Ομιλία προέδρου ΕΛΑΜ για το Συνεργατισμό

Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζητηση του Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρ. Χρίστου ανέφερε:Unknown-1

«Ξεκινώντας τη σημερινή συζήτηση, θα πρέπει να πω ότι σήμερα το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα μιλήσει και για κουμπάρους, κουμέρες, γαμπρούς, συγγενείς, φίλους, συμμαθητές και συντρόφους.

Ο Συνεργατισμός δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα σε δύσκολες συνθήκες ως το τραπεζικό ίδρυμα του λαού. Ήταν η απάντηση της κοινωνίας ενάντια στην οικονομική καταπίεση και κυρίως ενάντια στο φαινόμενο της τοκογλυφίας. Για δεκαετίες υπήρξε λόγο του ανθρωποκεντρικού του χαρακτήρα, το ίδρυμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη και τις καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Σήμερα, εξετάζουμε το επίσημο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση αυτού του οικονομικού θεσμού, τον οποίον έχτισαν με κόπο και κράτησαν με θυσίες οι απλοί άνθρωποι του τόπου μας.

«Η ευθύνη τους υπήρξε τεράστια στην καταστροφική πορεία που ακολούθησε ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας για τις πολλές δεκαετίες που προηγήθηκαν της ανακεφαλαιοποίησης του 2013-14». Η Αναφορά αυτή βρίσκεται κάτω από το τίτλο «Τα πολιτικά κόμματα», στη σελίδα 173 του πορίσματος.

Εις ότι μας αφορά, είχαμε καταγγείλει δημόσια από αυτό το βήμα την κατάσταση που επικρατούσε από το καλοκαίρι του 2018. Οι Πρόσφατες εξελίξεις απλά επιβεβαιώνουν όσα το ΕΛΑΜ επανειλημμένα έχει διατυπώσει δημόσια.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν. Τόσο ο Γενικός Ελεγκτής μέσα από τις εκθέσεις του από 2014, όσο και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου με σειρά ανακοινώσεών της, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κακώς έχοντα στον συνεργατισμό. Τίποτα από τα πιο πάνω δεν λήφθηκαν υπόψιν από τους υπευθύνους και διαχειριστές της όλης κατάστασης.

Αναλύοντας τα δεδομένα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κύριος ένοχος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι το κομματικό κράτος, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες χωρίς τιμωρία. Τέσσερα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ είχαν στήσει ένα μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες των πολιτών και σήμερα είστε εδώ, δήθεν για να αναζητήσετε τους ενόχους.

Τα στοιχεία από τις καταθέσεις και το μαρτυρικό υλικό αποδεικνύουν  πέραν πάσης αμφιβολίας τι συνέβαινε.

Ενδεικτικά, στη σελίδα 62 του πορίσματος, «τα μέλη των Επιτροπειών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) εκλέγονταν με κομματικά κριτήρια και όχι με βάση την ικανότητα και καταλληλόλητά τους για διαχείριση ενός πιστωτικού ιδρύματος».

Στη σελίδα 78 του πορίσματος, σε ερώτηση προς τον κ. Ρολάνδη, εάν έγιναν σκέψεις για απομάκρυνση των κομμάτων από τα ΣΠΙ, τόνισε το εξής: «Ούτε ο Θεός δεν μπορούσε να απομακρύνει τα κόμματα, δυστυχώς, αφού ήταν μέρος της σάρκας του Συνεργατισμού απ’ την αρχή».

Τα όσα αναφέρω δεν είναι λόγια δικά μου, αλλά λόγια από τις καταθέσεις στην Διερευνητική Επιτροπή.

Πριν από περίπου δύο βδομάδες το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έδωσε στη δημοσιότητα και απέστειλε με σχετικό δελτίο σε όλα τα ΜΜΕ ένα έγγραφο που παρουσίαζε την κοινή δράση των τεσσάρων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) στον Συνεργατισμό. Μέσα από το εν λόγω έγγραφο, υποδείκνυαν στα μέλη του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου, ποια πρόσωπα να ψηφίσουν για ανάδειξη των μελών της επιτροπείας. Κανένας φυσικά δεν απάντησε και κανένας δημοσιογράφος δεν ρώτησε.

Αναλυτικότερα, η πολιτική εμπλοκή έχει ως εξής:

Ο τελευταίος Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού ήταν ο στενός φίλος του Χάρη Γεωργιάδη, ο Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος διορίστηκε με ύποπτο τρόπο, αποκλείοντας με συνοπτικές διαδικασίες 7 άλλα άτομα. Αυτό έγινε με τη συγκατάθεση και του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Επίσης, ο Διευθυντής Στρατηγικής και ανασχηματισμού της ΣΚΤ, Γιάννος Σταυρινίδης, ήταν κουμπάρος του Χάρη Γεωργιάδη.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, που φέρει τεράστια ευθύνη για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού, στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχε ο γνωστός Δικηγόρος Λάμπρος Πιερής, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ένα άτομο το οποίο το τελευταίο διάστημα είναι πρώτη είδηση, μαζί με τον Συνεργάτη του κ. Αρτεμίου, σε πολλά ελλαδικά ΜΜΕ. Τα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για περίεργες υποθέσεις που συνδέουν τις οικονομικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΑΚΕΛ, ενώ μιλούν για διασυνδέσεις του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου – Πιερή με το Μέγαρο Μαξίμου του Αλέξη Τσίπρα, για ξέπλυμα χρήματος σε τράπεζα στη Κύπρο, όπου ο ένας ήταν διευθυντικό στέλεχος. Στη Κύπρο η εν λόγω είδηση δεν σχολιάστηκε καθόλου, λες και δεν συμβαίνει τίποτα

Επίσης, κατά καιρούς συμμετείχαν πρωτοκλασάτα στελέχη της αριστεράς, μεταξύ των οποίων οι πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ, Λώρης Λυσιώτης, Ανδρέας Μουσκάλης και ο Κίκης Καζαμίας, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Παράλληλα, ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ άσκησαν κατά καιρούς πιέσεις για να διαγραφούν δάνεια σε οργανώσεις που πρόσκεινται στον εν λόγω πολιτικό χώρο.

Η τρίτη πηγή που ευθύνεται για τα όσα συνέβησαν στον Συνεργατισμό είναι το ΔΗΚΟ, το οποίο φρόντισε από νωρίς να συμμετέχει στην εκμετάλλευση της κατάστασης, παρ’ όλο που σήμερα εμφανίζεται να ασκεί έντονη κριτική.

Πέραν από τους κατά καιρούς άξιους εκπροσώπους του στις επιτροπές και στα Διοικητικά Συμβούλια του Συνεργατισμού, το δικηγορικό γραφείο του κ. Παπαδόπουλου ήταν ένα εκ των νομικών συμβούλων του Συνεργατισμού, ενώ για τις υπηρεσίες που παρείχε έλαβε περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ ως πληρωμή, από τα συνολικά 37 εκατομμύρια που δόθηκαν σε ελεγκτικά και νομικά γραφεία για τη παροχή υπηρεσιών.

Η ΕΔΕΚ αρχικά αποκλείστηκε από το μεγάλο φαγοπότι, όμως στη συνέχεια φρόντισε και έφτασε στο σημείο να ζητήσει επίσημα, με πρόταση νόμου που υπέβαλε στα τέλη του 1997, τη τροποποίηση των περί Συνεργατικών Εταιρειών Θεσμών, ώστε να αλλάξει το σύστημα εκλογής επιτροπείας, από  πλειοψηφικό σε αναλογικό. Η πρόταση δεν είχε σκοπό να μειώσει τις κομματικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ιδρύματος, αλλά αντίθετα να ενισχύσει τη κομματοκρατία. Ήθελαν με απλά λόγια να είχαν και αυτοί μερίδιο στα όσα συνέβαιναν.

Μετά από αυτό το γεγονός, η ΕΔΕΚ έλαβε το μερίδιό της και εκπρόσωποί της τοποθετήθηκαν στον Συνεργατισμό, όπως ο Πάμπης Χριστοδουλίδης, που διετέλεσε και αντιπρόεδρος.

Από όσα έχω αναφέρει, καθίσταται σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το παλαιοκομματικό κατεστημένο φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση του Ιδρύματος. Διόριζαν ανθρώπους που δεν είχαν τα απαραίτητα προσόντα, αλλά ήταν απλά κομματικοί φίλοι και συνεργάτες, για να διοικήσουν ένα Τραπεζικό Οργανισμό. Στη συνέχεια, αυτοί εξυπηρετούσαν το κόμμα που τους τοποθέτησε.

Σήμερα, έχουμε δει κάποια ονόματα Πολιτικών Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Αυτό όμως που πραγματικά έχει ενδιαφέρον, είναι να δούμε τη λίστα των ΠΕΠ, των οποίων τα δάνεια έχουν ήδη διαγραφεί.

Κύριε Πρόεδρε,

Εμείς θεωρούμε ως πραγματική απειλή για τη δημοκρατία την ασυδοσία που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα. Ένα σύστημα που έχει πάψει προ πολλού να κάνει αυτοκριτική και για τα όσα συμβαίνουν φροντίζει να κατηγορεί άλλους, ή ο ένας τον άλλο.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Θα πρέπει να σταματήσει να απαξιώνει το ερευνητικό πόρισμα μιας επιτροπής που η ίδια διόρισε, το οποίο ξεκάθαρα επιρρίπτει ευθύνες σε τέσσερα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) και αναφέρει παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να παραιτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κάτι που το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δεν ζητά σήμερα, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων, αλλά το είχαμε ζητήσει πριν πολλούς μήνες από αυτό το βήμα.

Ταυτόχρονα, εμμένουμε στη θέση μας για δημοσιοποίηση των ονομάτων ΟΛΩΝ των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού, από όποιο χώρο κι αν προέρχονται, ότι χρώμα κι αν έχουν.»