Φως στο μυστήριο θανατο του Καραβάτζιο 400 χρόνια μετά

 

Τέσσερις αιώνες μετά το μυστηριώδη θάνατο του Καραβάτζιο  σε ηλικία 38 ετών, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την πραγματική αιτία του θανάτου του διάσημου Ιταλού ζωγράφου.959564

Ο πρόωρος θάνατος του εμβληματικού ζωγράφου της μπαρόκ, συνοδεύτηκε με πλήθος θεωριών συνομωσίας , όπως ότι δηλητηριάστηκε με μόλυβδο, ότι έπαθε σύφιλη ακόμη και ότι δολοφονήθηκε.

Ομάδα Γάλλων επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μασσαλίας ισχυρίζεται τώρα ότι τελικά ταυτοποίησε τον δολοφονό: πρόκειται για λοίμωξη από «χρυσίζων σταφυλόκοκκο» τον πιο επικίνδυνο από όλα τα είδη του συγκεκριμένη βακτηρίου .

​Η επιστημονική ομάδα συνεργάστηκε με Ιταλούς ανθρωπολόγους και μικροβιολόγους που αφαίρεσαν ένα από τα δόντια του σκελετού του Καραβάτζιο. Στη συνέχεια εξέτασαν τον οδοντικό του πολτό, που είναι πλούσιος σε αιμοφόρα αγγεία, συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσής DNA.

«Ο δολοφόνος ταυτοποιήθηκε, είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο.

​Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν έως το τέλος του έτους στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Infectious Diseases», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, πέθανε στην Τοσκάνη το 1610. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1606, κατά τη διάρκεια λογομαχίας, o Καραβάτζο σκότωσε με μαχαίρι ένα νεαρό και τα κίνητρα εικάζεται πως ήταν είτε οικονομικά, είτε πολιτικά ή ερωτικά.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Καραβάζιο είχε βάψει τα χέρια του με αίμα, συνέβαλε καθοριστικά στην ίντριγκα και το μυστήριο γύρω από το δικό του θάνατο.

Προηγούμενες μελέτες για τα αίτια του θανάτου του έδειχναν κυρίως προς την κατεύθυνση της δηλητηρίασης.

Συγκεκριμένα, το 2010 επιστήμονες εντόπισαν μεγάλη περιεκτικότητα μόλυβδου στα κόκκαλα του Καραβάτζιο. Με δεδομένο ότι ο μόλυβδος, είναι ουσία που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον εκείνη την εποχή στις λαδομπογιές, όλα έδειχναν ότι πέθανε «για την τέχνη του».

Οι επιστήμονες πάντως, παραδέχονταν από τότε, ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο δεν θα αρκούσε από μόνη της για να σκοτώσει τον καλλιτέχνη, αλλά σίγουρα ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για την κατάληξή του.