Ελλάδα:Το Μακεδονικό τερματίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 

 

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Βουλή

 

Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα  για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ tsipras_kammenos_vouli-1στην Ελλάδα .Αιτία η συμφωνία των Πρεσπών για την ονοματολογία «βόρεια Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ , μετά την συνάντηση που ειχαν στο Μαξίμου ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Τις λεπτομέρειες για την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ανακοινώνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σε ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Ο κ. Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «για το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα». Ο πρόεδρος  των ΑΝΕΛ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησε, ότι για το θέμα το εθνικό «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ, αποχωρούν από την κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση αλλά και το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος που κατέχουν υπουργική θέση.image.ashx

Δηλώσεις Τσίπρα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως νέος Υπουργός Άμυνας, θα ορκιστεί ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Όσον αφορά στην παραίτηση του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε,

“Εκεί 4 χρόνια είχα μια έντιμη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό ότι  προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ήταν γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές. Ωστόσο με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, συνεργαστήκαμε σε σημαντικά πράγματα. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη περιπέτεια των μνημονίων, να στηρίξουμε τους αδύναμους και να ανοίξουμε το δρόμο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνη. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την αναντικατάστατη συμβολή του στην προσπάθεια για όλα αυτά τα χρόνια. Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Σήμερα μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ΥΠΑΜ και ότι θα ζητήσει να κάνουν το ίδιο και οι ΑΝΕΛ. Έκανα δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας και όποια άλλη τεθεί υπόψη μου.  Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια. Για μένα αυτός είναι εθνικός στόχος. Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια ότι μπροστά σε αυτό τον εθνικό στόχο, δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Ο επόμενος αρχηγός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ο ναύαρχος Αποστολάκης, αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων”.
Παρά τη μεγάλη συζήτηση που είχαν. οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος δεν βρήκαν τη “χρυσή τομή” σε σχέση με το Μακεδονικό.

Σε δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή.

Ανέφερε πως ήδη έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, πράγμα που σημαίνει πως η διαδικασία η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, αρχίζει πάραυτα.

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης και εφόσον αυτή είναι θετική για την κυβερνητική πλειοψηφία θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Μετά το διαζύγιο ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

 Δείτε τι ορίζει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης:

1. Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Η Βουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Κυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδό εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Κυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.