Η Μόσχα προειδοποιεί για αυξανόμενο κίνδυνο πραξικοπήματος τη Βενεζουέλα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για έναν αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα έχει γίνει «προτεραιότητα της Δύσης».

Προειδοποίηση για αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων ότι η αλλαγή εξουσίας από ένα στρατιωτικό σενάριο στη Βενεζουέλα έχει γίνει «προτεραιότητα της Δύσης», 2249604απηύθυνε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν ένα εξαιρετικά συγκρουσιακό σενάριο στη Βενεζουέλα και ενθαρρύνουν ανοιχτά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ξεκινήσουν ανταρσία.

«Γενικά, όλα δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος επέλεξε ένα σενάριο οξείας αντιπαράθεσης με τη χρήση βίας στη Βενεζουέλα. Πιστεύω ότι (η Ουάσινγκτον) δεν προσπαθεί καν να το κρύψει αυτό. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα ενημέρωσης και ψυχολογικής πίεσης: από τη χειραγώγηση και τις προκλητικές εικασίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να κατευθύνουν τον εκβιασμό και την υποκίνηση σε μίσος. Ο κύριος στόχος είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας», είπε η Ζαχάροβα.

Οι στρατιώτες της Βενεζουέλας υποκινούνται ανοιχτά σε εξέγερση. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον καλούν τις ένοπλες δυνάμεις ενός κυρίαρχου κράτους να συμμαχήσουν με τη νέα πολιτική ηγεσία. Ποιο δικαίωμα έχουν οι ΗΠΑ να μιλούν για δημοκρατία και νομικό πλαίσιο τόσο ενός ξεχωριστού κράτους όσο και στη διεθνή σκηνή μετά από αυτό;», πρόσθεσε.

Προειδοποίηση Λαβρόφ σε Πομπέο κατά μιας στρατιωτικής ανάμειξης στη Βενεζουέλα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάμειξης στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ζαχάροβα.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι προχθές, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Πομπέο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», εξήγησε η κ. Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ εξήγησε λεπτομερώς ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και κυριαρχίας σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και είναι έτοιμη για διάλογο στη βάση αυτών των αρχών, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ.

Πρόκληση από την Κολομβία υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας

Σύμφωνα με την ίδια, η πρόκληση προετοιμάζεται από την κολομβιανή Κούκουτα υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα.

«Ας μην εξαπατηθούμε ή εξαπατήσουμε άλλους — μια πρόκληση, που θα περιλαμβάνει θύματα, προετοιμάζεται υπό το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής αποστολής. Και είναι απαραίτητο ως πρόσχημα για μια ισχυρή δράση από το εξωτερικό. Και όλοι πρέπει ξεκάθαρα να το καταλάβουν. Θεωρούμε επειγόντως αναγκαία την αποφυγή κινήσεων και δηλώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης στη Βενεζουέλα, ιδίως δε των εκκλήσεων προς τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, ανήσυχων με την εμπλοκή τους στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μόσχα αντιτάσσεται έντονα στην πολιτικοποίηση του ζητήματος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα της Νότιας Αμερικής και τονίζει ότι οι προμήθειες θα πρέπει να παραδοθούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες μέσω του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στο Καράκας, δήλωσε η Ζαχάροβα.