Η Ντ.Νουί δεν θα καταθέσει στην Ερευνητική, λόγω ασυλίας

Η Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί δεν θα καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, όπως γνωστοποίησε στην Επιτροπή με χθεσινή επιστολή της.
Όπως αναφέρει η κ. Νουί ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου απολαμβάνει ασυλίας την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε να άρει.Unknown

Σε ανακοίνωση της εξάλλου η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει  τα πιο κάτω:
(1) Η Ερευνητική Επιτροπή, κατά τη χθεσινή της ανοικτή συνεδρία, άφησε να νοηθεί ότι η κυρία Danièle Nouy θα ήταν διατεθειμένη να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου μας μεταφέρθηκε το μήνυμα ότι η κυρία Nouy ή αντιπρόσωπος της θα ήθελαν από πριν να γνωρίζουν τις θεματικές ενότητες των ερωτήσεων που θα υποβληθούν, έτσι ώστε να υπάρξει η σχετική προετοιμασία.
(2) Με λύπη της η Ερευνητική Επιτροπή έλαβε χθες το μεσημέρι επιστολή από την κυρία Nouy, η οποία ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει κάποια ημερομηνία, κατά την οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, απολαμβάνω ασυλίας στο να δώσω μαρτυρία, όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, ενώπιον των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών Ερευνητικών Επιτροπών, σύμφωνα με το Πρωτόκολλό για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”
Επιπλέον, ανάφερε: “Πληροφόρησα την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιστολή σας (…) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην άρει την ασυλία”.
Τέλος, στην Επιστολή της αναφέρει, ότι παραμένει πρόθυμη να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες θα της θέσει η Ερευνητική Επιτροπή.

(3) Οι Εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής διέπονται από τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, ΚΕΦ.44. Συγκεκριμένα το άρθρο 7(β) του ΚΕΦ.44 αναφέρει ότι οποιαδήποτε μαρτυρία είτε γραπτή είτε προφορική πρέπει να δοθεί ενόρκως. Επομένως, αυτό που προτείνεται από την κυρία Nouy δεν αποτελεί λύση σε αυτό που η Ερευνητική Επιτροπή επιδιώκει.
(4) Η Ερευνητική Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Δεκέβρη λήγει η θητεία της

Να σημειώσουμε  ότι η θητεία της Ντανιέλ Νουί ολοκληρώνεται στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018 και πλέον χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ενδιαφέρονται να προωθήσουν τις υποψηφιότητες δικών τους προσώπων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία εξεύρεσης προσώπου που θα αναλάβει τον SSM, ενώ προς το παρόν κανείς υποψήφιος δεν έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον του.

Την ίδια στιγμή, οι πιο ισχυρές δυνάμεις και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις καθώς ετοιμάζουν, όπως όλα δείχνουν, τις δικές τους υποψηφιότητες για άλλες κορυφαίες θέσεις, χωρίς να φαίνεται να έχουν προωθήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποιο πρόσωπο για την ηγεσία του SSM.

Το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τον SSM θα έχει πολλές εξουσίες, αφού θα επιβλέπει τις 118 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης με ενεργητικό που φτάνει τα 21 τρισ. ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι ιδιαίτερα έντονο σε χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο SSM έχει συγκεντρώσει στο παρελθόν πολλές φορές τα πυρά της Ιταλίας, καθώς οι τράπεζες της χώρας έχουν ζητήσει πιο ελαστική μεταχείριση στην προσπάθεια να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.