Mεθαύριο η τελετή απονομής «Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη» στους Σ.Λεβεντ και στη Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο

 

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ανακοινώνει ότι η  τελετή απονομής του «Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2018» στους Şener Levent και στη DOC.20180803_.1407787_.ΣΕΝΕΡ_Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο (Αντρέας Μάτσης και Okan Dağlı) για τη δράση τους υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Goethe, (Μάρκου Δράκου 21, Λευκωσία), την Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριου 2018 στις 11:00.

Την υποψηφιότητα του Şener Levent πρότειναν οι Ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ), Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ) και Ελένη Θεοχάρους (ΕΣΜ), ενώ την υποψηφιότητα της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο πρότειναν οι Ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης (ΕΕΑ) και Τάκης Χατζηγεωργίου (ΕΕΑ) ενώ την υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ).

Οι δυο υποψηφιότητες εισέπραξαν ισάριθμες ψήφους μεταξύ των Κύπριων Ευρωβουλευτών με την Επιτροπή του Βραβείου να προκρίνει τελικά τη βράβευση και των δυο προτάσεων.

Οι νικητές από όλη την Ευρώπη επιλέχτηκαν την Τετάρτη 6 Ιουνίου από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία της Αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σ&Δ, Γαλλία).

Ιστορικό του Βραβείου

 

Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες.