Υπ. Παιδείας: Ενώπιον των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών η έκθεση για την αγορά υπηρεσιών

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα γίνει ενημέρωση και θα ξεκινήσει ο εντατικός διάλογος με τους 14 εμπλεκόμενους φορείς 

 


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης  δήλωσε την Πέμπτη ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων αγοράς υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στους 14 εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ταυτόχρονα θα μελετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε από τον Φεβρουάριο να διεξαχθεί επί αυτής εντατικός διάλογος.imagew-2.aspx

Η παρουσίαση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων στον Υπουργό Παιδείας και τους επιτελείς του έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σε δήλωση μετά την παρουσίαση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η εκπόνηση της έκθεσης αποτελεί δέσμευση, που ανάλαβε τον περασμένο Απρίλη.

Οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν το περιεχόμενο της μελέτης που αφορά τα 14 προγράμματα και σε αυτή συμπεριλήφθηκε χαρτογράφηση όλων των προγραμμάτων αγοράς υπηρεσιών, η παρουσίαση στοιχείων βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες με εμπειρία σε προγράμματα δια βίου μάθησης, η αξιολόγηση του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας των προγραμμάτων αγοράς υπηρεσιών και συγκεκριμένες εισηγήσεις, πρόσθεσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης εξήγησε ότι οι εισηγήσεις, όπως παρουσιάστηκαν από τους εμπειρογνώμονες οδηγούν σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν συγκεκριμένες δράσεις για να αποτελέσουν εθνική στρατηγική για τα προγράμματα αυτά.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι οι πυλώνες αφορούν τον καθορισμό κατάλληλης οργανωτικής δομής, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και υποδομών, τους όρους απασχόλησης των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση του γνωσιολογικού/μαθησιακού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό του προϊστάμενο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα προβεί σε συστηματική και επισταμένη μελέτη της έκθεσης, με απώτερο στόχο την ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εκπαιδευόμενους και τη στήριξη του σημαντικού έργου που παρέχουν οι εκπαιδευτές.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι ακολούθως οι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν τη μελέτη σε έκαστο εκ των 14 φορέων, που σχετίζονται με τα 14 προγράμματα αγοράς υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και μετά «θα μπούμε σε ένα εντατικό διάλογο μαζί τους για να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό».

Στόχος είναι ο εξορθολογισμός να βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων και της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους εκπαιδευόμενους και προς αναβάθμιση του έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτές.

Σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν τροχοδρομηθεί αρκετά θέματα που αφορούν διάφορους τομείς της εκπαιδευτικής πολιτικής, παρατηρώντας πως πρέπει να γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη και συμπληρώνοντας ότι «προχωρούμε μπροστά με σταθερά βήματα, καταβάλλοντας συντονισμένες προσπάθειες για την αλλαγή και τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε επιπλέον πως εντός των αμέσως επομένων ημερών θα ετοιμαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα συναντήσεων των εμπειρογνωμόνων με τους 14 εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παράλληλα το Υπουργείο θα αξιοποίηση το χρόνο για να μελετήσει την έκθεση, η οποία αριθμεί 730 σελίδες.

Ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε πως η μελέτη της έκθεσης και οι πρώτες συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων με τους 14 φορείς πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε μετά να αρχίσει εντατικός διάλογος.

Η έκθεση και οι περιλαμβανόμενες σε αυτήν εισηγήσεις βασίζονται σε πολύ καλές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η δημιουργία μονάδας – γραφείου δια βίου μάθησης- εκπαίδευσης ενηλίκων.

Επανέλαβε πως όλα αυτά είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε ακόμα ότι, με βάση την ενημέρωση από τους εμπειρογνώμονες, η αρμόδια αρχή για τα προγράμματα της δια βίου μάθησης είναι το Υπουργείο Παιδείας της κάθε χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαμπιαούρης υπενθύμισε πως πριν από την απόφαση για τη διενέργεια της μελέτης είχε προκύψει το θέμα με την αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης των εκπαιδευτών. Ανέφερε πως τότε είχε εκφράσει την ετοιμότητα του Υπουργείου του να εξετάσει οτιδήποτε νοουμένου ότι θα είχε ενώπιον του μια εμπεριστατωμένη μελέτη για όλα τα προγράμματα, διότι υπάρχει μια μεγάλη ανομοιογένεια.

«Δεν υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις κοινή πολιτική» είπε, προσθέτοντας ότι στο ένα πρόγραμμα μπορεί να εφαρμόζεται η Α’ πολιτική σε άλλο πρόγραμμα να εφαρμόζεται η Β’ πολιτική.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι στόχος του Υπουργείου του είναι να υπάρχει ενιαία πολιτική, «για να δούμε πώς συνδυάζονται τα προγράμματα αυτά με την αγορά εργασίας».

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι στο Υπουργείο Παιδείας λειτουργούν προγράμματα τα οποία προσφέρουν ακριβώς τα ίδια θέματα για σχεδόν 40 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις, η ζωή προχωρά και οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας είναι διαφορετικές.

Τέλος ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.