Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της ΑΤΗΚ για το 2019 

 

Unknown-1Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ ή CYTA) για το έτος 2019, ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €340.460.000και δαπάνες ύψους €388.221.600, με 44 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Γιώργος Περδίκης).

Η Ολομέλεια προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΣΥ με την οποία δέσμευσε όλα τα κονδύλια που αφορούν την παραχώρηση χορηγιών από την CYTA προς οποιοδήποτε φορέα. Η δέσμευση έγινε με 27 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μια αποχή.

Επίσης ψηφίστηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση του κονδυλίου που προορίζεται για την κάλυψη της αμοιβής συμβούλων και συνεργατών της Αρχής, των δικαιωμάτων χρήσης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εμπορικών σημάτων και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 27 υπέρ και μία ψήφο εναντίον.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε πως κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από το ΔΣ της CYTA. Πρόσθεσε πως επιβάλλεται συνεχής έλεγχος, ότι διαθέτει αξιόλογο προσωπικό και ότι μπορεί να καταστεί τηλεπικοινωνιακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς αφού υπενθύμισε το «ευφάνταστο σκάνδαλο του ταμείου συντάξεων στη Δρομολαξιά» είπε πως ο οργανισμός, συγυρίστηκε έγιναν σημαντικές επενδύσεις, τα ελλείμματα του Ταμείου Συντάξεων περιορίστηκαν και οργανωμένα και ορθά έκλεισε η μεγάλη τρύπα στην Ελλάδα. Διευκρίνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο για αποκρατικοποίηση του οργανισμού μιλά για μερική αποκρατικοποίηση με μερικό επενδυτή. Οι δαπάνες αυξάνονται και τα έσοδα μειώνονται επειδή μειώνεται το μερίδιο αγοράς, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως η Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ανέφερε πως ο Οργανισμός έδωσε στο κράτος μέρισμα 800 εκ. ευρώ και πρόσθεσε πως καθήκον της Αρχής, είναι η ψηφιακή αναβάθμιση του τόπου με επένδυση στην οπτική ίνα, την οποία δεν μπορεί να κάνει ιδιώτης.  Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης πως είναι τεράστια η στρατηγική σημασία για την ασφάλεια του τόπου και ότι πρόκειται για δημόσιο οργανισμό που υπηρετεί την κοινωνία και έχει μεταφέρει το τηλέφωνο και το διαδίκτυο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που δεν θα έκανε ο ιδιώτης που έχει κατά νου το κέρδος.

Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και να λυθούν τα προβλήματα στην εσωτερική δομή  του οργανισμού ώστε με λιγότερο κόστος να προσφέρεται καλύτερη  ποιότητα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι επικρατεί σύγχυση για τις εισφορές στο ΓεΣΥ, καθώς κάθε ημικρατικός οργανισμός έχει διαφορετικές εισφορές με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο ποιοι θα πληρώνουν το ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί κρατικές υπηρεσίες αγοράζουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αγοράζουν μόνο από τη CYTA.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως η CYTA χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ότι πρέπει να εισαχθεί και να εφαρμοστεί η αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης για να περιοριστούν κακοδιαχείριση και σκάνδαλα.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας παρατήρησε ότι εφαρμόζεται κακή πρακτική στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διατυπώνοντας τη θέση ότι τα ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα πρέπει να κατατίθενται σε κλειστές συνεδρίες και να μην δημοσιοποιούνται.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως η θέση του κόμματος του είναι ξεκάθαρη υπέρ της προάσπισης των συμφερόντων των ημικρατικών οργανισμών και ότι πρέπει να διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι ώστε να εκλείψουν τα τρωτά και τα κακώς κείμενα.