Αγεφύρωτες οι διαφορές Τουρκίας -ΗΠΑ για τους S-400

3050049Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να προμηθευτεί το  ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, η οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο «θα θέσει σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή», όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των S-400.

«Οι κυρώσεις θα είναι αντιπαραγωγικές και θα έχουν αρνητικές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιεστικός ο χρόνος για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλτ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέδειξε λογική προσέγγιση στο θέμα των S-400 και την ανάγκη της Τουρκίας για την ανάπτυξή τους. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση Τραμπ — Ερντογάν στο άμεσο μέλλον.

Ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα πάντως ότι η παράδοση των S-400 που έχει οριστεί για τον προσεχή Ιούλιο, μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν στη Μόσχα από όπου και διαμήνυσε ότι το θέμα της αγοράς των S-400 είναι λήξαν.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για την συμφωνία της Ρωσίας με την Τουρκία, που αποτελεί και εταίρο τους στο ΝΑΤΟ και απειλούν την Άγκυρα με κυρώσεις.

Επιπλέον η Ουάσιγκτον απειλεί να αναστείλει τις παραδώσεις της πέμπτης γενιάς μαχητικών F-35 στην Τουρκία, υπό το φόβο ότι θα διακυβευθούν οι δυνατότητές τους από το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει προσαρμογή των παραμέτρων του συστήματος S-400 εφόσον οι ΗΠΑ αποδείξουν ότι όντως συνιστά κίνδυνο για τα αεροσκάφη F-35.