Αμερικανός γερουσιαστής καταγγέλλει τον Μπόλτον ότι σπρώχνει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν

«Ο Τζον Μπόλτον σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας το προέδρου των ΗΠΑ, ανοίγει το δρόμο για έναν πόλεμο στο Ιράν και οι Αμερικανοί πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», καταγγέλλει ο γερουσιατής Κρις Μέρφι.

 

«Ο Μπόλτον ισχυρίζεται ότι το Ιράν αναζητά πυρηνικά όπλα. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Η νοημοσύνη λέει το αντίθετο και το ξέρει», έγραψε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θέτει τις βάσεις για τον πόλεμο και όλοι πρέπει να προσέχουμε», πρόσθεσε. 730723

Τη Δευτέρα, ο Μπόλτον ισχυρίστηκε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter ότι το Ιράν εξακολουθεί να αναζητά πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους για να εκφοβίσει τους ανθρώπους που ζουν σε ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπόλτον δήλωσε επίσης ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής παραμένει ο «κεντρικός τραπεζίτης» της διεθνούς τρομοκρατίας.

Το βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει το hashtag «40 Χρόνια αποτυχίας» σε μια αναφορά στην 40ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, κατέληξε με άμεσο μήνυμα στον Ιρανό Ανώτατο Ηγέτη Αγιατατόλαχ Αλί Χαμενεΐ: «Δεν νομίζω ότι θα έχουν πολλές ακόμα επετείους να απολαύσουν», υποστήριξε  ο Μπόλτον.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Νοεμβρίου του 2018, η Ουάσιγκτον επέβαλε «σκληρές» κυρώσεις εναντίον του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά, στις 8 Μαΐου του 2018.

Από τις παραπάνω κυρώσεις έχουν λάβει προσωρινές εξαιρέσεις οι Κίνα, Ινδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Τουρκία, οι οποίες δύνανται να συνεχίσουν να αγοράζουν περιορισμένες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα αντέξει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Ρουχανί δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα «προπαγάνδα, ψυχολογικό και οικονομικό πόλεμο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τεχεράνη θα επιλύσει και θα ξεπεράσει τα υπάρχοντα προβλήματα.