Σημαιοφόροι ξένων συμφερόντων

 

Του Νικόλα Νικόλα

2Tης στρατιωτικής άσκησης συνεχίζεται να γίνεται στην περιοχή μας, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο (http://e-shocknews.com/?p=86271). Η κυβέρνηση Αναστασιάδη εμπλέκει ολοένα και περισσότερο την Κύπρο στα πλοκάμια του ιμπεριαλισμού, στον οποίο προσφέρει γη, ύδωρ και αήρ.

Στο προαναφερθέν άρθρο είχαμε αναφερθεί εκτενώς τόσο στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με το βλέμμα στη Ρωσία, με τις εξελίξεις στην Κριμαία να θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους λαούς. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με το φιλοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου που καταδυναστεύει τον ουκρανικό λαό με την υποστήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από το καθεστώς το Κιέβου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται επικίνδυνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Και είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για τον κυπριακό λαό το γεγονός ότι εν μέσω αυτής της όξυνσης, οι κυβερνώντες εμπλέκουν την Κύπρο όλο και πιο ενεργά στα ιμπεριαλιστικά πλοκάμια της Δύσης.

 

O Kαμμένος λέει όσα «κρύβει» ο Αγγελίδης

Επιπρόσθετα στη σειρά διμερών και πολυμερών στρατιωτικών ασκήσεων στους οποίους συμμετείχε η κυπριακή κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και αναλύθηκαν στο προαναφερθέν άρθρο, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Μόλις λίγο διάστημα μετά από αντίστοιχες τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ…

Έτσι λοιπόν η άσκηση «Μέδουσα 7» ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 29 του Νοέμβρη. Πραγματοποιείται ανοικτά της Κρήτης με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των τριών χωρών, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο πραγματοποιείται και άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου («Αλεξανδρούπολη 18»). Δυο ασκήσεις με παρατηρητές από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ιταλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, ΗΑΕ και Μαρόκο.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στις χθεσινές δηλώσεις του ήταν πολύ πιο ανοικτός ως προς τους σκοπούς της «Μέδουσας 7», από ότι αναφέρουν οι λέξεις των σεναρίων της. Μας είπε ξεκάθαρα ότι γίνεται με τις ευλογίες ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την EE και όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», είπε κυνικά ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας παρακολουθώντας την άσκηση μαζί με τους ομολόγους του από Κύπρο και Αίγυπτο. Και μας ξεκαθάρισε ότι στην άσκηση συμμετέχουν «ΝΑΤΟ και ΕΕ ως παρατηρητές». Αναφέρθηκε στους δήθεν εθνικούς στόχους των τριμερών συνεργασιών των αστικών τάξεων (Ελλάδας, Κύπρου με Ισραήλ ή Αίγυπτο), αλλά η «εισαγωγή» του και οι νατοϊκές και ευρωενωσιακές «ευλογίες», κονιορτοποιούν κάθε ισχυρισμό του.

O δε Κύπριος Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης επιχείρησε εκ νέου να συνδυάσει τη λεγόμενη «ασφάλεια» που δεν παρέχουν οι ιμπεριαλιστές στους λαούς με τις απειλές της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί μπορεί ο δικός μας υπουργός να μην κάνει παραδοχές κυνικά όπως αυτές του Καμμένου, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμπλέκει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, άλλο τόσο το πράττει και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, που δεν έχει άλλωστε και τις όποιες ιδεολογικές διαφορές με το «ανήκωμεν στη δύση»… Όχι ότι έχει διαφορά στην πράξη η κυβέρνηση Τσίπρα που έχει γίνει βαποράκι των ιμπεριαλιστικών γερακιών της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.

 

Και στο βάθος ΝΑΤΟϊκό κλείσιμο του Κυπριακού

 

Και η κυβέρνηση Αναστασιάδη γίνεται σημαιοφόρος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αυτό αφορά η αναβάθμιση της συμμετοχής της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που υπηρετεί όλη αυτή η στρατιωτικοποίηση και η εμπλοκή της με τα ενεργειακά συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή. Είναι μια αναβάθμιση επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί και από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις στο Κυπριακό. Επιπρόσθετα στις προσπάθειες για ΝΑΤΟϊκό κλείσιμο του Κυπριακού, που όπως και το 1959 δεν θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, αλλά των ιμπεριαλιστών.

Και ορθά αντιδρούν πολιτικές δυνάμεις σε εγγυήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά καλό θα ήταν να τηρούσαν ανάλογη στάση και στην ουσία του Κυπριακού και τις μεθοδεύσεις για ΝΑΤΟϊκή «διευθέτηση». Επίσης κάτι που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι η ουσία του ζητήματος και όχι η ταμπέλα. Η αντίδραση πρέπει να είναι η ίδια για τις ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις, είτε φέρουν το όνομα του ΝΑΤΟ, είτε όχι. Είτε βαφτιστούν «πολυεθνική αποστολή» που όμως θα αποτελείται από στρατιώτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (περιλαμβανομένων Τουρκίας-Ελλάδας), είτε βαφτιστούν ως αποστολή της άλλης ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, όπου όλα τα κράτη-μέλη (πλην της Κύπρου) είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή του Νατοϊκού «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη»…