Διαβρώθηκαν με νερό οι τοίχοι δίπλα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

 

Νερό από την οροφή της αίθουσας Duveen του Βρετανικού Μουσείου στάζει μόλις εκατοστά από τα γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται εκεί.imagew.aspx

Συγκεκριμένα, οι σταγόνες του νερού πέφτουν ακριβώς δίπλα από το άγαλμα της Ίριδος, στο τμήμα της αίθουσας που φιλοξενεί αγάλματα από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.

Οι υπεύθυνοι του λονδρέζικου μουσείου είχαν τοποθετήσει το πρωί της Παρασκευής απορροφητικά χαρτιά στο σημείο, καθώς και πλαστικές πινακίδες που προειδοποιούν για το ολισθηρό πάτωμα.

Προηγούμενες φωτογραφίες έδειχναν στο σημείο πλαστικά δοχεία για τη συλλογή του νερού που έσταζε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην αίθουσα και για το κατά πόσο υπάρχει ή υπήρξε κίνδυνος για τα γλυπτά, το Βρετανικό Μουσείο απάντησε με γραπτή δήλωση: «Υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί».

Σημειώνεται πάντως ότι την ώρα της δήλωσης το νερό συνέχισε να στάζει.

Η δήλωση του Μουσείου προσθέτει: «Λαμβάνουμε τις ευθύνες φροντίδας της συλλογής μας πολύ σοβαρά υπόψη, η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

Η οροφή της αίθουσας Duveen μοιάζει να έχει διαβρωθεί και όχι μόνο στο σημείο από όπου βρίσκει δίοδο το νερό.

Η Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν εξέφρασε την ελπίδα το πρόβλημα που επέτρεψε τη διαρροή να επιδιορθωθεί γρήγορα και να μην υπάρξει ζημιά στα γλυπτά.

Η διάσημη Βρετανίδα κλασική ηθοποιός πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε το Βρετανικό Μουσείο να εξετάσει την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου μπορούν να συναντήσουν τα αλλά τους μισά. Ας γιορτάσουμε τη δέκατη επέτειο του Μουσείου Ακρόπολης το 2019 με την επιστροφή των ασώτων. Τί υπέροχο γενέθλιο δώρο που θα ήταν! Πόσο πολιτισμένο και αξιοπρεπές από το Βρετανικό Μουσείο να απεκδυθεί ξεπερασμένες στενώσεις που ανήκουν σε μια εποχή η οποία έχει τώρα τόσο παρέλθει. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το σωστό. Εμπρός Βρετανικό Μουσείο! Κάν’ το!»