Eκθεση γεγονότων ζητεί ο Γ.Εισαγγελεας για τις τρείς υποθέσεις δυστυχημάτων

klerides_607_364_577_324

 

Ο Γενικός  Εισαγγελέας με γραπτές οδηγίες του προς την Υπεύθυνο των Δημοσίων Κατηγόρων του Γραφείου Εισαγγελίας στην Αστυνομία Λεμεσού,  του ζητεί όπως συνταχθεί και παρουσιασθεί στο γραφείο του πλήρης έκθεση γεγονότων μέχρι τη Δευτέρα 6/10/2014 και ώρα 12.00 μ . για το  ζήτημα που αφορά πιθανη πλημμελή  και/ή εσκεμμένη παράβαση καθηκόντων Δημοσίου ή Δημοσίων Κατηγόρων στον χειρισμό τριώνθανατηφόρων ποινικών τροχαίων υποθέσεων ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, Σύμφωνα  με ανακοίνωση  της Νομικής Υπηρεσίας αφού  παραληφθεί και μελετηθεί η ανωτέρω έκθεση γεγονότων θα αποφασισθούν τα περαιτέρω ενδεχόμενα μέτρα με ανάλογες οδηγίες.

Η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα  έρχεται ως απάντηση στο σάλο που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες αναφορικά με  προκλητικά ελαφρές ποινές τις οποίες  επέβαλε το δικαστηριο Λεμεσού σε τρεις πολίτες οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τρία διαφορετικά θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια όταν οι υπεύθυνοι τροχαίας Λεμεσού απέστειλαν επιστολές προς τη Νομική Υπηρεσία  διερωτώμενοι  γιατί  δεν έγινε έφεση από την κατηγορύσα αρχή.

Στις επιστολές  το περιεχόμενο των οποίων  αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός  «ΣΙΓΜΑ» την Παρασκευή   ,  η Αστυνομία Τροχαίας αφήνει σοβαρότατες  αιχμές για τις ποινές «χάδια» που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους για τις εξής υποθέσεις:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΩΤΗ:

Θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα οικιακή Βοηθό 28 ετών που συνέβη στις 22 Δεκεμβρίου 2012. Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δικηγόρος Αναστάσιος Νεοφύτου 26 ετών τότε, επέπεσε στο πίσω μέρος σταθμευμένου οχήματος στην οδό Χαρίλαου Ξυλοφόρου. Από την πρόσκρουση το σταθμευμένο όχημα μετακινήθηκε βίαια και συνέθλιψε σε άλλο σταθμευμένο όχημα οικιακή βοηθό που σκούπιζε ανάμεσα στα δύο οχήματα. Ποινή Δικαστηρίου: 3000 πρόστιμο, 6 μήνες στέρηση άδειας οδηγού και 6 βαθμοί ποινής.

ΥΠΌΘΕΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:

Στις 23 Ιουλίου 2012 δεκατετράχρονο κορίτσι από την Ρωσία παρασύρθηκε από όχημα σε ελεγχόμενη διάβαση πεζών στον παραλιακό δρόμο. Προηγουμένως είχε κάνει την χρήση φώτων τροχαίας. Το όχημα οδηγούσε ο Τάκης Νέμιστας 82 τότε ετών, πρώην Υπουργός. Το κοριτσάκι κατέστη τετραπληγικό και ένα μήνα μετά διακομίστηκε με ναυλωμένη πτήση στην Ρωσία. Το Δικαστήριο δεν επέβαλε καμία ποινή στον κατηγορούμενο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΙΤΗ:

Θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα την Κατερίνα Ιωάννου 80 ετών που παρασύρθηκε σε διάβαση πεζών στην οδό Γλάστωνος στις 3 Απριλίου 2011. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο ασφαλιστής Φαίδωνας Μιχαηλίδης 64 ετών.
Υλικό κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που καταδείκνυε κατάφωρη αμέλεια  δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο. Ποινή Δικαστηρίου: 3000 πρόστιμο, στέρηση άδειας οδηγού για ένα χρόνο και 5 βαθμοί ποινής.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Υπεύθυνος της Τροχαίας Ανώτερος υπαστυνόμος Μιχάλης Κατσουνωτός εγείρει τα ακόλουθα ερωτήματα :

  • Στις περιπτώσεις των Τ. Νέμιτσα και Νεοφύτου λήφθηκαν υπόψη ότι οι οικογένειες των θυμάτων αποζημιώθηκαν;
  • Γιατί η Εισαγγελία δεν άσκησε έφεση;
  • Πως στην υπόθεση του δικηγόρου αποσύρθηκε η κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης;

Πιο καυστική είναι η επιστολή του υπεύθυνου Δυστυχημάτων της Τροχαίας Λεμεσού υπαστυνόμου Αιμίλιου Κκαφά που μεταξύ άλλων ερωτά :

  • Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται βάσει ιδιότητας η/ και της κοινωνικής τους τάξης;
  • Αν οι κατηγορούμενοι ήσαν απλοί και ασήμαντοι πολίτες, θα τύγχαναν την ίδιας αντιμετώπισης
  • Οι αποφάσεις αυτές δεν θα αποτελέσουν προηγούμενο για παρόμοιας φύσης αδικήματα;

Στην επιστολή του ο Αιμίλιος Κκαφάς επισημαίνει πως και οι τρεις υποθέσεις εκδικάστηκαν από τον ίδιο δικαστή και στις δύο συνήγορος υπεράσπισης ήταν το ίδιο πρόσωπο.