Αρθρογράφος Stern:Εφιάλτης για το ΝΑΤΟ η αγορά των S-400 από την Τουρκία

 

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία, μετά την αγορά των ρωσικών S-400, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλάζοντας τη γεωστρατηγική της θέση, εκφράσει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερνότ Κράμπερ σε άρθρο του στο περιοδικό Stern.1689980

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στην περιοχή ενάντια στη βούληση της Άγκυρας, ενώ ο ίδιος μιλάει για «εφιάλτη» για το ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αρνούνταν να παράσχουν στην Τουρκία αντίστοιχα όπλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρώντας ότι με τους S-400, η Τουρκία επιλέγει έναν δρόμο μεγαλύτερης ανεξαρτησίας.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει ακόμη ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες για τους στρατό.

Παράλληλα, περιγράφει ένα ακόμη «τεράστιο πρόβλημα» για το ΝΑΤΟ, πέραν της απώλειας της επιρροής του στον στρατηγικά σημαντικό τουρκικό εναέριο χώρο. Οι S-400, όπως λέει, δεν είναι συμβατοί με άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, επομένως ο δημοσιογράφος προειδοποιεί ότι εάν βρεθεί τρόπος σύνδεσης των S-400 με το Σύστημα AWACS, τότε η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει εικόνα για την τεχνολογία του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του σύστηματος αεράμυνας S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει τονίσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν, πριν από λίγο διάστημα, στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.