Αλληλεγγύη:Από το Ταμείο Υδρογονανθράκων να επωφεληθούν πρωτίστως οι ευπαθείς ομάδες

Σε σχέση με τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει τα εξής:
–      Οι πρώτοι οι οποίοι ΠΡΕΠΕΙ να επωφεληθούν των όποιων εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους υδρογονάνθρακες, είναι οι ευπαθείς ομάδες και οι πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής.
–      Το νομοσχέδιο ορθώς δεν εμπεριέχει ονομαστικά πρόνοιες για τους Τουρκοκύπριους και το Ταμείο θα λειτουργεί προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
–      Η διαχείριση του Ταμείου θα πρέπει να γίνεται από αδιάφθορη επιτροπή υπαγόμενη στην νόμιμη κυβέρνηση του κράτους και ελεγχόμενη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους. Η διανομή των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να γίνεται από το κεντρικό κράτος.
Ειδικότερα για το θέμα της διανομής εσόδων προς τους Τ/κ από το κράτος, υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το ίδιο κράτος -την Κυπριακή Δημοκρατία- την οποία κάθε άλλο παρά σέβονται ή υποστηρίζουν, ενώ ρωτούμε και το εξής: Πόσοι Τούρκοι της Κύπρου και πόσοι Τούρκοι έποικοι θα επωφεληθούν τελικά των εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη;
Επισημαίνουμε ότι το Νορβηγικό μοντέλο ή το μοντέλο του Η.Β δεν προνοούν κατανομή κερδών σε συγκεκριμένες κοινότητες ή μειονότητες. Στην Νορβηγία το μεγαλύτερο ποσοστό διαφυλάσσεται για τις μελλούμενες γενεές και στην Βρετανία η κατανομή γίνεται αναλόγως των αναγκών. Δεν είναι δυνατόν εμείς να προσφέρουμε δέλεαρ σε αποσχιστικό κίνημα το οποίο εδράζεται στην δύναμη των όπλων μια κατοχικής χώρας τα οφέλη εκ των υδρογονανθράκων προκειμένου να συγκατανεύσει στην διάσωση του κράτους.