Λαβρόφ:Σθεναρή η αντίδραση της Μόσχας αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συνθήκη για τα πυρηνικά

Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Νικολάι Πατρούσεφ.655329

Η Ουάσιγκτον δεν έχει επισήμως ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από τη συνθήκη του «INF» (Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων), όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η συνθήκη προβλέπει τη δυνατότητα αποχώρησης απ’ αυτήν. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς μάλιστα, για το ενδεχόμενο εξόδου των ΗΠΑ από την «INF», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεσμεύτηκε ότι «μια τέτοια απόφαση θα συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση» της Μόσχας.

«Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, και όπως ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε στο Φόρουμ Βαλντάι στο Σότσι, κάθε ενέργεια στην περιοχή θα συναντά την αντίδρασή μας, καθώς η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της ισοτιμίας. Η ισοτιμία θα πρέπει να διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε υπεύθυνοι για την παγκόσμια σταθερότητα και ελπίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να μοιράζονται αυτή την ευθύνη» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιβεβαίωσε την επιθυμία των ΗΠΑ για έξοδο από τη συνθήκη «INF», αφού πρώτα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι την παραβίαζε επί χρόνια, κάτι το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το Κρεμλίνο.

Η ιστορική συνθήκη υπεγράφη το 1987 μεταξύ του Σοβιετικού Μιχαήλ Γκορμπατσόβ και του Αμερικανού Ρόναλντ Ρίγκαν, με στόχο την ανάσχεση της κούρσας εξοπλιστικών. Προέβλεπε κατά κύριο λόγο, την παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, όπως και των εκτοξευτήρων τους.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε ειδική μνεία και στην πρόθεση της Ρωσίας για την επανέναρξη της συζήτησης, ως προς την ανανέωση της Συνθήκης «Start», διαβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ουάσιγκτον.

«Όλα αυτά τα θέματα, τα οποία σχετίζονται με τη Start και την INF, θα πρέπει να συζητηθούν μ’ έναν επαγγελματικό τρόπο, στο πλαίσιο των διαδικασιών που αρμόζουν σε κάθε μία από αυτές τις συνθήκες» εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα, έχοντας συναντήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεβ, αλλά και τον Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων και με τον πρόεδρο Πούτιν.