τις οποίες χρειάστηκε να υπομείνουν μέχρι τη δική σας πορεία προς την επιτυχία».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσα από τη συλλογική δουλειά, αλλά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα, θα αξιωθεί στο μέλλον ακόμη περισσότερες επιτυχίες και κατακτήσεις προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Στην προσπάθεια αυτή, να είστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση, ως έχει πράξει μέχρι στιγμής, θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης», κατέληξε.