B.Κουρουνάς: Στους 1.156 οι λογαριασμοί που συνδέονται με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα

 

Στους 1.156 ανέρχονται συνολικά οι λογαριασμοί (εξυπηρετούμενοι και μη) που συνδέονται με Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, δήλωσε ο Βαρνάβας Κουρουνάς στη συμπληρωματική του κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.imagew-1.aspx

Ο κ. Κουρουνάς, πρώην Ανώτερος Διευθυντής στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και νυν Εκτελεστικός Διευθυντής της Altamira Asset Management Cyprus, ανέφερε ακόμη ότι από αυτούς τους λογαριασμούς, οι 623 σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ΠΕΠ, με τον ορισμό των ΠΕΠ να περιλαμβάνει μέχρι και κοινοτάρχες.

Όπως είπε, στις 31 Αυγούστου του 2018, υπήρχαν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €146 εκατομμυρίων που συνδέονται με ΠΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτά τα ποσά, τα €54 εκ. έχουν αναδιαρθρωθεί, τα €11 εκ. είναι σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, και €54 εκ. έχουν τερματιστεί και μεταφέρθηκαν στη διεύθυνση ανάκτησης για λήψη νομικών μέτρων, ενώ ένα ποσό €5,5 εκ. εκκρεμεί για χειρισμό.

€1,9 εκατομμύριο μηνιαίως για την Αλταμίρα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επιλογή της ισπανικής Αλταμίρα για τη διαχείριση των ΜΕΧ του Συνεργατισμού, ο κ. Κουρουνάς είπε πως ο ίδιος, αν και του ζητήθηκε να κάνει παρουσιάσεις στην Επιτροπεία της ΣΚΤ, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της Ανώτατης Διεύθυνσης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΑΔΜΕΧ) δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για συνεργασία με την Αλταμίρα.

Σε ερώτηση για τις απολαβές της Αλταμίρα, ο κ. Κουρουνάς είπε πως η εταιρεία λάμβανε 1.9 εκ. τον μήνα ως διοικητικό τέλος, που αντιστοιχούσε στα έξοδα της ΑΔΜΕΧ αν λειτουργούσε την ΣΚΤ. Είπε πως η ΑΔΜΕΧ με το προσωπικό της μεταφέρθηκε στην Αλταμίρα, η οποία έφερε επιπλέον προσωπικό 25 ατόμων.

Σημείωσε ακόμη πως για την επιλογή της Αλταμίρα είχε συσταθεί ομάδα έργου με επικεφαλής τον 2ο εκτελεστικό αξιωματούχο της ΣΚΤ και τη συμμετοχή της μονάδας διαχείρισης κινδύνων, ενώ είχε ζητηθεί και η βοήθεια της PwC.

Είπε τέλος πως την συνεργασία με την Altamira πρότεινε στην ΣΚΤ η εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Axia Ventures.