Εγκρίθηκε από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ

 

Τη συλλογική απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου να εγκρίνει το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ και το περίγραμμα της πολιτικής διακήρυξης για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.imagew.aspx

Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι έγινε «λεπτομερής και με πάθος» συζήτηση.

Τόνισε ότι οι επιλογές ήταν δύσκολες, ιδίως στο θέμα της αποφυγής των συνόρων στην Ιρλανδία, αλλά πιστεύει ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη που μπορούσε να προκύψει από τη διαπραγμάτευση.

Έκανε λόγο για καθοριστικό βήμα που θα επιτρέψει την οριστικοποίηση της συμφωνίας, με ψηφοφορία και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Είπε ότι αναμένει δύσκολες ημέρες και εντατικό έλεγχο της συμφωνίας, όπως πρέπει να γίνει, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον.

«Πιστεύω με το μυαλό και την καρδιά ότι είναι η καλύτερη απόφαση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η κα Μέι.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται γύρω στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά για την ώρα η κα Μέι δε μοιάζει να εξασφαλίζει πλειοψηφία για την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Το βράδυ της Τετάρτης πλήθυναν οι αναφορές σε πιθανή απόπειρα ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών βουλευτών να προκαλέσουν εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας σε βάρος της πρωθυπουργού.

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης η κα Μέι θα δεχθεί την ηγέτιδα του βορειοιρλανδικου DUP που επίσης αντιτίθεται στη συμφωνία.