Αρχηγός της Αστυνομίας :Σε καλό δρόμο οι έρευνες στην υπόθεση απαγωγής των 11χρονων

Σε «πολύ καλό δρόμο» βρίσκονται οι έρευνες στην υπόθεση της απαγωγής των δύο παιδιών χθες στη Λάρνακα, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, imagew-3.aspxσημειώνοντας ότι ο ύποπτος, σε θεληματική του κατάθεση, έχει παραδεχθεί τη διάπραξη των αδικημάτων, καθώς και ότι από τις αστυνομικές και τις ιατρικές εξετάσεις που έγιναν δεν προκύπτει οποιαδήποτε σωματική κακοποίηση των δύο παιδιών.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός της Αστυνομίας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Αστυνομίας «για τη μαζική ανταπόκριση των πολιτών και την ουσιαστική συνεργασία τους στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο παιδιών που απήχθηκαν χθες στη Λάρνακα και τη σύλληψη του 35χρονου υπόπτου».

«Η άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας σε όλα τα επίπεδα και η ταχεία οργάνωση της όλης επιχείρησης, συνδυάστηκε με την πρωτοφανή εγρήγορση και συλλογικότητα που επέδειξαν οι συμπολίτες μας δίνοντας συνεχώς πληροφορίες στην Αστυνομία», επεσήμανε.

Η Αστυνομία και τα στελέχη της, συνέχισε ο κ. Χρυσοστόμου, «επέδειξαν άρτια επαγγελματική συμπεριφορά κατά τη χθεσινή επιχείρηση αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε πληροφορία που μας διαβιβαζόταν».

Ωστόσο, σημείωσε, «εξαιρετικά σημαντική ήταν και η άμεση κινητοποίηση και συνεργασία των συμπολιτών μας, η οποία – θα πρέπει να το τονίσω για μια ακόμα φορά – διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο τελικό, θετικό αποτέλεσμα».

Όλα αυτά, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, «επιβεβαιώνουν τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης με τον οποίο περιβάλλουν την Αστυνομία, ως θεσμό, οι πολίτες και η ευρύτερη κοινωνία».

«Μπροστά στα πολύπλοκα προβλήματα, προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, μία είναι η απάντηση: Η συνεργασία πολιτών – Αστυνομίας», τόνισε.

Θεωρούμε λοιπόν, ως Αστυνομία, ανέφερε, «ότι η συνεργασία των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας και η εμπιστοσύνη πολύτιμη αξία για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».

Είναι γι’ αυτό, πρόσθεσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, που έχουμε δώσει έμφαση στο θεσμό του παρατηρητή της γειτονιάς, που σήμερα αριθμεί περίπου 105.000 μέλη. Υπενθύμισε παράλληλα ότι μέχρι πριν 4 χρόνια υπήρχαν μόνο 13.000 μέλη παρατηρητές της γειτονιάς.

«Ένας θεσμός που αποδεικνύεται καθημερινά πέρα για πέρα ωφέλιμος, αφού και στην προκειμένη περίπτωση η πληροφορία που οδήγησε στη σύλληψη του δράστη και την ανεύρεση των δύο παιδιών προήλθε από παρατηρητή της γειτονιάς», είπε.

Πρόσθεσε πως «αυτή την πολύτιμη αξία υπογραμμίζω και πάλι, τονίζοντας ότι ο κόσμος είναι η Αστυνομία και η Αστυνομία είναι ο κόσμος».

Σε ερώτηση αν έχει παραδεχθεί ο ύποπτος, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε ότι «έχει δώσει θεληματική κατάθεση, έχει παραδεχθεί τη διάπραξη των αδικημάτων. Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα έχει αναφέρει κάποιους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται, και θα πρέπει να πω ότι σε μια τέτοια σοβαρή υπόθεση διερευνώνται όλες οι πτυχές, όλα τα δεδομένα», είπε. Υπάρχουν, εξήγησε, «πάντοτε πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

«Εκείνο που πρέπει να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο», σημείωσε.

Όμως, επιτρέψετε μου, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, «δεν είναι πρέπον, δεν είναι σωστό και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του ανακριτικού έργου, γιατί κάτι τέτοιο πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα σε μια μελλοντική δικαστική διαδικασία».

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν το αίτημα για κεκλεισμένων θυρών διαδικασία αναφορικά με την κράτηση του υπόπτου έχει σχέση με τεκμήρια που έχουν συλλεγεί και προβληματίζουν την Αστυνομία.

«Όχι, και είμαι κάθετος και κατηγορηματικός. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αυτή η διαδικασία ζητήθηκε από μέρους μας να γίνει κεκλεισμένων των θυρών  είναι γιατί αφορά ανήλικα παιδιά», ξεκαθάρισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει εντοπιστεί σωματική κακοποίηση απάντησε ότι «αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι τόσο από τις εξετάσεις της Αστυνομίας όσο και από τις ιατρικές και άλλες εξετάσεις δεν υπάρχει οποιαδήποτε σωματική κακοποίηση των παιδιών».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η θέση του υπόπτου είναι ότι κίνητρο του ήταν τα λύτρα.

Σε ερώτηση αν καταζητείται και δεύτερο πρόσωπο και αν επικοινώνησε μαζί με την Αστυνομία κάποιος απάντησε ότι «δεν πρόκειται να αναφερθώ σε οτιδήποτε το οποίο δυνατόν να επηρεάσει το ανακριτικό έργο».

Σε ερώτηση αν η επιλογή των παιδιών δεν ήταν τυχαία απάντησε: «Ποιός είπε κάτι τέτοιο; Ποιός είπε αν ήταν ή δεν ήταν τυχαία η επιλογή των παιδιών»;

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι κρύβεται κάτι μεγαλύτερο πίσω από αυτή την ενέργεια επεσήμανε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θα μείνω ως εδώ».

Σε ερώτηση αν σήμερα δόθηκαν οδηγίες για επιπρόσθετες περιπολίες έξω από τα σχολεία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι «πάντοτε γίνεται περιπολική κάλυψη, αλλά, όχι, δεν έχουμε πάρει επιπρόσθετα μέτρα και προς Θεού να μην δώσουμε το μήνυμα ότι τα παιδιά του κόσμου είναι σε κίνδυνο απαγωγής».

Σε σχόλιο ότι δεν θα έπρεπε να ήταν τόσο εύκολο να μπει κάποιος σε σχολείο και να πάρει δύο παιδιά,  ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι «εκείνο θα πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία ευρύτερα». Εμείς, πρόσθεσε, «είμαστε στη διάθεση και του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουμε κάποιες απόψεις». Ήδη, ενημέρωσε, «έχουμε συζητήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς. Έχουμε απόψεις, έχουμε κάποιες εμπειρίες, υπάρχουν μέτρα για τα οποία τουλάχιστον μπορούμε να συνδράμουμε και εμείς μέσα από εισηγήσεις μας, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στο χώρο των σχολείων».

Σε ερώτηση για τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και αν θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος που ισχύει, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι «βεβαίως, το θέμα αυτό δεν άπτεται της δικής μου αρμοδιότητας».

Έδωσε το παράδειγμα το Λονδίνο στο οποίο λειτουργούν χιλιάδες κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους.

«Η δική μου η άποψη είναι ότι εκεί και όπου μπορεί και υπάρχουν κίνδυνοι θα πρέπει το θέμα να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να γίνει αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε να επιτρέπει την ύπαρξη καμερών κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, πάντοτε ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το πολύ ευαίσθητο θέμα των προσωπικών δεδομένων». Αλλά, σημείωσε, «είναι κάτι προς προβληματισμό».

Σε ερώτηση αν τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης καμερών σε εισόδους σχολείων ή άλλους χώρους, ανέφερε: «Eπιτρέψτε μου να μην το απαντήσω». Θα πρέπει, είπε, να το εξετάσουμε αφού δούμε όλα τα δεδομένα. Αλλά, πρόσθεσε, μπορούμε να αντλήσουμε παραδείγματα και από χώρες του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, ανέφερε, ότι «πέραν των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης υπάρχουν πολλά μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και τα οποία επιτρέψτε μου να τα υποβάλουμε εφόσον ζητηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο».

Σε ερώτηση αν υπήρξαν λάθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας απάντησε ότι «σε κάθε μεγάλη επιχείρηση ακολουθεί εν ευθέτω χρόνω σύσκεψη όπου γίνεται ανατροφοδότηση, έτσι ώστε να βλέπουμε ποιές είναι οι καλές οι πρακτικές, αλλά και πού είναι τα λάθη μας έτσι ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε».

«Πλην όμως πρέπει να πω και να πιστώσω τα μέλη μας, όλα, ότι πραγματικά έδρασαν πολύ συντονισμένα, πολύ σωστά, πολύ επαγγελματικά», είπε. «Πρέπει να πω και το εξής: Το έβλεπα στο βλέμμα τους. Η χθεσινή μέρα για μας ήταν ξεχωριστή, ήταν μια δύσκολη μέρα και υπάρχει και η ανθρώπινη πτυχή του θέματος. Περάσαμε δύσκολα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν ήταν γνωστός ο ύποπτος στις αρχές απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «το έχουμε πει επανειλημμένα».

Πήραν  εξιτήριο από το νοσοκομείο τα παιδιά 

Στο μεταξύ σήμερα πήραν  εξιτήριο από το νοσοκομείο τα δυο παιδιά που είχαν απαχθεί χθες το πρωί από το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας “τα δύο παιδιά που απήχθησαν χθες έχουν δεχθεί όλες τις ενδεδειγμένες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και απολύθηκαν”.