Αναλυτές: Η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει κάτι από τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Αναλυτές που σχολιάζουν στο Sputnik τις διαφαινόμενες πιο στενές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από διεθνείς συγκυρίες, υπολογίζοντας τον παράγοντα Τουρκία.

1387856

Από τις στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας -ΗΠΑ στον Ολυμπο με πραγματικά πυρά.

Την προσέγγιση Ελλάδας — ΗΠΑ με αφορμή το δημοσίευμα της Wall Street Journal για την κοινή στρατιωτική άσκηση Αθήνας και Ουάσιγκτον στον Όλυμπο, σχολιάζει στο Sputnik ο στρατιωτικός αναλυτής, Πάρις Καρβουνόπουλος, διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχουν αρκετές θετικές προοπτικές σε αυτή την επέκταση.

«Η προσέγγιση Ελλάδας — Αμερικής σε στρατιωτικό επίπεδο δεν γίνεται μόνο λόγω Τουρκίας. Αυτή η κατάσταση υφίσταται, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο», εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρβουνόπουλος.

Στις αρχές της εβδομάδας, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα, δημοσίευσε άρθρο για την κοινή στρατιωτική άσκηση με αληθινά πυρά που πραγματοποίησαν από κοινού Ελλάδα και ΗΠΑ στους πρόποδες του Ολύμπου τον Ιανουάριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι το «τελευταίο σημάδι» της επέκτασης της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα.

Στο εκτενές άρθρο φιλοξενείται και δήλωση του ταξίαρχου Γεώργιου Φασούλα, οποίος παρακολούθησε την άσκηση και σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία Αθήνας και Ουάσινγκτον ικανοποιούν εξίσου τα συμφέροντα των δύο πλευρών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το άρθρο σημειώνει ότι η συνεργασία των Ελλάδας — ΗΠΑ συμβαίνει σε περίοδο εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η αγορά των S-400 από τους Τούρκους, η νέα προσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα, το μοίρασμα της τράπουλας στη Συρία και η παλαιότερη υπόθεση του αμερικανού Πάστορα επισκίασαν πράγματι τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Σχολιάζοντας αναλυτικότερα το επίμαχο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, ο Πάρις Καρβουνόπουλος εμφανίζεται βέβαιος πως η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει κάτι από τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Πολλοί υποδέχονται θετικά αυτήν την ελληνοαμερικανική συνεργασία ελπίζοντας σε ουσιώδη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ωστόσο μέχρι στιγμής πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει κάτι χειροπιαστό από τις παραχωρήσεις που έχει κάνει γι’ αυτήν τη συνεργασία και τις εγκαταστάσεις που έχει δώσει για να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρβουνόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής, πρόκειται για τις βάσεις σε Σούδα, Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, όπου στην τελευταία πόλη μάλιστα συζητείται η αμερικανική επέκταση. «Αντί να κερδίζει η Ελλάδα μάλλον χάνει καθώς έχει εμπλακεί σε μια σειρά αναβαθμίσεων οπλικών συστημάτων με κυριότερη την αναβάθμιση των F-16 που θα της στοιχίσει 1,5 δισ.» εξηγεί.

Η ΝΑΤΟική παρουσία στη Μεσόγειο

Μία από τις παραμέτρους της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μεσόγειο και κατά περιπτώσεις στο Αιγαίο έγινε στο πλαίσιο του προσφυγικού.

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο», έγραφε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα Λιμενικά Σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

«ΤΟ ΝΑΤΟ έχει ακόμα και σήμερα στρατιωτική παρουσία, τη λεγόμενη ΝΑΤΟική αρμάδα. Δεν θεωρώ όμως ότι έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», αναφέρει επ’ αυτού ο Πάρις Καρβουνόπουλος.

Οι σχέσεις Ελλάδας — ΗΠΑ και ΗΠΑ — Τουρκίας

«Εδώ και αρκετό καιρό πιστεύω ότι οι σχέσεις Αμερικανών και Τούρκων έχουν περάσει σε νέα καλύτερη φάση, παρά τα τελευταία τους προβλήματα. Όσοι επένδυαν πολλά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ελπίζω ότι ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει ο κ. Καρβουνόπουλος.

Ιστορικά, διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ προσέχουν την Τουρκία και την κρατούν σε καλή θέση.

«Όλα αυτά τα χρόνια κυρίως από το 1974 και μετά, η Ελλάδα έχει κληθεί να λειτουργήσει έχοντας Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι της και στην ίδια πλευρά μεταξύ τους. Οι Αμερικανοί πάντα πρόσεχαν την Τουρκία που ήταν το χαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε εκ νέου» επισημαίνει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

«Το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είναι μια πιθανότητα που πάντα υπάρχει και είναι σοβαρή. Ειδικά όταν ακούμε κάθε μέρα για αερομαχίες στο Αιγαίο», αναφέρει ο κ. Καρβουνόπουλος.

Αν δημιουργηθεί νέο κλίμα στις σχέσεις Τραμπ — Ερντογάν, εκτιμά από την πλευρά του ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, αυτό το κλίμα θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τους σχεδιασμούς της Ρωσίας.

«Και αυτό γιατί σε περίπτωση που αυτό το κλίμα λειτουργεί σε βάρος των τουρκορωσικών σχέσεων ή των τουρκοϊρανικών σχέσεων η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά ποια θα πρέπει να είναι τα ανταλλάγματα εμφανή ή αφανή που θα πρέπει να προσφέρει και στη Μόσχα και την Τεχεράνη έτσι ώστε να συνεχίσει να διατηρεί τις ισορροπίες που εξακολουθεί να διατηρεί» προσθέτει.

Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη και για μια νέα ευνοική μεταχείριση των ΗΠΑ στη Τουρκία, επισημαίνει ο καθηγητής. «Εμείς σαν Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουμε μια πιο πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και η χώρα να θωρακιστεί μόνη της για να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Ο λύκος κάνει το σβέρκο του χοντρό για να κάνει τη δουλειά του μόνος του», έλεγε μια παλιά ποντιακή παροιμία και εδώ πρέπει να εφαρμοστεί».

Τι έγραψε Wall Street Journal

 Η Wall Street Journal σχολιάζοντας  την  κοινή στρατιωτική άσκηση με αληθινά πυρά που πραγματοποίησαν από κοινού Ελλάδα και ΗΠΑ στους πρόποδες του Ολύμπου τον Ιανουάριο, σημείωνε  πως είναι το «τελευταίο σημάδι» της επέκτασης της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα.

Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενούσε δήλωση του ταξίαρχου Γεώργιου Φασούλα, οποίος παρακολούθησε την άσκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία Αθήνας και Ουάσινγκτον ικανοποιούν εξίσου τα συμφέροντα των δύο πλευρών.

«Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό να διαθέτει έναν τόσο ισχυρό σύμμαχο, ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό να συμμετέχουν σε μια συμμαχία με μια σταθερή χώρα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον», δήλωσε ο Έλληνας ταξίαρχος.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης, Τζέιμι ΛαΒάλεϊ, στάθηκε στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που χαρακτήρισε «ιδανική» για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον Όλυμπο, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Η παραπάνω δήλωση θυμίζει ανάλογη του στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος — κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2018 — είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα ενισχύοντας τη χρήση στρατιωτικών βάσεων και λιμανιών στη χώρα.

«Εάν κοιτάξετε τη γεωγραφία […] και δείτε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία, δείτε άλλες πιθανές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι πολύ σημαντικές», είχε τονίσει.

Τα σχόλια του στρατηγού είχαν γίνει τη στιγμή που η Wall Street Journal μετέδιδε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα συζητούσαν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot και μαχητικών F-22 Raptor στην Κάρπαθο.

Από τον Οκτώβριο, Έλληνες και Αμερικανοί στρατιώτες φέρονται να έχουν συμμετάσχει σε κοινή εκπαίδευση σε βάση κοντά στην πόλη του Βόλου, καθώς και στην Αλεξανδρούπολη και τον Άραξο, ενώ ένα Αμερικάνικο drone MQ-9 Reaper πραγματοποίησε πτήσεις από τη βάση Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Από την άλλη, ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι το Πεντάγωνο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ελληνικές βάσεις στην Πελοπόννησο, παρότι οι ισχυρισμοί αργότερα απορρίφθηκαν από την Αθήνα.