Κυπριακή Δημοκρατία: 15ο έτος εντός ΕΕ        

Του Κώστα Μαυρίδη*

ΚΜαυρίδηςΣτην αλλαγή κάθε χρονιάς, μετράμε συνήθως τα χρόνια της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.  Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) βαδίζει στο 15ονέτος ως μέλος της ΕΕ με τεράστιες δυνατότητες χωρίς να αξιοποιούνται. Μετά την συντριπτική απόρριψη του Σχεδίου Ανάν (Απρίλιο 2004), η ΚΔ έγινε μια βδομάδα αργότερα μέλος της ΕΕ (1/5/2004) και στις Βρυξέλλες επικράτησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα με αξιωματούχους της ΕΕ να βγάζουν χολή κατά της Κύπρου. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι εργάζονταν υπέρ της Τουρκίας με αδρή πληρωμή, όπως ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

Σ΄ εκείνο το αρνητικό περιβάλλον, ο τότε Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος εξασφάλισε από την ΕΕ για την Κύπρο δύο κύρια πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας. Το πάγωμα 8 ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης. Αυτά παρά την οργή ορισμένων. Έκτοτε δεν υπήρξε  ουσιαστικό πρόσθετο «κέρδος». Στην Κύπρο, οι τότε εσωτερικοί πολέμιοι του Προέδρου που τον πίεζαν να προχωρήσει χωρίς να εξασφαλίσει οτιδήποτε, σήμερα οι ίδιοι προτάσσουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας. Η επιβολή εμπορικών κυρώσεων στην Τουρκία ή ο περιορισμός πώλησης ευρωπαϊκού οπλισμού (πολύ πιο δύσκολο) θα ήταν όντως νέα «κέρδη» κατά της Τουρκίας. Όταν έθεσα και τα δύο στο Ευρωκοινοβούλιο στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, παροτρύνοντας τον να τα υιοθετήσει, ο ίδιος επέλεξε τη σιωπή.

Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου ακολουθεί για δέκα περίπου χρόνια βολική στάση προς τους αξιωματούχους της ΕΕ (ούτε καν τους στεναχωρεί) και λαμβάνει εγκωμιαστικά σχόλια που προβάλλονται στην Κύπρο με μεγαλόστομες διακηρύξεις άνευ ουσίας (π.χ. «ως Κύπρος αποκόψαμε κονδύλια στην Τουρκία», «καλούμε την ΕΕ να ανοίξει τα Ταμεία της»). Στην πράξη είμαστε απλά βολικοί. Τα τελευταία χρόνια, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο σφραγίζει προϊόντα από την Τουρκία ως Τ/κυπριακά, διοχετεύει στις ελεύθερες περιοχές τόνους τροφίμων και προϊόντων με βλαβερές ουσίες χωρίς τους προ-απαιτούμενους ελέγχους (υγείας, ασφάλειας, ιδιοκτησίας γης, περιβάλλοντος κ.ά.), αλλά δεν  υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Επιπλέον, όταν κατάγγειλα την βεβήλωση της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα μετά την αποπεράτωση βελτιωτικών έργων με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών, η Κυβέρνηση επέλεξε πάλι πολιτική σιωπής.

Αυτή η στάση, επιτρέπει στο κατοχικό καθεστώς να μας προειδοποιεί με «καταγγελία» που δεν επιτρέπουμε τουρισμό σε ξενοδοχεία επί ελληνοκυπριακής κατεχόμενης γης!  Αυτή η φοβισμένη πολιτική επιτρέπει στην Άγκυρα να ζητά υποβάθμιση της ΚΔ στην ΕΕ για να πετύχει η Τουρκία απελευθέρωση των θεωρήσεων/βίζας διαβατηρίου.  Επαναλαμβάνουμε ότι, η Ισπανία έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε όσους έκρινε ότι ηγούνται αποσχιστικής απόπειρας κατά του Ισπανικού Συντάγματος –που θεωρείται ισότιμο των Συνθηκών Λειτουργίας της ΕΕ-, και τώρα κάποιοι είναι φυλακή και μερικοί διέφυγαν εκτός. Η Κύπρος, με κορυφαίες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που καθιστούν το κατοχικό καθεστώς παράνομο και υποτελές στην Τουρκία, επιτρέπει στους «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους να παρουσιάζονται στην ΕΕ ως βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι και πρέσβεις ενός παράνομου κράτους. Αυτό είναι κατάντια.

*Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides@europarl.europa.eu