Νέος ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ -ΠΕΟ ο Νίκος Γρηγορίου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εξέλεξε σήμερα ομόφωνα ως νέο ΓΓ της συντεχνίας για την επόμενη τετραετία, τον τέως υπεύθυνο του Γραφείου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΠΕΟ Νίκο Γρηγορίου.imagew-3.aspx

Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του ΓΓ της συντεχνίας έγινε στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της συντεχνίας που άρχισαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εργαζομένων από διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες.

Ο απερχόμενος ΓΓ της συντεχνίας Αντώνης Νεοφύτου συνεχάρη τον κ. Γρηγορίου για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Κάλεσε, ταυτόχρονα, όλους να σταθούν δίπλα του και να στηρίξουν τις προσπάθειες του για προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, εκφράζοντας την ετοιμότητα του να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του για επίτευξη των στόχων της συντεχνίας.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Γρηγορίου ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την τιμή να τον εκλέξουν στη θέση του ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι είναι μια μεγάλη τιμή για τον ίδιο, αλλά συγχρόνως και μία μεγάλη ευθύνη,  σημειώνοντας ότι διαθέτει τα εφόδια για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο και καθήκον που αναλαμβάνει, με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της συντεχνίας.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία του ότι μέσα από σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια «μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από 24  αιρετά και 16 εξ οφίκιο μέλη, κατά τη πρώτη του συνεδρία για εκλογή του νέου ΓΓ της συντεχνίας, αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης για να τιμηθεί ο κ. Νεοφύτου για την πολυετή δράση και προσφορά του στη συντεχνία.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα της συντεχνίας για τη διαφύλαξη των θεσμών των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων και εκφράστηκε η ετοιμότητα των συνέδρων για συνέχιση των προσπαθειών για αποτροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και στήριξη των αδύνατων ομάδων του πληθυσμού.

Στο κείμενο απόφασης που υιοθετήθηκε από τους σύνεδρους γίνεται αναφορά στις πολυδιάστατες προσπάθειες για αποτροπή της πολιτικής της αγοράς υπηρεσιών και της απορρύθμισης της εργασίας, στον αγώνα για αποπαγοποίηση των θέσεων εργασίας, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της συντεχνίας για την επίτευξη της Συμφωνίας Πλαίσιο και τον σταδιακό τερματισμό των αποκοπών, στη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων σε προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και στην ανάγκη δημιουργίας κλίματος ενότητας μεταξύ των εργαζομένων.

Οι σύνεδροι απαίτησαν την εφαρμογή ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στα «διαβατήρια» αλλά την πραγματική οικονομία που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνική στήριξη και δικαιοσύνη.

Επανέλαβαν την αντίθεση τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη στήριξη τους στα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ασφάλειας στην εργασία, της υγείας μέσω της εφαρμογής του ΓεΣΥ και της ευημερίας των εργαζομένων.

Στο συνέδριο εγκρίθηκαν οι θέσεις της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν και καταγράφονται στην έκθεση δράσης και αποφασίστηκε η στήριξη κάθε προσπάθειας «για αναβάθμιση του θεσμού, διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, εμβάθυνση της δημοκρατίας και της εγγύτητας στους πολίτες, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Οι σύνεδροι αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. όπως με την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, ποσοστό αύξησης πάνω στις μισθολογικές κλίμακες, τη διόρθωση όλων των στρεβλώσεων στη μισθολογική ανέλιξη και την επαναφορά του τρόπου υπολογισμού της υπερωριακής αποζημίωσης και του ύψους των επιδομάτων στα πρότερα επίπεδα.

Καλούν επίσης το νέο ΔΣ να διεκδικήσει την κατάργηση της πρόνοιας για φορολόγηση του εφάπαξ και των μειωμένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στην περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης για τους εργαζόμενους με Σχέδιο/Ταμείο Σύνταξης, την πλήρη ρύθμιση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής ανέλιξής τους, την κατάργηση των άδικων μέτρων για μειωμένη σύνταξη κατά 12% όταν κάποιος αφυπηρετεί στο 63ο έτος της ηλικίας του και της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής κατά 10%.

Οι σύνεδροι εξέφρασαν, τέλος, την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη στασιμότητα στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.