Νέος γύρος αντιπαραθέσεων για κυπριακό και το χαμένο «πρακτικό»

Νέος «γύρος » αντιπαραθέσεων ξέσπασε μεταξύ Προέδρου της δημοκρατίας και κομμάτων για το Κυπριακό και το χαμένο «πρακτικό » της 4ης Ιουλίου, απ’ αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην εφ.ΠΟΛΙΤΗΣ  την Κυριακή.imagew-3.aspx

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ  αναφέρει πως πέραν της ομοσπονδίας υπάρχει μόνο η διχοτόμηση ενώ στρέφει τα πυρά του και στ’ άλλα κόμματα επειδή όπως λέει σιωπούν,

Σε δηλώσει του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ.Στεφάνου ανέφερε:

«Από τη συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» του Προέδρου για το Κυπριακό ξεχωρίζουν δύο θέματα.
Πρώτο, είναι η ετοιμότητα του Προέδρου να συζητήσει κι άλλα πλαίσια λύσης πέραν της ομοσπονδίας, την οποία επανέλαβε στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στον Τύπο.
Αυτό είναι κάτι που ποτέ προηγουμένως δεν έκανε κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν το έκανε, γιατί πέραν της ομοσπονδίας υπάρχει μόνο η διχοτόμηση, ανεξαρτήτως της μορφής που αυτή θα πάρει.
Η διχοτόμηση αποτελεί την απαρχή νέων κινδύνων και νέων περιπετειών για την Κύπρο και το λαό μας. Τη διχοτόμηση την απορρίπτουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και τη ρίχνουν στο πυρ το εξώτερο. Κι ενώ ο Πρόεδρος συνεχίζει να επαναλαμβάνει τέτοιες δηλώσεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΑΚΕΛ, σιωπούν και δεν λένε τίποτα. Δεν έχουν αντιληφθεί, μήπως, ότι το πλαίσιο πέραν της ομοσπονδίας στο οποίο αναφέρεται ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι το ενιαίο κράτος αλλά μια παραλλαγή διχοτόμησης; Δεν τους ενοχλεί αυτό;
Αλήθεια, πόση ειλικρίνεια υπάρχει στην απόρριψη της διχοτόμησης, η οποία αποτελούσε το όραμα του Ντενκτάς και το διαχρονικό στόχο της Τουρκίας;
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την επιμονή του Προέδρου για τα Πρακτικά της 4ης Ιουλίου. Δεν γνωρίζει άραγε ο Πρόεδρος ότι στο Κρανς Μοντανά δεν τηρούνταν επίσημα πρακτικά για κανένα απολύτως θέμα και η κάθε πλευρά απλά κρατούσε τις δικές της σημειώσεις;
Η προεδρική επιμονή είναι ακατανόητη από τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη διάρκεια της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ευθαρσώς διατύπωσε τις θέσεις του σε σχέση με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και τα κατοχικά στρατεύματα. Οι θέσεις του ΓΓ είναι αυτές που ο Πρόεδρος δηλώνει ότι διατυπώθηκαν στις διευκρινίσεις που δόθηκαν στις 4 του Ιούλη.
Επομένως, ποιος ο λόγος ο Πρόεδρος να εκπέμπει διεθνώς αρνητικά μηνύματα ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Γενική Γραμματεία και ότι θέτει νέους όρους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Γιατί κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων;»

 

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αφού σημειώνει  ότι «ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής και τακτικής του στο κυπριακό και παραδέχεται εμμέσως ότι παραπλανούσε το λαό» , προσθέτει:
«Η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης», αποτελεί:
Ομολογία του κ. Αναστασιάδη, ότι το κείμενο, που επιδόθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ στα μέρη την 30η Ιουνίου 2017 και καταγράφεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, ως το πλαίσιο Γκουτέρεζ, δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση.
Απόδειξη ότι παραπλανούσε το λαό, με ψευδείς παραστάσεις, για προεκλογικούς λόγους.
Το Δημοκρατικό Κόμμα διαφώνησε με το πλαίσιο Γκουτέρεζ και προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα του, όταν ήταν ακόμα σε εξέλιξη η πενταμερής διάσκεψη στο Crans Montana, ενώ ο κ. Αναστασιάδης πανηγύριζε τότε, αλλά ούτε και αντέδρασε, όταν έγινε ρητή αναφορά για το εν λόγω πλαίσιο, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017.
Οι κυβερνώντες και ηγεσία του ΔΗΣΥ, επιδιώκουν τώρα να συγκαλύψουν την αποκάλυψη της αποτυχίας της πολιτικής και τακτικής τους, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις περί χαμένων πρακτικών του κειμένου της 4ης Ιουλίου 2017, το οποίο, για ενάμιση και πλέον χρόνο, πλάσαραν ως την εκδοχή του πλαισίου Γκουτέρεζ, που υποτίθεται ήταν θετική για την Ε/κ πλευρά.
Στην ίδια συνέντευξη του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί ανεπιτυχώς και ελλιπώς, να εξηγήσει τι εννοεί με την ιδέα του για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».
Και επειδή, επίκειται η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, κατά την οποία, πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί από την κυβερνητική πλευρά, φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτίθεται να εξηγήσει στον κατοχικό ηγέτη τα περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας», το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν τη συνάντηση, για να υπάρξει εκ των προτέρων ενημέρωση και σχετική συζήτηση.
Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ότι δεν επιτρέπεται πλέον, η ενημέρωση να γίνεται εκ των υστέρων και τα κόμματα να τίθενται προ τετελεσμένων γεγονότων.
Ειρήσθω εν παρόδω, συμφωνούμε με την διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το προϊόν των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία πλήττει καίρια τη λειτουργικότητα του «ομοσπονδιακού» κράτους και ότι ο Ακκιντζί αξιώνει στην ουσία πολιτική ανισότητα.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με την ιδέα της λεγόμενης «αποκέντρωσης» των εξουσιών, αλλά με την απόσυρση της μεθόδου της μίας θετικής ψήφου, δηλαδή των τουρκοκυπριακών βέτο.»

Συμμαχία Πολιτών

Στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών αναφερει:
«Χωρίς συγκριτικές μελέτες, χωρίς στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, χωρίς σχέδιο δράσης για ακόμα μια φορά η διαχείριση  του κυπριακού στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Το ίδιο και η θέση όσων επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά για το αδιέξοδο κι όχι στην Τουρκία και στην αδιαλλαξία που επιδεικνύει.
Αυτοσχεδιασμοί και αυταπάτες είναι δυο συνταγές που δοκιμάστηκαν κι απέτυχαν. Είναι δυο συνταγές που επιτρέπουν στην Τουρκία να υλοποιεί τους στόχους της που δεν περιορίζονται στην νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης αλλά επεκτείνονται στον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου μέσα από μια λύση ΔΔΟ που προϋποθέτει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας!»

Τι απαντά η κυβέρνηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας στο ΑΚΕΛ με γρατή δήλωση του  αναφέρει  ότι «η εμμονή του ΑΚΕΛ να επικρίνει τον Πρόεδρο και να του καταλογίζει ευθύνες, με τον ισχυρισμό ότι διεκδικώντας τις διευκρινίσεις του ΓΓ στέλνει αρνητικά μηνύματα, «το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι να ενισχύει την τουρκική προπαγάνδα εις βάρος των όσων η ελληνοκυπριακή πλευρά ευλόγως προβάλλει και διεκδικεί»

«Η Προεδρία της Δημοκρατίας εμπιστεύεται απόλυτα τις εύλογες ανησυχίες του Κύπριου πολίτη και δεν ασχολείται με τις έγνοιες της όποιας κομματικής ηγεσίας για συσπείρωση των οπαδών της», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να καταστήσει σαφές πως και η βούληση και η αποφασιστικότητα υπάρχει για τη δημιουργία συνθηκών για την επανάληψη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κραν Μοντανά.

«Από τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σαφώς συνάγεται ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει λειτουργική και βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη, έτσι ώστε χωρίς ξένες εξαρτήσεις, δηλαδή με κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και χωρίς μόνιμη παρουσία κατοχικού στρατού, να δημιουργείται ένα κανονικό κράτος απόλυτα συμβατό με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφέρει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχίζει λέγοντας πως «μας λυπεί το γεγονός ότι μετά από 45 χρόνια αδιεξόδων, θεωρούν ότι απαγορεύεται ακόμα και να αναπτύσσεται προβληματισμός σχετικά με το τι δέον γενέσθαι αν η τουρκική πλευρά οδηγήσει σε μια νέα αποτυχία».

Όσον αφορά την τήρηση πρακτικών, ο Εκπρόσωπος απαντά στην ηγεσία του ΑΚΕΛ – παρά το ότι το γνωρίζει ήδη – όπως σημειώνει, πως  πρακτικά δεν ετηρούντο μόνο από τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη.
«Και το ερώτημα που τίθεται και καλείται και το ΑΚΕΛ να απαντήσει είναι πώς είναι δυνατόν για όλες τις συναντήσεις να ετηρούντο πρακτικά από τα ΗΕ, εκτός από τις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 4ης Ιουλίου 2017, όπου και εδόθησαν οι διευκρινήσεις για τις ακριβείς θέσεις του ΓΓ όσον αφορά τα έξι σημεία του πλαισίου του», διερωτάται ο ΚΕ.

Το ΑΚΕΛ, προσθέτει, καλείται να απαντήσει αν αποδέχεται εκείνο που παρουσίασε ο κ. Έϊντε στις 2 Ιουλίου 2017 και που παρουσιάζεται ως άτυπο έγγραφο παρουσίασης του Πλαισίου στις 30 Ιουνίου 2017, για το οποίο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς και που ουδέν προβλέπει για την κατάργηση των εγγυήσεων, για την κάθετη μείωση των κατοχικών στρατευμάτων στα επίπεδα που ο ΓΓ υπαγόρευσε, όπως και τις εισηγήσεις του ΓΓ για το πότε, πού και πώς ασκείται η αξιούμενη θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων.

«Αν δεν το αποδέχονται, γιατί εναντιώνονται στην προσφυγή στα Πρακτικά, τα οποία κατά παράδοξο τρόπο απουσιάζουν και τα οποία κατέγραφαν τις απόψεις του ΓΓ που απαντούν με σαφήνεια στα πιο πάνω και που το ΑΚΕΛ διακηρύττει ότι επιδιώκει; Γι’ αυτό και η επιμονή του Προέδρου στα όσα ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ καθόρισε ως πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», σημειώνει.