Μαδούρο εναντίον Τραμπ για κλοπή 5 δισ.από φαρμακευτική βιομηχανία της Βενεζουέλας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι απέσπασε 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χώρα του, λέγοντας ότι τα κεφάλαια αυτά είχαν διατεθεί για την παραγωγή φαρμάκων.2189210

«Η κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκλεψε από εμάς 5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν διατεθεί για φάρμακα και την αγορά βασικών ουσιών για την παραγωγή φαρμάκων στη Βενεζουέλα αλλά και για τις παραδόσεις τους σε νοσοκομειακά δίκτυα, φαρμακεία και δίκτυο ασθενοφόρων», κατάγγειλε  ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την επανέναρξη ενός εθνικού προγράμματος της Βενεζουέλας για την ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ο Τράμπ ήταν υπεύθυνος για το «πιο εγκληματικό μέτρο» εναντίον του λαού της Βενεζουέλας, προκειμένου να έχει το επιχείρημα στη συνέχεια ότι οι αρχές των ΗΠΑ ήταν έτοιμες να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει αρκετούς γύρους κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, στοχεύοντας και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA μέχρι η ίδια να διέλθει στον έλεγχο του Χουάν Γκουάιδο, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει απορρίψει τις κυρώσεις ως παράνομη προσπάθεια κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας του . Παράλληλα, έχει χαρακτηρίσει τον Γκουάιδο ως «μαριονέτα των ΗΠΑ», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για απόπειρα πραξικοπήματος για να ελέγξει τις εθνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Στο μεταξύ Ρωσία, Κίνα, Μεξικό, Τουρκία και άλλες χώρες, συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως τον μοναδικό νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πηγή:Σπουτνικ