Αρχές Φεβρουαρίου ο επίλογος της δίκης Ντ.Μιχαηλίδη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη δίκη Μιχαηλίδη οι απολογίες των Αθανασίου και Μαρίας Σοφού, εκ των 5 κατηγορουμένων στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδος επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, και πλέον, δεδομένης ÄÇÌÏØÇÖÉÓÌÁ - ØÇÖÏÖÏÑÉÁ - ÍÔÉÍÏÓ ÌÉ×ÁÇËÉÄÇÓτης φυγοδικίας του τελευταίου κατηγορούμενου, που είναι ο Σύρος επιχειρηματίας Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ορίστηκε η 12η Ιανουαρίου 2015 ως ημέρα κατά την οποία η Εισαγγελέας του Β Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων Αθηνών, Έφη Καπαγιάννη,θα απευθύνει στο Δικαστήριο τις δικές της προτάσεις επί του κατηγορητηρίου.

Θα ακολουθήσουν κατόπιν οι αγορεύσεις, πρώτα της Πολιτικής Αγωγής, και μετά των συνηγόρων υπεράσπισης

Με αυτές τελειώνει η ακροαματική διαδικασία της δίκης, που θα κλείσει με την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Παράγοντες της δίκης εκτιμούν ότι ως το τέλος Ιανουαρίου ή τα μέσα Φεβρουαρίου του νέου έτους, μπορεί να γραφτεί ο επίλογος αυτής της δίκης, που άρχισε την 10η Μαΐου 2014, με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, και τον επιχειρηματία γιο του Μιχάλη.

Σήμερα απολογήθηκαν ο  πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγός του Μαρία, που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος στον ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων λογαριασμό που διακινήθηκε στην υπόθεση αγοράς των πυραύλων και, κυρίως, στις προμήθειες που λέγεται ότι μοιράστηκαν.

Ο κ. Σοφός, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας και εξέτασής του τροφοδοσία οξυγόνου από ειδικό μηχάνημα. Διέψευσε κατηγορηματικά τις εναντίον του κατηγορίες, και πρόσθεσε ότι δεν είχε ποτέ «κανέναν ρόλο στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης» αναφορικά με θέματα της υπό εξέταση υπόθεσης.

Την αθωότητά της υποστήριξε και η σύζυγός του Μαρία.

Ο 5ος εκ των κατηγορουμένων, Σύρος επιχειρηματίας Αλ Ζαγιάντ, βρίσκεται φυγόδικος στη Δαμασκό, όπου δεν έχει ισχύ το εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε όταν δεν εμφανίστηκε ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών αρχών για να καταθέσει. Ο ίδιος, δια του συνηγόρου του Θέμη Σοφού, υποστηρίζει ότι η σχετική κλήτευση που έγινε επιδόθηκε σε λανθασμένη διεύθυνση στη Λευκωσία, και δεν έλαβε ποτέ γνώση αυτής.

Ο κ. Αλ Ζαγιάντ, που σε αντίθεση με τους άλλους 4 κατηγορείται και για το ποινικό αδίκημα της δωροδοκίας, «μίλησε» μέσω γραπτής δήλωσης που ανέγνωσε στο δικαστήριο πριν από 2 εβδομάδες ο συνήγορος του. Σύμφωνα με αυτήν, παρέδωσε τις επίδικες επιταγές στον Ντίνο Μιχαηλίδη. Αυτές, είπε, αφορούσαν δουλειές που είχαν κάνει μαζί, καθώς και με τον γιο του Μιχάλη, αλλά και χρηματοδότηση των πολιτικών φιλοδοξιών του πρώην Υπουργού. «Δεν έδωσα τις επιταγές αυτές για να καταλήξουν στον Τσοχατζόπουλο», ήταν το κεντρικό νόημα της δήλωσης Αλ Ζαγιάντ, που ζήτησε να δοθεί βάση στη κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος είχε πει σε κάποιο σημείο της μαρτυρικής του εξέτασης ότι ενδέχεται τα λεφτά που ισχυρίστηκε ότι του είχε παραδώσει ο Ντίνος Μιχαηλίδης, να του τα είχε δώσει ο Βλάσης Καμπούρογλου, βασικό πρόσωπο της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, που όμως δεν είναι πλέον εν ζωή.

Η πλευρά Μιχαηλίδη απορρίπτει απαρέγκλιτα τους ισχυρισμούς Αλ ζαγιάντ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση και οργή της που ένας άνθρωπος, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί επί χρόνια και πολύ στενά, «τώρα φέρεται με αυτόν τον τρόπο».

Ερωτηθέντες από το δικαστήριο ποια εξήγηση δίνουν στα όσα ισχυρίζεται ο Σύρος πρώην επιχειρηματικός του συνεργάτης, οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης άφησαν να εννοηθεί ότι ίσως να είναι «υπερασπιστική τακτική του» ώστε να ελαφρύνει τη βαριά κατηγορία της δωροδοκίας, που επισείει αντίστοιχα βαρύτατη ποινή.

Η σφοδρή αντιδικία μεταξύ των δικηγόρων υπεράσπισης των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη από τη μία, και Φουάντ Αλ Ζαγιάντ από την άλλη, συνεχίστηκε και στην αρχή της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.

Η πλευρά Μιχαηλίδη κατέθεσε μεταφρασμένα ένα μέρος των εγγράφων από τις ελβετικές εισαγγελικές αρχές, που προσκομίστηκαν πριν δύο εβδομάδες, συμπληρωματικά, στο δικαστήριο, που μεταξύ άλλων αναφέρονται σε υπάλληλο της Τράπεζας Credit Agricole Indosuez, στην οποία διατηρούσε λογαριασμό ο Αλ Ζαγιάντ, που δηλώνει ότι η εταιρεία Beeston Management SA είναι συμφερόντων του Σύρου επιχειρηματία.

Από την αρχή της δίκης οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την εν λόγω εταιρεία, στο όνομα της οποίας φέρεται να έδωσε ο Αλ Ζαγιάντ εντολή να εκδοθούν οι επίδικες επιταγές και να κατατεθούν στη συνέχεια στον λογαριασμό της Bank Hofmann στη Ζυρίχη που κατείχε ο υιός Μιχαηλίδης.

Από τη μεριά του Αλ Ζαγιάντ, κατατέθηκαν στο δικαστήριο μεταφρασμένες αναλύσεις λογαριασμών (bank statements) στην ίδια τράπεζα, αλλά στο όνομα της εταιρείας Platypous Foundation, με έδρα το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν και συμφερόντων της οικογένειας Μιχαηλίδη, όπου κατά τον συνήγορο του Σύρου επιχειρηματία, φαίνεται εισροή «σημαντικών χρηματικών ποσών από την Beeston, με την οποία οι Μιχαηλίδης εξαρχής λένε ότι γνωρίζουν μόνο από την κατάθεση μιας επιταγής κατόπιν εντολής Ζαγιάντ».

Περισσότερα για αυτά αναμένεται να ακούσει το δικαστήριο και κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Αυτή η «σύγκρουση Ζαγιάντ-Μιχαηλίδηδων», κατά την Πολιτική Αγωγή επιβεβαιώνει την θέση της ότι τεκμαίρεται το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομου χρήματος, και ότι θα πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο. Η Πολιτική Αγωγή ζητεί ως ηθική βλάβη, από κάθε έναν από τους 5 κατηγορούμενους, το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ , αλλά και επιστροφή όλων των χρημάτων που ο καθένας κατηγορείται ότι έλαβε ως μίζα στην υπόθεση αυτή.

Οι Ντίνος και Μιχάλη Μιχαηλίδης είναι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό από τον Σεπτέμβριο του 2013. Το 18μηνο της προφυλάκισης τους λήγει τον Μάρτιο του 2015.