Ρύθμιση του Πόθεν Έσχες, των διπλών συντάξεων και αμοιβών θέτουν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι

Ζητείται πολιτικά θάρρος από όλα τα κόμματα

Για το ΑΚΕΛ το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων και μισθών από το δημόσιο παραμένει ανοικτό, που μεταθέτει όμως την κύρια ευθύνη στην Κυβέρνηση, για τον ΔΗΣΥ το θέμα τείνει να θεωρείται λήξαν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ οι Οικολόγοι δηλώνουν ότι θα επιμείνουν ώστε να ρυθμιστεί και προσδοκούν σε πολιτικό θάρρος από τα άλλα κόμματα.

Ερωτηθείς μετά συζήτηση του θέματος σε σημερινή συνεδρία εάν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών προτίθεται να τροποποιήσει το Σύνταγμα κατά τρόπο που να αρθεί η αντισυνταγματικότητα, η οποία διαπίστωσε το Ανώτατο Δικαστήριο για απολαβές συντάξεων και μισθών ταυτόχρονα από κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών είπε ότι το θέμα άπτεται του δικαιώματος περιουσίας και επομένως δεν εξετάζεται τροποποίηση του Συντάγματος για το θέμα.

Απαντώντας εάν πρόκειται να εξετασθεί η τροποποίηση του Συντάγματος σε κατοπινό στάδιο, κ. Σαμψών ανέφερε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ήδη πως πρέπει να προχωρήσουμε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί επισταμένα, είναι ένα από πολλά ζητήματα που σεβόμενοι τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να κινηθούμε στα πλαίσια της νομιμότητας.

“Μπορεί πολιτικά να μην μας αρέσουν κάποιες αποφάσεις αλλά οφείλουμε να τις σεβαστούμε”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην απόφαση του Ανωτάτου.

“Το θέμα των πολλαπλών συντάξεων αν και προκαλεί κατά ένα τρόπο και έχει ρυθμιστεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης, είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετασθεί μέσα στα δεδομένα της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι θέματα συνταγματικά δεν μπορούν εν μια νυκτί να τυγχάνουν μεταχείρισης και την επόμενη να θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση που κάναμε είναι λανθασμένη και αντισυνταγματική.

“Χρειάζεται σοβαρή μελέτη για να καλύψουμε και το περί δικαίου αίσθημα αλλά και να παραμείνουμε στα πλαίσια του Συντάγματος”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “ως ΑΚΕΛ ασχολούμαστε με το θέμα”.

Ερωτηθείς γιατί δεν γίνονται κάποιες ενέργειες είπε πως θα ήταν πιο εύλογο το ερώτημα εάν είχαμε ανάλογες απαντήσεις από την κυβέρνηση, που αυστηρά ομιλώντας, για θεσμικά ζητήματα πρέπει πρώτη να σπεύδει να τοποθετείται.

“Εμείς θεωρούμε πως είναι ανοικτό το ζήτημα και πολιτικά κρίνουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί αλλά πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες θεσμικές είναι καλά να έρχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση χωρίς να υποβαθμίζουμε τη δική μας δυνατότητα”, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διατύπωσε τη θέση ότι η Βουλή πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να ρυθμιστεί το θέμα του Πόθεν Έσχες, των διπλών συντάξεων και των διπλών αμοιβών.

Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου για ανώτατο όριο στις αμοιβές, η οποία όπως είπε βρίσκεται στα αζήτητα.

Με την πρόταση νόμου τίθεται οροφή στις αμοιβές από το δημόσιο είτε στη σύνταξη, είτε στους μισθούς και τα επιδόματα είτε συνδυασμό, πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι κατά την άποψη των νομικών του Κινήματος με αυτό τον τρόπο ξεπερνιέται το πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση του Δικαστηρίου που απαγορεύει τη στοχευμένη αποκοπή της σύνταξης.

Πρόσθεσε ότι γίνεται έμμεσα η περικοπή των συνολικών απολαβών χωρίς να γίνεται αποκοπή της σύνταξης και ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θα προωθήσουν την πρόταση με την ελπίδα ότι και τα υπόλοιπα κόμματα θα δείξουν κατανόηση και πολιτικό θάρρος,

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι γνωρίζει πως κάποια κόμματα διστάζουν στο θέμα των διπλών συντάξεων και των διπλών αμοιβών επειδή επηρεάζονται αξιωματούχοι των κομμάτων και σε κάποιες περιπτώσεις και Βουλευτές.

“Πρέπει να ξεπεράσουν αυτό το ταμπού και να βρεθεί μια λύση, η οποία να είναι δίκαιη”, συμπλήρωσε αναφέροντας ότι πρέπει να ξεπεραστεί και το ταμπού ότι η Βουλή δεν πρέπει να κάνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

Υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη Σύνοδο έγιναν αρκετές και παρατήρησε ότι επί της παρούσας διακυβέρνησης που εξελέγη με πολλές εξαγγελίες δεν προχωρά καμία τροποποίηση του Συντάγματος.