ΔΝΤ:Υποκύψαμε σε πολιτικές πιέσεις και δεν διαγράψαμε το χρέος της Ελλάδας..


Με μια κυνική παραδοχή το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ Σούζαν Σάντλερ, αποκάλυψε ότι υπήρχαν

souzan_sandler708

περιθώρια για διαγραφή του ελληνικού χρέους από το 2010, αλλά αυτό δεν έγινε! Τα όσα ακολούθησαν είνα γνωστά, αλλά σίγουρα πονάει πολύ η διαπίσρτωση ότι χάθηκαν τόσοι άνθρωποι (οι αυτοκτονίες πλησίασαν τις 5.500 ανθρώπους) και καταστράφηκαν εκατομμύρια άλλοι, ενώ ακόμα περισσότεροι έχασαν τα όνειρά τους.

Η πρώην διευθύντρια Ευρώπης του Ταμείου του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ” αποκαλύπτει ότι μπορούσαν να διαγράψουν το χρέος και δεν το έκαναν:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα», επισημαίνει το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Υποκύψαμε ως ΔΝΤ το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασυρθήκαμε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες». Μάλιστα η πρώην διευθύντρια Ευρώπης του ΔΝΤ διερωτάται με νόημα: «Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι».

Υποστηρίζει ότι μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, ενώ “Η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης”.

Η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του ΔΝΤ έχει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί μέσα στην ύφεση που βιώνει η χώρα!

Και μπορεί, όπως προσθέτει, “οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των επιτοκίων”, ωστόσο, η κ. Σάντλερ πιστεύει ότι αυτό δεν βοηθάει και πολύ, γιατί είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν πλήρως ποτέ γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει υπό αυτές τις συνθήκες μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης επί πολλά έτη.

Η παραδοχή της Σούζαν Σάντλερ ότι μπορούσε να διαγραφεί το χρέος το 2010 αποτελεί όνειδος για όλους όσους διαχειρίστηκαν την υπόθεση “ελληνικό χρέος” το 2010 και το 2011.