Υπ.Υγείας: Ο συνολικός αριθμός νεκρών από τη γρίπη αυξήθηκε στους 12

 

Αλλα τρία θανατηφόρα περιστατικά  τις τελευταίες 48 ώρες

Τρία νέα θανατηφόρα περιστατικά γρίπης καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων συνδεόμενων με γρίπη σε 12.Unknown

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει τα τρία νέα περιστατικά αφορούν ασθενείς που νοσηλεύονταν ήδη σε κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ σημειώνει ότι και οι τρεις ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσίαζαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο «η δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα παραμένει αυξημένη, αν και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση στη δραστηριότητά της, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «από το δίκτυο επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 56 σοβαρά περιστατικά, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία».

«Αν και η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζεται», συμπληρώνει, «γενικά η νόσος βρίσκεται σε ύφεση για τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με προηγουμένως. Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή στον παιδικό πληθυσμό».

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «έχει παρατηρηθεί ύφεση στις νέες εισαγωγές για γρίπη σε όλα τα νοσηλευτήρια», ενώ προσθέτει ότι «συνεχίζουν να νοσηλεύονται βέβαια σοβαρά περιστατικά σε διάφορα νοσοκομεία».

Το Υπουργείο υγείας επαναλαμβάνει ότι «η κατάσταση δεν εμπνέει πανικό δεδομένου ότι από τα περιστατικά που νόσησαν φέτος με γρίπη πολύ λίγοι κατέληξαν να νοσηλεύονται ως σοβαρά περιστατικά στο νοσοκομείο», σημειώνοντας ότι «στη μέγιστη τους πλειοψηφία τα σοβαρά περιστατικά είναι ασθενείς με πολλαπλά υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας και βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό».

Υπενθυμίζει ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ καλεί το κοινό να τηρεί αυστηρά τα γενικά μέτρα πρόληψης, τα οποία το Υπουργείο έχει ήδη συστήσει.

Τα μέτρα που έχει προωθήσει το Υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είναι το κοινό να φροντίζει για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζει, να αποφεύγονται οι κλειστοί πολυσύχναστοι χώροι, όταν βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένει τα χέρια του, να πλένει καλά και συχνά τα χέρια, να μην καπνίζει και όταν το παιδί του ασθενεί δεν το στέλνει στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες, μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα.