Κυρώθηκε η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

Το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή

 

Με 34  ψήφους υπέρ και  16 αποχές από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, κυρώθηκε σε νόμο η Διακρατική Συμφωνία για τον  απευθείας  Υποθαλάσσιο  Αγωγό  Φυσικού Αερίου μεταξύ της  Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, που υπέγραψαν οι Κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Το κυρωτικό νομοσχέδιο συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το πρωί της Παρασκευής και ήταν το 1ο νομοθέτημα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης  χαρακτήρισε ιστορική την κύρωση της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι με αυτή ανοίγει ο ενεργειακός διάδρομος προς την Ευρώπη.  Πρόσθεσε ότι ο στόχος να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου παίρνει σάρκα και οστά, παρατήρησε περαιτέρω ότι η ΕΕ χαιρετίζει το έργο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ διευκρίνισε περαιτέρω ότι δεν μιλούμε για εμπορική συμφωνία, αλλά για διακρατική συμφωνία και για τον ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι είναι μία τεράστιας πολιτικής σημασίας συμφωνία και όταν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα εξεταστούν στον καιρό τους.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως επιβάλλεται να αποφασίζουμε αφού μελετούμε και αφού έχουμε όλες τις επιλογές ενώπιον μας. Αυτή η ενέργεια δεν γίνεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης στρατηγικής για την διαχείριση των κοιτασμάτων, πρόσθεσε λέγοντας ότι ανησυχούμε για τη δημιουργία τερματικού καθώς μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο και με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η δημιουργία τερματικού, που θα δυσχεράνει τη μεταφορά φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Κύπρου.

Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε επίσης σε αναθεώρηση των συμφωνιών από την Κυβέρνηση προς όφελος των εταιρειών και δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να υπερψηφίσει, ούτε να καταψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για αυτό τηρεί αποχή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε πως το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τη συμφωνία με την οποία μπορεί να αξιοποιηθεί το κοίτασμα του Αφροδίτη. Παρατήρησε πως η κύρωση της Συμφωνίας συμπίπτει με την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του Προέδρου της Βουλή στην Αίγυπτο και ανάφερε ότι θα υποστηριχθεί η συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως με την υπογραφή της Συμφωνίας αποδυναμώνονται οι πιέσεις της Τουρκίας για αγωγό που θα  περνά μέσα από το έδαφος της και τον οποίο θα ελέγχει για αυτό και υπερψηφίζει.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας, διευκρίνισε ότι η αξιοποίηση και μεταφορά του φυσικού αερίου θα είναι υπόθεση των εταιρειών ο αγωγός. Πρόσθεσε περαιτέρω ότι είναι αποδυναμωμένος ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας με νέα συμβόλαια που υπογράφησαν με τις εταιρείες.