Η Μέι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη ζητήσει νέα ψήφο για τη συμφωνία του Brexit

 

imagew-2.aspxΕπιστολή προς τους Βρετανούς βουλευτές απηύθυνε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με την οποία σημειώνει πως η προαναγγελθείσα για την ερχόμενη εβδομάδα τρίτη «ουσιώδης ψηφοφορία» επί της συμφωνίας του Brexit θα μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί τελικά αν διαφανεί πως δεν υπάρχει επαρκής στήριξη.

Η κ. Μέι, αναφερόμενη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τέσσερις επιλογές έως την καταληκτική ημερομηνία της 12ης Απριλίου. Αυτές είναι η ανάκληση του Άρθρου 50, κάτι που όμως χαρακτηρίζει ως «προδοσία» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η έξοδος χωρίς συμφωνία, για την οποία όμως επισημαίνει ότι η Βουλή έχει πει πως δε θα στηρίξει, το αίτημα για μεγαλύτερης διάρκειας παράταση, που θα συνεπάγεται όμως συμμετοχή στις Ευρωεκλογές και η έγκριση της συμφωνίας του Brexit και έξοδο από την ΕΕ στις 22 Μαΐου.

Η κ. Μέι μοιάζει να τάσσεται κατά του ‘no deal’, τονίζοντας ότι πιστεύει «με πάθος» πως η καλύτερη κατάληξη θα ήταν μια έξοδος με συμφωνία και πως θεωρεί ότι υπάρχει για αυτό πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σημειώνει δε ότι έχει επίγνωση των καθηκόντων της ως Πρωθυπουργός ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ζημιάς που θα προκαλούσε στη συνοχή της χώρας η έξοδος χωρίς συμφωνία.

Στο τέλος της επιστολής εμφανίζεται επίσης πιο συναινετική έναντι των βουλευτών, σημειώνοντας ότι με το διάγγελμα της Τετάρτης, το οποίο χρησιμοποίησε για να επικρίνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, εξέφρασε έναν εκνευρισμό για την αδυναμία κατάληξης σε μια απόφαση για το Brexit. Αναγνωρίζει, προσθέτει, τους εκνευρισμούς και των βουλευτών.

«Έχετε και δύσκολη δουλειά να κάνετε και δεν ήταν πρόθεσή μου να την κάνω ακόμα πιο δύσκολη», γράφει η κα Μέι.

Κλείνει τονίζοντας ότι πλέον βρισκόμαστε «στη στιγμή της απόφασης».