Στις 12 Απριλίου συμφώνησαν Κατρούγκαλος – Τσαβούσογλου να καθορίσουν ατζέντα για Κυπριακό

 

imagew-1.aspxΣτις 12 Απριλίου στην Ελλάδα θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας για να συζητήσουν το Κυπριακό συμφώνησαν οι δύο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Σε εκείνη τη συνάντηση θα ακούσουμε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και θα προχωρήσουμε βήμα βήμα”, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός αναφέροντας ότι σε εκείνη τη συνάντηση θα καθοριστεί η ατζέντα για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο χώρες συζητούν την διεθνή διάσταση του Κυπριακού αναφέροντας ότι στόχος είναι η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και η αποχώρηση του στρατού. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε ότι δεν είναι αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων και πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας καταδεικνύεται ότι είναι πιο αναγκαίες από κάθε άλλη φορά από το ότι ξεκίνησαν μονομερείς γεωτρήσεις. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανήλθε ανταπαντώντας ότι οι εγγυήσεις δίνουν δικαίωμα μονομερούς δυνατότητας γι αυτό και πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή για το Κυπριακό από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά όπου έγινε μια ανεπιτυχής διάσκεψη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι για πρώτη φορά η διεθνής διάσταση του Κυπριακού μπήκε στο τραπέζι, ενώ για τα ενεργειακά είπε ότι κάθε χώρα έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός επέμεινε ότι πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ στο θέμα της ενέργειας και πρόσθεσε ότι επειδή  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έθεσε υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ, η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μετά από αδειοδότηση που έλαβε από τους Τ/Κ. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι βλέπουν θετικά το μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν θα αποκλειστεί ή Τουρκία από τα ενεργειακά.