Η Ρωσια επιδιώκει συμφωνία με την Κύπρο για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων

Μια ενδεχόμενη συμφωνία για παροχή από την Κύπρο προς τη Ρωσία στρατιωτικών διευκολύνσεων είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Μόσχα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι στο παρόν στάδιο διεξάγονται διαβουλεύσεις με το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις διμερείς συμφωνίες, που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα περί τα τέλη Φεβρουαρίου.ÑÙÓÏÓ ÐÑÅÓÂÇÓ ÓÔÇÍ ÊÕÐÑÏ STANISLAV OSADCHIY

Ο Ρώσος Πρέσβης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα στα γραφεία της Συμμαχίας. Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με τους Πρέσβεις των πέντε κρατών – μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει εξαγγείλει η Συμμαχία Πολιτών με αφορμή την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο, όπως εξήγησε ο κ. Λιλλήκας να ζητηθεί η βοήθεια και η συνδρομή τους έτσι ώστε η Έκθεση να μην υιοθετηθεί με το Ψήφισμα του ΣΑ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης απηύθυνε προς το Ρώσο Πρέσβη έκκληση όπως η Ρωσία για ακόμη μια φορά, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣΑ, έτσι ώστε το επικείμενο Ψήφισμα να μην περιέχει επιζήμιες, για την εθνική υπόθεση, αναφορές.

«Γιατί όπως γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «το προσχέδιο Ψηφίσματος το ετοιμάζει πάντοτε το Λονδίνο και ως συνήθως περιέχει αναφορές ενοχλητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ευχαρίστησε επίσης το Ρώσο Πρέσβη για τη σταθερή, όπως είπε, στήριξη που παρέχει η Ρωσία προς την Κύπρο και την αμετακίνητη της θέση στο Κυπριακό, ως θέση αρχών.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης η εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία, όπου, όπως είπε, οι δυτικές χώρες παίζουν περίεργο παιχνίδι εις βάρος του ουκρανικού λαού και κυρίως των ρωσόφωνων. «Θα θέλαμε η ΕΕ να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος πόλος και όχι να συμπλέει απόλυτα πάντα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Συζητήθηκαν επίσης, όπως ανέφερε, η κατάσταση στη Ρωσία μετά και τις κυρώσεις της ΕΕ με την επιβολή των οποίων η Συμμαχία Πολιτών διαφωνεί, αλλά και την πτώση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων. Ο κ. Λιλλήκας είπε μάλιστα ότι οι οικονομικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία επηρεάζουν και την κυπριακή οικονομία και εξέφρασε ανησυχία «γιατί αν συνεχίσει η πολιτική των κυρώσεων οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία θα μας επηρεάσουν, λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού, με πιθανότητα σημαντικής μείωσης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα θα έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο. «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την επίσκεψη αλλά πολύ φοβούμαστε ότι από κυπριακής πλευράς η επίσκεψη θα έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι δικές του πληροφορίες και ανησυχίες είναι ότι «κάτω από τις πιέσεις των γνωστών πρωτευουσών ο ΠτΔ δεν θα υπογράψει τις συμφωνίες εκείνες που θα επέτρεπαν τη σύγκλιση σε πολύ μεγάλο βαθμό των συμφερόντων της Κύπρου με τη Ρωσία». Ως εκ τούτου, κάλεσε εκ νέου τον ΠτΔ να αξιοποιήσει αυτή την επίσκεψη όχι για την υπογραφή πολλών αλλά όχι ουσιαστικών συμφωνιών, αλλά συμφωνιών που πραγματικά θα δώσουν βάθος στις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν πολλά θέματα με πρώτο και κύριο τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, αλλά και τις διμερείς σχέσεις με την επικείμενη επίσκεψη του ΠτΔ στη Ρωσία.

Είπε ότι στο παρόν στάδιο γίνονται διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών για τις συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του ΠτΔ στη Μόσχα. «Πραγματικά κάνουμε το παν για βελτίωση των καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας και ελπίζω ότι αυτές θα αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στην οικονομία της Ρωσίας όσο και στην οικονομία της Κύπρου».

Σε ερώτηση για το αν η προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία, όπως παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό, ειδικότερα σε οικονομικό επίπεδο, επηρεάζει τη στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τα θέματα της Κύπρου ο κ. Οσάτσι σημείωσε ότι η Ρωσία πάντοτε διατηρεί καλές σχέσεις και με την Τουρκία και με την Κύπρο. «Νομίζω πως αυτό είναι κάτι φυσικό, να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που εμείς έχουμε κυρώσεις και έχουμε δυσκολίες με ορισμένες χώρες».

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την κυπριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, μια υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα, αλλά και μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να υπογράψει πάρα πολύ σημαντικές συμφωνίες με τη Ρωσία αγνοώντας και παραγνωρίζοντας τις όποιες πιέσεις ή παροτρύνσεις δέχτηκε είτε από τις ΗΠΑ είτε από την ΕΕ, σε αντίθεση με την κυπριακή κυβέρνηση που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο τι θα πει η Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να μην κάνει εκείνα τα βήματα που πρέπει να κάνει θέτοντας μπροστά και πάνω απ` όλα τα κυπριακά συμφέροντα.

Σε ερώτηση τι συμφωνίες έχει κατά νου όταν αναφέρεται σε σημαντικές συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει ο ΠτΔ κατά την επίσκεψη του στη Ρωσία ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με βάση τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, τις ανάγκες που έχει η Ρωσία και τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος σε σχέση με τη γεωγραφική της θέση, «εκείνο που θα μπορούσε και που θα έπρεπε να γίνει είναι να αξιοποιήσουμε εμείς τη γεωγραφική μας θέση, για να κερδίσουμε γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα».

Παρέπεμψε στις συμφωνίες με Γαλλία και Γερμανία, δηλώνοντας ότι “παρόμοια συμφωνία θα έπρεπε να υπογραφεί και με τη Ρωσία, παρέχοντας τις διευκολύνσεις εκείνες που η Ρωσία χρειάζεται στην περιοχή». Και αυτό θα ήταν μια ουσιαστική σύγκλιση των συμφερόντων μας που θα εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες, πρόσθεσε

Ερωτηθείς ο Ρώσος Πρέσβης κατά πόσο μια τέτοια συμφωνία είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Μόσχα ο κ. Οσάτσι απάντησε «βεβαίως, είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Μόσχα» και πρόσθεσε πως αυτό το θέμα συζητείται και πώς «θα δούμε τι θα γίνει».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει η Ρωσία το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Οσάτσι είπε ότι η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό και των όσων διαδραματίζονται σε σχέση με το φυσικό αέριο. Είπε ότι το θέμα του Μπαρμπαρός έχει συζητηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών, και πως η Ρωσία παροτρύνει όλες τις πλευρές προς άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «για να μας στηρίξουν φίλες χώρες ή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει πρώτα εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυπριακά συμφέροντα».

«Όταν ο ίδιος ο ΥΠΕΞ δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να ανοίξει κανέναν ενταξιακό κεφάλαιο πριν από την αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά από τη δήλωση του Προέδρου ο οποίος αποδέχτηκε να συζητηθεί στις συνομιλίες το θέμα του φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει ότι έχουμε με τη δήλωση του ΠτΔ ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας και τώρα με τη δήλωση του ΥΠΕΞ, όταν αποχωρήσει το Μπαρμπαρός θα επιβραβεύσουμε με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων αυτή την επιθετικότητα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι με αυτή τη στάση της Κυβέρνησης δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι άλλες φίλες χώρες θα είναι πιο διεκδικητικές σε ό,τι αφορά τα θέματα της Κύπρου απ` ότι η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση.