Ο Γ.Εισαγγελέας αρνείται να παραδόσει στην υπεράσπιση του Α.Κυριάκου το πόρισμα για τη διαφθορά στην Αστυνομία

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα κληθεί να αποφασίσει ως προς το κατά πόσον ο Γενικός Εισαγγελέας έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ημερομηνίας 29/6/2018 για παράδοση του ποινικού πορίσματος για το ενδεχόμενο διαφθοράς στην Αστυνομία στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου.imagew

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η Υπεράσπιση υποστήριξε ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα συμμόρφωση της Κατηγορούσας Αρχής με την απόφαση του Δικαστηρίου όπως της παραδοθεί ολόκληρο το πόρισμα, με την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα  να εκφράζει τη διαφωνία της και να θεωρεί ότι το πόρισμα που αφορά στην υπόθεση του κ. Κυριάκου έχει ήδη δοθεί στην υπεράσπιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστής, Νικόλας Γεωργιάδης, ο οποίος εκδικάζει την υπόθεση, εξέδωσε στις 29/6/2018 διάταγμα με το οποίο διατάσσετο η Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση εντός 15 ημερών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξη του με την συνεχιζόμενη άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, η υπεράσπιση του κ. Κυριάκου ενημέρωσε το δικαστήριο ότι μετά την πιο πάνω απόφαση, η Κατηγορούσα Αρχή της παρέδωσε μέρος του πορίσματος, κάτι το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, δεν αποτελεί συμμόρφωση της άλλης πλευράς με τη διαταγή του δικαστηρίου για παράδοση ολόκληρου του πορίσματος.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής εξέφρασε, από την πλευρά της, τη θέση ότι έχει δοθεί ολόκληρο το πόρισμα που αφορά στην παρούσα υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο θα κληθεί, στο τέλος, να αποφασίσει ως προς το ποιά πλευρά έχει δίκαιο.

Η υπεράσπιση του κ. Κυριάκου ζήτησε αναβολή της σημερινής ακρόασης της υπόθεσης, λόγω της απουσίας του δικηγόρου που χειρίζεται την υπόθεση, ο οποίος  βρισκόταν σε άλλη ποινική υπόθεση και συγκεκριμένα στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ, η εκδίκαση της οποίας συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Χωρίς οποιαδήποτε ένσταση από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής, το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα για αναβολή, επαναορίζοντας την υπόθεση για τις 2 Νοεμβρίου, στις 8.30 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η Κατηγορούσα Αρχή είχε ζητήσει από το πρωτόδικο δικαστήριο όπως παραπεμφθεί νομικό ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να γνωματεύσει ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου. Η θέση της Κατηγορούσας Αρχής ήταν ότι το πόρισμα δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό που θα πρέπει να δοθεί στην άλλη πλευρά.

Η Oλομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε ομόφωνα στις 31/3/2018 ότι η δίκη του Ανδρέα Κυριάκου μπορεί «κάλλιστα» να συνεχιστεί στη βάση της ενδιάμεσης απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, το ποινικό πόρισμα για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα θα πρέπει να δοθεί στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε διακοπεί λόγω της παραπομπής του εν λόγω νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο και της απόφασης που εκκρεμούσε. Σημειώνεται ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει ήδη παραδώσει μέρος του μαρτυρικού υλικού που ζητούσε η υπεράσπιση του κ. Κυριάκου και συγκεκριμένα τις δύο διοικητικές έρευνες για τη διαρροή των εγγράφων της Interpol Λευκωσίας.

Ο κ. Κυριάκου έχει ήδη δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει με βάση το τροποποιημένο κατηγορητήριο.
Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε στις 16/05/2017 τον κ. Κυριάκου και διόρισε ως νέο Υπαρχηγό της Αστυνομίας τον Κύπρο Μιχαηλίδη.

Σημειώνεται ότι για τον κατηγορούμενο ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.