Tουρκία:Στον αστερισμό του …πλιάτσικου

Της Ανδρουλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι εκάστοτες κυβερνήσεις της  Τουρκίας ανάπτυξαν την  νοοτροπία της κλεψιάς, του σφετερισμού και του πλιάτσικου.Της ασυδοσίας και της πρακτικής  «τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σας, πάλι δικά μου.»

Τα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη εδώ και 44 χρόνια έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο πλιάτσικο όπου τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την «ευρωπαϊκή» Τουρκία, εισρέουν και απομυζούν τις περιουσίες και τον πλούτο που άφησαν πίσω τους οι εκτοπισμένοι Ε/κ.Ξενοδοχεία , γεωργικές καλλιέργειες, τεράστιες εκτάσεις εσπεριδοειδών,αγροκτήματα  και «φιλέτα» παράλιας γης , πέρασαν στα χέρια των ευνοούμενων από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας .Σε τεράστιες εκτάσεις γης- ιδιοκτησίας Ε/κ -κτίστηκαν ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς  επαύλεις και συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου πωλήθηκαν σε Αγγλους, Γερμανούς, Ρώσους, Αραβες και ων ου κ έστι αριθμός παρανόμων, παρανομιών  και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Το εμπόριο ναρκωτικών , η πορνεία και ο τζόγος  βρίσκονται σε άνθηση, όπως και οι σχέσεις εγκληματικών στοιχείων ένθεν κακείθεν τη πράσινης γραμμής.

Η διεθνής κοινότητα πέραν από τις φραστικές διακηρύξεις ουδέποτε έκανε τον κόπο να εισέλθει στην ουσία του προβλήματος από το 1974 όπου εκτελέσθηκε σε ξένα κέντρα μυστικών υπηρεσιών η συνωμοσία και η σφαγή  της Κύπρου με το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολη. Οχι πως «οι διεθνείς προστάτες» θέλουν  να πάρουν μερτικό από την πίττα του πλιάτσικου, αλλά έχουν να παίρνουν πολλά από τις εμπορικές, οικονομικές, διπλωματικές και διμερής σχέσεις με την Τουρκία. Γι’αυτό δεν την ενοχλούν όσο επιβάλλεται με τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου να την ενοχλήσουν και να την πιέσουν. Πέραν αυτών η Τουρκία είναι και σημαντικός εταίρος τους στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία και αυτό δένει τα χέρια των περισσοτέρων δυτικών χωρών που αν και μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν καμιά διάθεσει να τα χαλάσουν με τους δικτάτορες της Αγκυρας για μια Κύπρο των 800.000 ψυχών.

Η τραγική ειρωνεία και η κακή μας μοίρα, είναι ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Κύπρου ασκούν και οι ίδιες πολιτική πλιάτσικου .Οπως η Βρετανία για παράδειγμα η οποία κατακρατεί  τα εδάφη των βρετανικών βάσεων ως να είναι κτήμα της (η δήθεν κυριαρχία τους είναι ένας μύθος)  και ουδέποτε πλήρωσε ή  εκπλήρωσε   τις υποχρεώσεις της.Αντίθετα υπέσκαπτε και εξακολουθεί να υποσκάπτει τα συμφέροντα των Κυπρίων   υποδαυλίζοντας τη διαφορετικότητα ,  τα μίση και τις αντιπαραθέσεις Ε/κ και Τ/κ.Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ο κακός μας δαίμονας.

Από την πλευρά της η άλλη εγγυήτρια, η Ελλάδα ανίκανη να κάνει οτιδήποτε έχει μετατραπεί η ιδια σε πλιάτσικο ξεπουλώντας και εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα της σε ξένους εκμεταλλευτές  δήθεν προστάτες.Ακόμα και ιστορικοί χώροι και μνημεία διεθνούς αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν περάσει σε χέρια ξένων «επενδυτών».Μόνο τον Παρθενώνα έμεινε να ξεπουλήσουν.

Η τελευταία παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου και οι προκλητικές του δηλώσεις δυστυχώς δεν προσγείωσε πολλούς στην πικρή πραγματικότητα. Ματαίως βέβαια ο ίδιος κάθε λίγο και λιγάκι μας καλεί να «ξυπνήσουμε από τα όνειρα» αλλά πέρα βρέχει…Στον κόσμο μας εμείς.Η έγνοια μας τώρα είναι ποιός θα πάρει περισσότερους ψήφους στις ευρωεκλογές…

 

Ο «σκουπιδότοπος» της Τουρκίας

 

Eίναι ενδεικτικές οι καταγγελίες  του   επικεφαλής της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε πριν μερικούς μήνες  στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», όπου χαρακτήρισε τα κατεχόμενα «σκουπιδότοπο» για την Τουρκία.

«Είμαστε μια καλή αποικία για την Τουρκία», μια «υποτελής διοίκηση» που ξεπλένει βρώμικο χρήμα στα καζίνο και τα πορνεία, συνεργεί στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων και χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως κανονικός σκουπιδότοπος», είχε αναφέρει  ο κ. Ελτζίλ.

Είπε επίσης ότι πιστεύει ακόμα στην επανένωση με μια ομοσπονδία, αλλά θα έβλεπε και προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν να τους εκχωρήσουν τα πολιτικά δικαιώματα που εκπηγάζουν από το Σύνταγμα του 1960. Είπε επίσης ότι η παιδεία και οι εκπαιδευτικοί φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καχυποψία και την αποξένωση που κυριαρχεί μεταξύ των ανθρώπων στις δύο κοινότητες.

Ο Σενέρ Ελτζίλ τόνιζε , μεταξύ άλλων, ότι πιστεύει πως είναι τώρα η ώρα να διεκδικήσουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τα δίκαια τους.

Η τελευταία αναφορά του κ. Ελτσίλ, την οποία ειρήσθω εν παρόδω επαναλαμβάνει φορτικά και επίμονα εδώ και πολλά  χρόνια ο συμπατριώτης μας Σενέρ Λεβέντ είναι ίσως και η τελευταία μας ελπίδα να αποτινάξουμε από πάνω μας την κατοχή και να απαλλαγούμε από το εγκληματικό πλιάτσικο της Τουρκίας. Αγωνιζόμενοι Ε/κ και Τ/κ από κοινού πάνω σε μια πλατφόρμα να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας .Οχι με συνθήματα, φρου και αρώματα και υποστηρίζοντας τις προτροπές των ξένων που αποδείχθηκε πως δεν είναι το καλό μας που επιδιώκουν αλλά τα δικά τους συμφέροντα.

Ισχυρό ενιαίο μέτωπο για την  Κύπρο και τους Κυπρίους

Το είχα γράψει και παλιότερα από τις στήλες της «Σημερινής», το επαναλαμβάνω και τώρα. Μόνο με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο, μια κοινή πλατφόρμα, ένα μαζικό Κίνημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με μια ενιαία φωνή μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Να αποκαλύψουμε τις εγκληματικές προθέσεις της Τουρκίας, να καταγγείλουμε όλα όσα μεθοδεύονται και από άλλες ξένες δυνάμεις σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας.

Πέραν τούτου να απομονωθούν οι ακροδεξιές δυνάμεις ένθεν κακείθεν οι οποίες «κωπηλατούν» μετα μανίας ενισχύοντας τη λύση της διχοτόμησης με συνθήματα όπως «ένωση» ή «δύο κράτη».Και οι μεν και οι δε (ε/κ ακροδεξιά και τ/κ)  στο τέλος καταλήγουν και συμφωνούν στον αρχικό στόχο που απέβλεπαν  όλα τα σχέδια σε βάρος της Κύπρου με αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή.Τη διχοτόμηση και την προσάρτηση στις δήθεν μητέρες πατρίδες.

Μισός αιώνας είναι αρκετός .Δεν πάει άλλο.Πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε από τις ξένες δυνάμεις να μας λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιες δημιούργησαν.

Ε/κ και Τ/κ προοδευτικοί, πατριώτες  και όσοι αισθάνονται ως αδήριτη την ανάγκη να ζήσουμε μαζί και όχι πλάι πλάι ως γείτονες, πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού για να απαλλαγούμε από ξένες κηδεμονίες και λύσεις που μεθοδεύουν για το δικό τους καλό και όχι για το δικό μας, οι διεθνείς ταξιαρχίες των ιμπεριαλιστών.

Οι συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων που γίνονται εδώ και 40 χρόνια υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας δεν έχουν αποδώσει .Γίνονται για να γίνονται.Το κάθε κόμμα εξακολουθεί να λέει χωριστά το δικό του αμανέ. Ούτε και οι λεγόμενες Μη  Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι πλείστες εκ των οποίων χειραγωγούνται ή χρηματίζονται από ξένα κέντρα μπορούν να αποδώσουν. Γιατί λειτουργούν πέραν από τις προσδοκίες του λαού μας.

Δεν τις είδαμε π.χ να διαμαρτύρονται για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ούτε και να κατεβαίνουν σε οργισμένες κινητοποιήσεις μετά την απόφαση των κατοχικών δυνάμεων να περάσουν στα χέρια τους σπίτια Ε/κ που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας και να τα μετατρέψουν σε καφενεία και κέντρα αναψυχής.

Σίγησαν και οι φωνές εκείνων που «γιόρταζαν » το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Τέρμα στα πανηγύρια και στα δήθεν.

Από κοινού μόνοι μας Ε/κ και Τ/κ να σταματήσουμε το πλιάτσικο της Τουρκίας στα κατεχόμενα και να κτίσουμε την κοινή μας πατρίδα όπως την οραματίστηκαν όσοι έβαψαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας της Κύπρου.