Τιμήθηκε ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου


Την ποίηση και την ποιητική του Κυριάκου Χαραλαμπίδη,Unknown-1 ενός από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες ποιητές, είχε ως θέμα του διεθνές συνέδριο «Κυριάκου Χαραλαμπίδη Επίσκεψις» που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, κατά το οποίο ο ποιητής βραβεύθηκε από το ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» για τη μεγάλη προσφορά του στην ελληνική ποίηση και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το βραβείο στον τιμώμενο επέδωσε ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Μέλος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος σε ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο και τη προσφορά του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγλαντζιάς, διοργανώθηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με συνδιοργανωτές το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τον Δήμο Αγλαντζιάς και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

H ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη έχει ως πηγή έμπνευσης της τον κυπριακό χώρο και τον κόσμο της Κύπρου, με ιδιαίτερο επίκεντρο της την κυπριακή τραγωδία και τα δεινά που επισώρευσε η τουρκική εισβολή το 1974.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκ Κύπρου ορμώμενος ο ποιητής, είναι Ελληνικός, μα και οικουμενικός. Αγγίζει θέματα της γενικότερης ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού, αλλά υπερβαίνει ακόμη κι αυτά, εξακοντίζοντας μηνύματα τα οποία προσλαμβάνουν οικουμενικές διαστάσεις. Η ποίηση του Χαραλαμπίδη είναι διαχρονική και μεγάλης εμβέλειας, εμβαθύνεται και προεκτείνεται στις καρδιές και τη σκέψη των ανθρώπων.