Γη, ύδωρ και αήρ στους ιμπεριαλιστές

Toυ Νικόλα Νικόλα*

2Της στρατιωτικής άσκησης… γίνεται στην περιοχή μας με την κυβέρνηση Αναστασιάδη να εμπλέκει την Κύπρο μας ολοένα και περισσότερο στα πλοκάμια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους. Προσφέροντας γη, ύδωρ και αήρ στους ιμπεριαλιστές… Ασκήσεις επί ασκήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπαράθεση ΝΑΤΟϊκών και Ρώσων κλιμακώνεται με τη μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική άσκηση μετά την αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ένωση και την ανατολική Ευρώπη.

Στο βορρά η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση

Στις 25 του Οκτώβρη ξεκίνησε η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 του Νοέμβρη. Πρόκειται για την άσκηση «Trident Juncture 2018», που δεν είναι τίποτε άλλο από μια «πρόβα πολέμου» στο φόντο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η οποία κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της πραξικοπηματικής επέμβασης ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες μεθοδεύσεις της δυτικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που ολοένα και περικυκλώνει στρατιωτικά τη ρωσική επικράτεια. Επίκεντρο της «Trident Juncture 2018» είναι η Νορβηγία, αλλά εκτείνεται στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και της Βαλτικής θάλασσας, συμπεριλαμβάνοντας Ισλανδία και εναέριο χώρο Σουηδίας και Φινλανδίας.Unknown

Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων άσκηση (η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ανατολική Ευρώπη), μια πραγματική «πρόβα πολέμου», που περιλαμβάνει περίπου 50.000 συμμετέχοντες από 31 μέλη του ΝΑΤΟ (περιλαμβανομένης αναβαθμισμένης συμμετοχής της Ελλάδας) και εταίρους, με περίπου 250 αεροσκάφη, 65 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα. Μάλιστα στα πλαίσια της άσκησης, αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα πλεύσει στις ακτές της Νορβηγίας, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’80…

Η «Trident Juncture 2018» έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον και για την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 1987. Η Ρωσία αντιδρά επίσης και στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση που ακολουθεί την «Trident Juncture 2018». Πρόκειται για την άσκηση «Arcade Fusion 2018» που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 27 του Νοέμβρη με επίκεντρο τη Βρετανία.Unknown-5

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της «Trident Juncture 2018» πραγματοποιήθηκε αντι-ιμπεριαλιστική διαδήλωση στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας από το ΚΚ Νορβηγίας με τη συμμετοχή των ΚΚ Σουηδίας, ΚΚ Δανίας, ΚΚ Ελλάδας και ΚΚ Βρετανίας.

Πέραν της Νορβηγίας και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από το ΚΚΕ σειρά μαζικών μαχητικών κινητοποιήσεων κατά του ΝΑΤΟ, των βάσεων, των ασκήσεων και των σχεδίων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για επέκταση και δημιουργία νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα.

 

Όλα στους ιμπεριαλιστές από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ

Στη δική μας γειτονιά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη λειτουργεί ως ο καλύτερος υπηρέτης των δυτικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη εμπλέκει ολοένα και περισσότερο την Κύπρο στα πλοκάμια του θύτη της… Εμπλέκει σε αυτά τα πλοκάμια την Κύπρο, θύμα του διπλού ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος του 1974 που συνεχίζεται με την κατοχή από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.Unknown-4

Μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτουν τη στάση της κυβέρνησης και οι διαρκής «ευκολίες» σε μέλη του ΝΑΤΟ και οι συμμετοχές σε όσο το περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και έχοντας βάλει (για την ώρα) στον πάγο τη θέση της υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και στο ίδιο το ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αξιοποιεί την ευρωενωσιακή PESCO, η oποία δημιουργήθηκε από την ΕΕ ως συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ πολεμική μηχανή…

Παράλληλα με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις της ΕΕ και την πλήρη ταύτιση με το ΝΑΤΟ και τα μέλη του, και σε στρατιωτικό επίπεδο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη εντείνει τις αντίστοιχες διαδικασίες και με τους στενούς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους. Έχουμε τις τριμερείς της Κύπρου – Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο και αντίστοιχες στρατιωτικές συμφωνίες για την ασφάλεια των μονοπωλίων κι όχι φυσικά των λαών. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει και οι στρατιωτικές ασκήσεις αυτών των χωρών με τη συμμετοχή και δυνάμεων όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας… Ασκήσεις που πραγματοποιούνται παράλληλα με τις διαρκής προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τη Λευκωσία στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, που και φέτος συμπίπτουν με την κλιμάκωση του μακελειού κατά του παλαιστινιακού λαού!

Κι όλα αυτά επιπρόσθετα στην άνομη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για σειρά εγκλημάτων εναντίον των λαών, περιλαμβανομένης και της διαχρονικής χρήσης τους ως βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι κι αν ισχυρίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Ενδεικτικά μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε και τις εξής στρατιωτικές ασκήσεις:

  • 28/8/2018: SAREX “CYFRA – 03/18” (Κύπρος, Γαλλία).
  • 28/9/2018-7/10/2018: ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2018» στην ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Ισπανία, Πακιστάν, Ρουμανία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Αλγερία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία).
  • 22/10/2018: Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σε αδιευκρίνιστη ημερομηνία άσκηση με σενάριο τον τορπιλισμό σκάφους που «παρενοχλούσε» το «Μπαρμπαρός» που πρωταγωνιστεί στις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • 29/10/2018-1/11/2018: Eτήσια στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ με επίγεια και εναέρια μέσα.
  • 31/10/2018: «Νέμεσις 2018» στην κυπριακή ΑΟΖ (Κύπρος, ΗΠΑ, Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία και Ισραήλ και ως παρατηρητές Αίγυπτος, Ιταλία και Ιορδανία).
  • Η κυπριακή ΑΟΖ έχει δεσμευθεί με Νavtex της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 25 του Οκτώβρη μέχρι τις 20 του Νοέμβρη με δημοσιεύματα να κάνουν λόγω για ακόμη μια πολυεθνική στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή μελών του ΝΑΤΟ (HΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ελλάδα).
  • Η Τουρκία εξέδωσε σειρά προκλητικών ΝΑVTEX για έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Τα παπαγαλάκια φλυαρούν…

 

Φυσικά και στην Κύπρο τα Unknown-3παπαγαλάκια των ιμπεριαλιστών κατά το δοκούν βλέπουν τα πράγματα. Έτσι ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για να προωθηθεί ένα διχοτομικό κλείσιμο του Κυπριακού υπηρετώντας τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, τα παπαγαλάκια παντοιοτρόπως προετοιμάζουν το κλίμα υπέρ του ΝΑΤΟ. Με λογικές ότι «καθυστερήσαμε» κιόλας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ που ευθύνεται για την κατοχή… Με λογικές εγγυήσεων από τους ιμπεριαλιστές (ενώ άλλοι υποκριτικά δεν θέλουν εγγυήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά δέχονται της ΕΕ λες κι είναι ξεχωριστοί ιμπεριαλιστές).

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια τα παπαγαλάκια «είδαν» τάχατες «ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία» από τις ασκήσεις της Κύπρου με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και με μέλη του ΝΑΤΟ. O φονικός στρατός του Ισραήλ που κλιμακώνει τα γενοκτονικά κατοχικά εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων, βαφτίζεται απλά ως «πανίσχυρος»  στρατός και επιχειρείται να περάσει το μήνυμα ότι η παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα από ασκήσεις μπορεί να αποτελεί «ασφάλεια» για το λαό μας! Αντίστοιχες λογικές προωθούν για κάθε προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας της κυβέρνησης ΔΗΣΥ με μέλη του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Αλλά όλοι αυτοί δεν είπαν λέξη όταν τα μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν πρόσφατα στην άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2018»… Δεν βρίσκουν λέξη φυσικά να πουν για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο δίδυμο έγκλημα του 1974 και μάλιστα με θράσος χιλίων πιθήκων επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη για την κυπριακή τραγωδία στη συμμετοχή στους Αδέσμευτους και τη μη ένταξή μας στη φωλιά του λύκου!

Και που ήταν αυτά τα παπαγαλάκια την περασμένη άνοιξη όταν Τουρκία και ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας παραβιάζοντας κάθε διεθνή σύμβαση και συμφωνία. Μια ΝΑΤΟϊκή άσκηση στα πλαίσια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Φύλακας των Θαλασσών» (με συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Βρετανίας), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 του Μάη του 2018. Μια άσκηση που βασίστηκε σε παράνομη Notam, που μάλιστα δεν εκδόθηκε άμεσα από την Άγκυρα, αλλά από τις παράνομες αρχές του κατοχικού καθεστώτος του ψευδοκράτους… Τότε όμως μουγκάθηκαν τα παπαγαλάκια.

Και δεν λειτουργούν μόνο για να βγάζουν λάδι το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους. Τα παπαγαλάκια προωθούν επίσης λογικές που παραπλανούν για τις αντιθέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Λες και δεν βλέπουν την ανοχή στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Λες και δεν πρόκειται καθαρά για μια ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανταγωνισμού, όπου η Άγκυρα για ακόμη μια φορά επιδιώκει να καρπωθεί τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα από τους συμμάχους της. Και δεν είναι αθώα αυτή η παραπλάνηση, αφού στα ανταλλάγματα μπορεί να είναι και το Κυπριακό…

Και μπορεί να αναβλήθηκε (δεν ακυρώθηκε) η προγραμματισμένη για την 1η του Νοέμβρη κάθοδος του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ στην Κύπρο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι τελικά δεν αρχίζουν σε αυτή την ημερομηνία οι έρευνες της Exxon-Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ… Ο ίδιος ο Μίτσελ πρόσφατα πάντως έκανε θρύψαλα τα όσα προωθούν τα παπαγαλάκια της στενότερης εμπλοκής της Κύπρου στα ΝΑΤΟϊκά πλοκάμια. Ο Μίτσελ είχε τονίσει ότι βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία», ενώ την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δεν την είδε ανταγωνιστικά προς την Άγκυρα, αλλά με επισήμανση για την «ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο»…

 

κι όσοι έπρεπε να μιλούν σιωπούν

 

Τα παπαγαλάκια (σε ΜΜΕ αλλά κι από τις περιβόητες λεγόμενες ΜΚΟ) μόνο όταν θέλουν να προωθήσουν τα φιλονατοϊκα και φιλοϊσραηλινα αισθήματά τους, μιλούν!
Αντίθετα με τις αντινατοϊκές λαϊκές κινητοποιήσεις σε Νορβηγία και Ελλάδα, παράλληλα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στην Κύπρο δεν υπήρξε αυτή τη φορά ούτε η τυπική λεκτική αντίδραση του ΑΚΕΛ σε αυτές τις ασκήσεις με ΝΑΤΟϊκο «άρωμα». Με το ιστορικό κίνημα ειρήνης να βρίσκεται κι αυτό σε παραλυσία, με ευθύνη της ίδιας πολιτικής ηγεσίας, κανείς δεν είπε λέξη για αυτές τις ασκήσεις. Σε αντίθεση με το παρελθόν. Ούτε έστω για το θεαθήναι. Ίσως ήταν πολύ απασχολημένοι φιλοξενώντας τον Μάρτιν Σουλτς (σοσιαλδημοκράτη φορέα των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων) για το Κυπριακό ή οργανώνοντας συνάξεις των δεκάδων μαζί με συνδικαλιστές, αλλά και τις προαναφερόμενες ΜΚΟ… Ίσως αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για τη σιωπή…
Φυσικά όλες οι διεργασίες και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι εκτός των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Περιλαμβανομένων των μεθοδεύσεων για κλείσιμο (και όχι λύση) του Κυπριακού, εντός των ΝΑΤΟϊκών πλαισίων.