Ο Λ.Τζιωνή είπε ότι είχε τύψεις για τη δολοφονία του ζευγους στο Στρόβολο

Mε τρεις μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε η δίκη εντός δίκης για το διπλό φονικό .H συνέχεια  της δίκης στις 12/12

 

Με τρεΙς νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα η δίκη εντός δίκης που διέταξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στο πλαίσιο της κύριας δίκης για τη στυγερή δολοφονία που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο ΧατζηγεωργίουUnknown-2 και τη σύζυγο του Ντίνα Σεργίου.

Πρόκειται για τον δεύτερο ανακριτή της υπόθεσης που καταθέτει στην παρούσα διαδικασία, Υπαστυνόμο ΑΔΕ Λευκωσίας, Γιώργο Θεμιστοκλεους, τον Αστυφύλακα της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ) Μιχάλη Γεωργίου και τον Αρχιλοχία Μιχάλη Σάββα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο αποφάσισε τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για εξέταση των επίδικων ζητημάτων επί των οποίων ήγειρε ένσταση η υπεράσπιση του πρώτου κατηγορούμενου στην υπόθεση, του Λοΐζου Τζιωνή, κατά την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης που συγκλόνισε το παγκύπριο.

Ο δικηγόρος του Τζιωνή υποστηρίζει ότι οι ανακρίσεις και οι καταθέσεις που έδωσε ο πελάτης του στις 27/4/2018 ως επίσης και οι υποδείξεις σκηνών και η παραλαβή τεκμηρίων από την οικία του πατέρα του, στην οδό Σκιάθου 3, στην Αγλαντζιά, δεν έγιναν με τη θέληση του πελάτη του αλλά μετά από καταπίεση του και υπό το καθεστώς του στερητικού συνδρόμου από το οποίο έπασχε λόγω της διακοπής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή προβάλλει τη θέση ότι οι ανακριτές της υπόθεσης είχαν επιστήσει την προσοχή του κατηγορουμένου στον νόμο και τον είχαν ενημερώσει για όλα τα δικαιώματα του συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος του να εκπροσωπείται από δικηγόρο, το οποίο ο Τζιωνής δεν επιθυμούσε να κάνει χρήση.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος ΑΔΕ Λευκωσίας, Γιώργος Θεμιστοκλεους είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά την παραλαβή του κατηγορούμενου από τον Αστυνομικό Σταθμό του Αγίου Δομετίου και τη μεταφορά του στο ΤΑΕ Λευκωσίας τον είχε ενημερώσει για την πρόθεση των ανακριτών της υπόθεσης να τον ανακρίνουν.

Ο ίδιος τους είπε ότι είχε γράψει κάποια πράγματα για να τους τα δώσει και πως δεν πρόλαβε τα τελειώσει όλα όσα ήθελε να γράψει γι΄αυτό και θα τους τα έλεγε προφορικά όταν θα έφταναν στο ΤΑΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε ότι ο κατηγορούμενος και τότε ύποπτος ήταν ήρεμος και  ευδιάθετος και έκανε χιούμορ, ενώ ερωτηθείς αν ήταν κουρασμένος κι αν ήθελε να κοιμηθεί, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ενημέρωσαν τον κατηγορούμενο για τα αδικήματα που αντιμετώπιζε και για τα δικαιώματα του ως υπόπτου στην υπόθεση και πως ο Τζιωνής τους είχε πει ότι δεν χρειαζόταν δικηγόρο. Είπε επίσης ότι ο Τζιωνής του ζήτησε να μην του υποβάλουν ερωτήσεις και θα έλεγε μόνος του όλα όσα είχε να πει, λέγοντας στους ανακριτές ότι ένοιωθε τύψεις.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό του ότι κατάφερε να εισέλθει στο σπίτι των θυμάτων από το παράθυρο της κουζίνας, ο μάρτυρας είπε στον κατηγορούμενο χαριτολογώντας ότι για να μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ήταν ο σούπερμαν ή ο μπάτμαν. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ο Τζιωνής θίχτηκε και για να γίνει πιστευτός έσπρωξε την καρέκλα που καθόταν προς τα πίσω και με επιτόπιο άλμα πήδηξε πάνω στο γραφείο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη διαδικασία αναγνώρισης του Τζιωνή από τον 15χρονο γιο του άτυχου ζεύγους Κωνσταντίνο μέσω μονοδρομικού γυαλιού. Ο μάρτυρας είπε ότι ενημέρωσε τον Τζιωνή όταν αναγνωρίστηκε από τον 15χρονο και αυτός του απάντησε «εντάξει» και έδειχνε σκεφτικός.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είχε ενημερώσει τον προϊστάμενο του για τα τρία διαφορετικά σενάρια και τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο Τζιωνής, για τη γραπτή του κατάθεση και την πρόθεσή του να οδηγήσει τους ανακριτές της υπόθεσης στην οικία του πατέρα του στην Αγλαντζιά για να τους υποδείξει τα ρούχα και το μαχαίρι του φόνου.

Σε ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής αν έχουν υποκινήσει τον Τζιωνή να δώσει τις απαντήσεις που αυτοί ήθελαν, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση, δεν του δόθηκε καμία υπόσχεση και ό,τι έλεγε το έλεγε με τη θέληση του.

Ο μάρτυρας απέρριψε επίσης υποβολή του δικηγόρου του Τζιωνή ότι χτύπησε το χέρι του στο γραφείο, λέγοντας στον Τζιωνή να απαντά τις ερωτήσεις που του υποβάλλονταν. «Δεν έγινε αυτό ποτέ, σε καμία περίπτωση», είπε ο μάρτυρας με το δικηγόρο να επιμένει ότι έγινε και μάλιστα τρεις φορές.

Ο Αστυφύλακας Μιχάλης Γεωργίου της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών(ΥΠΕΕΓΕ) κατέθεσε στο δικαστήριο ένα σετ με 76 συνολικά φωτογραφίες των τεκμηρίων της υπόθεσης που λήφθηκαν  στις 27/4 κατά τις έρευνες της Αστυνομίας στην οικία στην οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά όπου είχαν εντοπιστεί τα ρούχα μέσα σε φούρνο και το μαχαίρι του φόνου καρφωμένο σε φοινικιά.

Ο μάρτυρας είπε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών ο Τζιωνής βρισκόταν μέσα στο αστυνομικό όχημα μαζί με τον Αστυφύλακα Νίκο Τόμα. Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη δικάσιμο, ο Τζιωνής, ο οποίος είχε το χέρι του δεμένο με χειροπέδες στο χέρι του Αστυφύλακα, δεν ήθελε να κατεβεί από το αυτοκίνητο.

Ο Αρχιλοχίας Μιχάλης Σαββας ανέφερε ότι ο ίδιος μετέβη στην οικία στην Αγλαντζιά για να παραλάβει τα τεκμήρια της υπόθεσης, παρουσιάζοντας και καταθέτοντας στο δικαστήριο το φονικό μαχαίρι ως τεκμήριο στην υπόθεση.

Η δίκη εντός δίκης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί.

Εκτός από τον Τζιωνή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τζιωνής είχε παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εκτός από την κατηγορία της διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε διάρρηξη διότι «ήταν ανοικτά». Στη συνέχεια όμως ζήτησε και άλλαξε την απάντηση του, δηλώντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν αρχικά οκτώ συνολικά κατηγορίες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε στην πορεία την 3η κατηγορία που αφορά στη συνωμοσία για φόνο με το δικαστήριο να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τη συγκεκριμένη κατηγορία.