«Βόμβα κρότου λάμψης» προέδρου ΔΗΣΥ για αυτοδιάλυση της Βουλής

 

Σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει τις ευθύνες κυβέρνησης – ΔΗΣΥ  για την κατάρρευση Unknown-3του Συνεργατισμού ο πρόεδρος του Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου έρριξε την Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής μια «βομβα κρότου -λάμψης» για αυτοδιάλυση της Βουλής και διενέργεια βουλευτικών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές  Την ίδια «βόμβα» απασφάλισε και το Σάββατο προκαλώντας όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Χθες Σάββατο ο κ. Αβ.Νεοφύτου επαναφέροντας τη θέση που διατύπωσε με πομπώδες ύφος  στην ολομέλεια της Βουλής είπε:

«Τους τελευταίους δύο μήνες γίνεται μία οξεία αντιπαράθεση για τα αίτια, τα αιτιατά και τις ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Την ίδια ώρα έχουμε μία τρίτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έδρα της Λεμεσού. Το είπα πολλές φορές θα το επαναλάβω. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Είναι άξιο απορίας πως στην Κύπρο το κυβερνών κόμμα προκαλεί να πάμε σε εκλογές και το αρνείται η αντιπολίτευση. Ας πάμε στον κυρίαρχο λαό να κρίνει και ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αλλά να δώσουμε διέξοδο στο να μην είναι το Κοινοβούλιο της Κύπρου το Κοινοβούλιο που παραμένει λειψό ανά το παγκόσμιο.
Και αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η ευθύνη είναι στον Δημοκρατικό Συναγερμό τι έχουν να φοβηθούν; Ας πάνε στον λαό να τους δικαιώσουν οι πολίτες.
Ένα θα σας πω. Έχουμε 18 ψήφους του Δημοκρατικού Συναγερμού δεδομένους για να αυτοδιαλυθεί η Βουλή και παράλληλα με τις Ευρωεκλογές να έχουμε και Βουλευτικές εκλογές. Χρειαζόμαστε ακόμα 10 ψήφους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.»

Ερωτηθείς κατα πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο είπε:
«Βεβαίως είναι εφικτό. Το άρθρο 67 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο. Με τη σύμφωνή γνώμη 28 βουλευτών, γιατί είμαστε 55, διαλύεται η Βουλή και μπορούμε να κάνουμε εκλογές σε 20, 30, 40 μέρες. Εγώ προτείνω να αυτοδιαλυθεί η Βουλή και στις 26 Μαΐου παράλληλα με τις Ευρωεκλογές να γίνουν και Βουλευτικές εκλογές.
Και να στείλουμε και ένα μήνυμα στους πολίτες. Ότι εμείς οι Βουλευτές δεν είμαστε «γαντζωμένοι» στις θέσεις μας. Είναι δυνατόν πολιτικό κόμμα και πολιτευτής να φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία και να κάνουμε τους μάγκες μέσα από τα μικρόφωνα για να επιρρίπτουμε ο ένας ευθύνες στον άλλο. Όλοι φταίνε εκτός από τον εαυτό μας. Ας βάλουμε τους εαυτούς μας όλοι προς κρίση στον κυρίαρχο λαό. Τι φοβούνται;» διερωτήθηκε

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δ.Δημητρίου είπε:

«Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Ας αναλάβει ο κάθε ένας τις δικές του ευθύνες και ας απευθυνθούμε στο λαό

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έκανε χθες μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Να αυτοδιαλυθεί η βουλή και να πάμε σε ταυτόχρονες εκλογές. Βουλευτικές και ευρωεκλογές. Το σύνταγμά μας, μας το επιτρέπει.

Σε μια περίοδο που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «διδάσκουν» πως ο κάθε ένας θα αναλάβει τις ευθύνες τους πλην του εαυτού τους, η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Ως πότε θα κρίνει ο ένας τον άλλον; Ας αναλάβει ο κάθε ένας τις δικές του ευθύνες και ας απευθυνθούμε στο λαό, στους πολίτες που μας εξέλεξαν για να ανανεώσουμε την λαϊκή εντολή. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Τι φοβούνται ή τι έχουν να φοβηθούν και αποφεύγουν την ανανέωση της εντολής από το εκλογικό σώμα;»

Απάντηση στον Αβέρωφ από την Αλληλεγγύη

Απάντηση στον Αβ.Νεοφύτου έδωσε το Κίνημα Αλληλεγγύη κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ  ότι επιχειρεί να συμπαρασύρει, επικοινωνιακά το λαό για  πετύχει το συσκοτισμό των δικών του ευθυνών και της παράταξής του.Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συνεχίζοντας τις πομπώδεις τοποθετήσεις του, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου επιμένει στην αυτοδιάλυση της Βουλής για να τοποθετηθεί τάχατες ο ίδιος ο λαός πάνω στα ζητήματα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Ξεχνά ότι τη συνταγματική ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, -περιλαμβανομένης της διαχείρισης των του Συνεργατισμού- είχε και έχει η κυβέρνηση Αναστασιάδη τα τελευταία έξι χρόνια που μας κυβερνά και συνεπώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για ότι έγινε ή δεν έγινε στο Συνεργατισμό.

Ξεχνά ο κ. Αβέρωφ ότι την Ερευνητική Επιτροπή έχει διορίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γιατί υπό διερεύνηση ήταν και η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ξεχνά ακόμα ότι είτε δέχεται το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής είτε όχι, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει καθήκον και υποχρέωση να μελετήσει τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής και να πάρει τα αναγκαία μέτρα, είτε αρέσουν είτε όχι στον κ. Αβέρωφ.

Συνεπώς δεν υπάρχει διακύβευμα για μια αυτοδιάλυση της Βουλής όταν δικαιωματικά κατ’ ελάχιστον ζητά να γίνουν σεβαστά τα ευρήματα μιας επιτροπής. Διαφορετικά θα βρεθεί η Βουλή από ελεγκτής να γίνει ελεγχόμενη.

Ο κ. Αβέρωφ δεν είναι η πρώτη φορά που παίζει εκ του ασφαλούς. Προσφέρει την κοινοβουλευτική του δύναμη, γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Νομίζει ότι με το να συμπαρασύρει, επικοινωνιακά το λαό θα πετύχει το συσκοτισμό των δικών του ευθυνών και της παράταξής του.

Ούτε και τώρα θα τα καταφέρει γιατί οι πολίτες έχουν τη δική τους κρίση και δεν ξεχνούν όσο κάποιοι νομίζουν.»