Αναλυτές απαντούν στον Ελληνα ΥΠΑΜ ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο…»

Αντιδράσεις  προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου3050049 Αποστολάκη στις ΗΠΑ, ότι «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο, για να επιτρέψει στον εαυτό της να αναλάβει διάφορες δράσεις στην περιοχή. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί», είχε αναφέρει  ο κ. Αποστολάκης, σε ομιλία του, στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής Ανάλυσης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στο sputniknews.gr, εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιεί την Τουρκία και το αιτιολογεί ως εξής:

«H Τουρκία έχει αυτόνομη πολιτική. Κανείς δεν χρησιμοποιεί κανέναν. Η αντίληψη της φράσης ότι “η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία”,  είναι μια ανάγνωση που θα άρμοζε ίσως σε μια παλαιότερη εποχή μια ψυχροπολεμική εποχή που υπήρχαν δύο υπερδυνάμεις και χρησιμοποιούσαν άλλες χώρες ως πιόνια. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι είμαστε σε μια πολυπολική γεωπολιτική πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν τόσο ισχυροί δρώντες ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τον οποιονδήποτε. Η Τουρκία είναι δεδομένο και δηλωμένο από πλευράς της ότι μέσα σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο θέλει να εξελιχθεί σε μια από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις τουλάχιστον τις ευρασιατικές δυνάμεις. Βλέπει τη Ρωσία περίπου ως ισότιμή της».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι η Τουρκία ακριβώς για να μπορέσει να μετατραπεί σε μια ανεξάρτητη δύναμη σε έναν αυτόφωτο και πολυπολικό κόσμο, οφείλει να μην είναι ταυτισμένη με καμία από τις άλλες δυνάμεις, οπότε η δυναμική ευαίσθητη, αλλά εύθραυστη λειτουργική ισορροπία που είχε πετύχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας αποτελεί κομμάτι της υψηλής της στρατηγικής. Το να δαιμονοποιούμε εμείς τη Ρωσία και να της αποδίδουμε ικανότητες τις οποίες, ούτε τις έχει, ούτε τις θέλει, είναι εκτός πραγματικότητας», προσθέτει ο έγκριτος αναλυτής.

Την άποψη ότι η Τουρκία παίζει συγκεκριμένα παιχνίδια για να εκβιάσει πολιτικά τον Τραμπ, εκφράζει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

«Δεν χρησιμοποιεί η Ρωσία την Τουρκία. Δεν έχει σε καμία περίπτωση αυτό τον σκοπό γιατί δεν έχει ανάγκη να το κάνει. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι η Τουρκία κάνει ανοίγματα στη Ρωσία και ότι ο προσανατολισμός της είναι να παίξει με τους Αμερικανούς και, για τον λόγο αυτό, επιχειρεί πολιτικό εκβιασμό στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Από την εποχή του Κεμάλ, η Τουρκία έχει δυτικό προσανατολισμό, άσχετα αν δεν τα κατάφερε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσπάθεια έγκειται στο να πιεστούν οι Αμερικανοί, γι’ αυτό και στρέφονται οι Τούρκοι προς τη Ρωσία, που βλέπουν ότι είναι μια δύναμη που εξακολουθεί να αναπτύσσεται ταχύτατα. Είναι ενοχλητικό για τους Αμερικανούς να βλέπουν τη Ρωσία να αναπτύσσεται και την Τουρκία να συνεργάζεται», επισημαίνει ο καθηγητής.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει επεκτατικές βλέψεις στην περιοχή και δεν δημιουργεί συμμαχίες σε βάρος κανενός.

Αναφορικά με το θέμα των S-400 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ τόνισε πρόσφατα μεταξύ άλλων ότι «Ο κύριος λόγος της προπαγάνδας αυτής είναι όμως πολύ απλός: Μια διεθνής δύναμη δεν θέλει να χάσει ούτε ένα κομμάτι της τουρκικής αγοράς εξοπλισμών, όπου πάντα είχε κυρίαρχη θέση. Γι’ αυτό θέτουν την Άγκυρα προ διλήμματος: Είτε θα πάρει μόνο S-400, είτε και Patriot και F-35. Εσείς τι πιστεύτε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα σας; Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε τις προάλλες ότι η ισορροπίες στο Αιγαίο δε αλλάζουν από τους S-400, αλλά μόνο από τον συνδυασμό της σύγχρονης αεράμυνας με τα F-35».

Πηγή:Sputnik