Ανακάλυψαν τον μηχανισμό ανύψωσης των ογκόλιθων για το κτίσιμο των πυραμίδων

 

Μια ομάδα ειδικών αρχαιολόγων από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Κάιρο και του  Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ανακάλυψαν το αίνιγμα του Unknownπώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν και ανύψωναν  τα τεράστια μπλοκ των λατομείων για την κατασκευή των πυραμίδων 4.500 χρόνια πριν.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει «ένα ενιαίο σύστημα» για την άρση των ογκόλιθων από το φόντο στο οποίο βρισκόταν και την ανύψωσή τους. Το σύστημα κίνησης αποτελείται από ένα κεντρικό διάδρομο εναπόθεσης- ράμπα και περιβάλλεται από δύο σκάλες με πολλές τρύπες για τοποθέτηση ξύλινων πασσάλων δεμένων με σχοινιά, και βοήθησαν στην ανύψωση βαριών μπλοκ πολλών τόνων.

Πιστεύεται ότι ένα μπλοκ από αλάβαστρο το τοποθετούσαν σε ένα έλκηθρο που ήταν δεμένο με σχοινιά στους ξύλινους πασσάλους. Κινώντας τα σχοινιά, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν να σύρουν τα τετράγωνα από λατομεία με απότομες πλαγιές, σε ορισμένες περιπτώσεις με κλίση σε γωνία 20 μοιρών ή και περισσότερο.Τα σχοινιά που συνδέονται με το έλκηθρο ενεργούσαν ως «πολλαπλασιαστές ισχύος», πράγμα που καθιστά ευκολότερο να τραβηχτεί το έλκηθρο μέχρι τη ράμπα,

«Δεδομένου ότι το σύστημα χρονολογείται από την εποχή του Χέοπα, αυτό σημαίνει ότι στην εποχή της βασιλείας του οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν πώς να κινούν τεράστιους ογκόλιθους σε πολύ απότομες πλαγιές και ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της πυραμίδας του».

Παρόλο που η υπόθεση με την ράμπα είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ένα τέτοιο σύστημα διατηρημένο σε τόσο καλή κατάσταση.

(Πηγη: RT en Espanol  & Live Science)