Γιορτή μίσους χαρακτήρισε τη συνάντηση Τραμπ-Ντικέ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Λάβρος κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κολομβιανού ομολόγου του Ιβάν Ντικέ, εμφανίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο, με αφορμή την συνάντηση των δύο πρώτων με στόχο την επίλυση της κρίσης της Βενεζουέλας.2189050

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας  καταδίκασε την  συνάντηση χαρακτηρίζοντας την ως γιορτή μίσους.

Οι Τραμπ και Ντικέ πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη. Μετά τη συνάντηση, οι δύο πρόεδροι εξέδωσαν κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον και η Μπογκοτά ήταν αποφασισμένες να συνεργαστούν για να επιλύσουν τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Ήταν μια γιορτή του μίσους εναντίον της Βενεζουέλας…. Σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιδιώξει στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα ζητώντας από τους λαούς του κόσμου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους [με το Καράκας]», δήλωσε ο Μαδούρο σε μια ομιλία του, σύμφωνα με το Κανάλι Periscope.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας συνέχισε επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα.

Οι αρχές της Βενεζουέλας επεδίωξαν να συγκεντρώσουν 10 εκατ. υπογραφές σε μία επιστολή που καλεί τον Τραμπ να εγκαταλείψει τα σχέδια επέμβασής των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως η επέμβαση ήταν «μια από τις πιθανές επιλογές» για να διευθετηθούν οι υφιστάμενες εντάσεις.

Στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τους συμπατριώτες του να υπογράψουν την επιστολή.

«Ο Τραμπ είναι σιωπηλός για την κοκαΐνη. Πότε θα σταματήσει η παραγωγή και μεταφορά κοκαΐνης και ναρκωτικών από την Κολομβία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη Ιβάν Ντικέ; Πότε; Αντί να μιλάμε για την αυξανόμενη φτώχεια, τον πόλεμο στην Κολομβία, τις δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα και το αποτυχημένο κράτος, μιλάνε για τη Βενεζουέλα», υποστήριξε ο Μαδούρο.

Ο Μαδούρο συνέχισε επισημαίνοντας ότι η Βενεζουέλα έχει «ηθικά δικαιώματα και σύνταγμα και θα κάνει όλους να τα σέβονται».

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει κλιμακούμενες πολιτικές εντάσεις. Τον Ιανουάριο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και υποστηρίχθηκε αμέσως από την Ουάσινγκτον και την Μπογκοτά, καθώς και από άλλα κράτη. Ο Μαδούρο, με τη σειρά του, υποστηρίχθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία, και άλλων χωρών.