Δερματική αλλεργία

20140620_481557

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που ενώ ορισμένες αλλεργικές παθήσεις βρίσκονται σε ύφεση (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, αλλεργικό έκζεμα που οφείλονται σε γύρης και οικιακή σκόνη), υπάρχουν άλλες αλλεργικές παθήσεις που κάνουν την εμφάνισή τους (χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι άλλες εποχές) και οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και πρόληψη.

Τέτοιες αλλεργίες είναι : αλλεργικές δερματοπάθειες, που περιλαμβάνουν διάφορες μορφές κνιδώσεων, αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διαφόρων εντόμων και τροφικές αλλεργίες, που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες.

Στις αλλεργικές δερματοπάθειες κατεξοχήν αντιπρόσωπος είναι η κνίδωση και το αγγειοοίδημα, νόσος πολύ συχνή, που κατά κανόνα δεν εκθέτει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο. Πολλές φορές συγχέεται με το αλλεργικό shock (συστηματική αναφυλαξία), γιατί αφενός μεν είναι εντυπωσιακά το συμπτώματα και αφετέρου σχεδόν σε κάθε επεισόδιο αλλεργικού shock, εκτός των άλλων συμπτωμάτων συνυπάρχει και κνίδωση με αγγειοοίδημα.

Τα αίτια της κνίδωσης και του αγγειοοιδήματος είναι πολλά. Τα συμπτώματά της χαρακτηρίζονται από δερματικές βλάβες (κνιδωτικές), που είναι όμοιες με αυτές που παρατηρούνται εάν το δέρμα τριφτεί με τσουκνίδα, δηλαδή σχηματίζεται ερύθημα (κοκκίνισμα), οίδημα (πρήξιμο) και συνυπάρχει έντονος κνησμός (φαγούρα), μερικές φορές αφόρητος . Οι κνιδωτικές βλάβες μπορεί να είναι περιορισμένες ή εκτεταμένες και το δέρμα μοιάζει με ανάγλυφο γεωγραφικό χάρτη. Πολλές φορές η κνίδωση συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο), στα βλέφαρα, στα χείλη και στα γεννητικά όργανα. Τότε ομιλούμε για κνίδωση και αγγειοοίδημα. Τα συμπτώματα της κνίδωσης και του αγγειοοιδήματος ποικίλουν σε διάρκεια (από μερικά λεπτά έως και χρόνια), στη συχνότητα εμφάνισης και την ένταση (μικρές και λίγες ή μεγάλες και εκτεταμένες βλάβες ) και στην ανταπόκριση στη θεραπεία.