ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

  • Η Αίγυπτος μεθοδευμένα επαυξάνει το γεωπολιτικό της βάρος

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΗεθνική μας υπεροψία, η υποτίμηση των γειτόνων μας, και άλλοτε η υπερεκτίμηση του ρόλου των «Στρατηγικών μας Εταίρων», πλειστάκις και σωρηδόν  αποδείχθηκαν κακοί σύμβουλοι στην χάραξη των δικών μας πολιτικών για υπεράσπιση των ζωτικών μας συμφερόντων σε κρίσιμες ώρες.

Ελάχιστοι ίσως θα πίστευαν πόσο μεθοδικά και σχεδιασμένα η Αίγυπτος κτίζει τη δική της προοπτική σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή με το τόσο ρευστό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η διήμερης επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αλ Σίσυ στην Ρωσία και η συνάντηση και οι στρατηγικές συμφωνίες που υπέγραψε με τον Πούτιν.

Προσωπικά δεν θα με ξενίσει αν στο σύντομο μέλλον ακούσουμε ότι και η Αίγυπτος αποκτά S-300 ή S-400, μετά το Ιράν, Συρία, Ινδία και άλλους, μια και η Αίγυπτος παγκόσμια, είναι ο τρίτος εισαγωγέας όπλων (!!!) μετά την Σαουδική Αραβία και Ινδία, με στόχο ασφαλώς να επαυξήσει το ειδικό γεωπολιτικό της βάρος, παρόλο που δεν βρίσκεται σε κάποια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ π.χ. ή την Σαουδική Αραβία, βλέπει όμως τον αυξημένο ρόλο του Ιράν και της Τουρκίας.

Η Αίγυπτος λοιπόν, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της περιοχής με σημερινό πληθυσμό που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια, εκτιμάται από τον ΟΗΕ ότι το 2050 θα φτάσει τα 150 εκ και το 2100 τα 200 εκ!!!

Διαθέτει τον πολυπληθέστερο στρατό Unknown-2στην Μέση Ανατολή και στα τελευταία χρόνια τον έχει εκμοντερνίσει αγοράζοντας σύγχρονα όπλα από διάφορους προμηθευτές όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και αυτούς τους βηματισμούς συχνά τους κάνει με εξωτερικό δανεισμό, τον οποίο ασφαλώς κάποια μέρα θα πρέπει να πληρώσει, παρά την βελτίωση που παρουσιάζει η οικονομία της.

Να θυμηθούμε μόνον ότι το ελικοπτεροφόρο ΜΙΣΤΡΑΛ που θα αγόραζε η Ρωσία από τη Γαλλία, μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο τέλος αγοράστηκε από την Αίγυπτο, έναντι 2 δις ενώ  διάφορες άλλες πηγές μιλούν για 3 δις.

Στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης Φατάχ Αλ Σίσυ, η Αίγυπτος αύξησε κατά 215% τις εισαγωγές όπλων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εμπλέκεται συνεχώς όλο και περισσότερο στα ενεργειακά, και πέραν των υδρογονανθράκων ο Σίσυ υπόγραψε και συμφωνία με τη Ρωσία για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού, στόχευσε ξανά τον Ρωσικό τουρισμό, την αεροπορική επανασύνδεση ακόμα και με ναυλωμένες πτήσεις και διασφάλιση αγροτικών εξαγωγών της χώρας του προς τη  Ρωσία.Unknown-1

Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι με την προ 2-3 χρόνων διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, η Αίγυπτος υπολόγιζε ότι θα είχε έσοδα της τάξης των 5 δις κατ έτος. Οι εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία αυξήθηκαν κατά 62% κατά το 2017 και μόνον κατά τον Γενάρη- Αύγουστο  του 2018 σημείωσαν αύξηση κατά 28%.

Οι Αιγύπτιοι βλέπουν την ταραγμένη περιοχή μας και πρόδηλα τρέχουν να προλάβουν. Μην περάσεις τη νύχτα και να φοβάσαι το αύριο, λέει μια παροιμία τους. Κανείς δεν ξέρει πώς είναι η επόμενη μέρα!