Σήμερα αποφασίζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για τα επόμενα βήματα

Πυκνώνουν ξανά τα σύννεφα πάνω από την Παιδεία με τους εκπαιδευτικούς και την κυβέρνηση να βρίσκονται σε νέο γύρο αντιπαράθεσης. Παραμονή της έναρξης της  νέας σχολικής χρονιάς αύριο Δευτέρα , οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνέρχονται imagew-3.aspxεκ νέου σήμερα στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση για την απάντηση που θα δοθεί στην Κυβέρνηση, μετά από τις έντονες διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας και τις εσωτερικές διεργασίες που είχε η κάθε εκπαιδευτική οργάνωση.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ δεν βρίσκουν ικανοποιητικό το κείμενο συμφωνίας.

«Η πρόταση της Κυβέρνησης που έχουμε ενώπιόν μας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον εξακολουθούν να παραβιάζονται θέματα αρχών», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Facebook. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είχε αναφέρει ότι πάρθηκαν καταρχάς αποφάσεις αλλά ότι είναι ένας άγραφος κώδικας μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων «στις συνεδρίες που κάνουμε τις κοινές να υπάρχει η δυνατότητα κάποια πράγματα να διαφοροποιηθούν».

Την θέση ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η πρόταση της κυβέρνησης είχε εκφράσει και η ΟΛΤΕΚ. «Δεδομένης της θέλησης της για εκτόνωση της κρίσης στην δημόσια εκπαίδευση, θα εισηγηθεί στις άλλες δυο εκπαιδευτικές οργανώσεις όπως γίνει αντιπρόταση προς την κυβέρνηση, όπου σε γενικές γραμμές θα ζητείται όπως αποσαφηνιστούν κάποια σημεία, να αποφευχθούν δεσμεύσεις προ του διαλόγου που έπεται αλλά και να καταστεί η πρόταση δικαιότερη», είχε προσθέσει σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, από την Παρασκευή οπότε και συνεδρίασε το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ είχε επίσης αποφασίσει ότι η τελευταία πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γι` αυτό και επιβάλλεται να συνεχιστεί η εντατική διαβούλευση.

Μετά την ΟΕΛΜΕΚ και οι δύο άλλες συνδιαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ απέρριψαν το Σάββατο μετά από συνεδρίες των Κεντρικών Διοικητικών του Συμβουλίων (ΚΔΣ) τη νέα βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης.

Πρώτη ήταν η οργάνωση των καθηγητών, όπου με ανάρτησή του από την Παρασκευή το βράδυ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρός της Γιάννος Σωκράτους ανέφερε ότι «το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε  ότι η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γι’ αυτό και επιβάλλεται να συνεχιστεί η εντατική διαβούλευση», καθορίζοντας παράλληλα και τις γραμμές που θα κινηθεί τις επόμενες μέρες η οργάνωση των καθηγητών.

«Στις προτεραιότητες όλων μας θα πρέπει να είναι: 1. Η διασφάλιση της ενότητας μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων, πράγμα που επιβεβαιώθηκε σήμερα για μια ακόμα φορά, στη βάση των κοινών στόχων που οριοθετήθηκαν όταν ξεκινούσε αυτός ο αγώνας. 2. Η προσήλωση στον στόχο της εξεύρεσης λύσης, μέσα από σοβαρές προτάσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για υπέρβαση του αδιεξόδου», έγραψε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ άφησε υπονοούμενα και για κακοπροαίρετα σχόλια από ορισμένους σε σχέση με την ενότητα των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

«Όσο για τα περί μυστικών συνάξεων και συμφωνιών, συνδιαμορφώσεων, παραιτήσεων και άλλα πολλά, δεν αξίζει τον κόπο να σχολιάσω… Το τελευταίο δίμηνο ακούσαμε πολλά τέτοια, γι’ αυτό και δεν μου προξενούν πλέον καμία έκπληξη. Αυτή τη στιγμή ο εκπαιδευτικός κόσμος αναμένει από τις ηγεσίες του να είναι ενωμένες, υπεύθυνες και σοβαρές. Αλλά και ο εκπαιδευτικός κόσμος θα πρέπει να είναι ψύχραιμος και σίγουρος ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πράξουν το καλύτερο!»

Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών Παντελής Νικολαΐδης με ανάρτησή του επανέφερε θέμα δημοψηφίσματος για την πρόταση της Κυβέρνησης. «Αν θα υπάρξει συμφωνία, που τώρα δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται, ίσως να χρειαστεί να περάσει από δημοψήφισμα», έγραψε.

Μετά ήρθε η σειρά της ΟΛΤΕΚ, η οποία με ανακοίνωσή της το Σάββατο το απόγευμα αποφάσισε πως η πρόταση της κυβέρνησης «ως έχει δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική».

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρονται τα εξής: «Δεδομένης της θέλησης της για εκτόνωση της κρίσης στην δημόσια εκπαίδευση, θα εισηγηθεί στις άλλες δυο εκπαιδευτικές οργανώσεις όπως γίνει αντιπρόταση προς την κυβέρνηση, όπου σε γενικές γραμμές θα ζητείται όπως αποσαφηνιστούν κάποια σημεία, να αποφευχθούν δεσμεύσεις προ του διαλόγου που έπεται αλλά και να καταστεί η πρόταση δικαιότερη», προσθέτει.

Αναφέρει, τελος, ότι η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί από κοινού με τις άλλες δυο οργανώσεις.

Το Σάββατο το απόγευμα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συνεδρία του ΚΔΣ της ΠΟΕΔ, η οποία αφενός δεν απέρριψε εξ αρχής την κυβερνητική πρόταση, ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.

Όπως ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο ΓΓ της οργάνωσης, Χάρης Χαραλάμπους, «η πρόταση της κυβέρνησης που έχουμε ενώπιόν μας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον εξακολουθούν να παραβιάζονται θέματα αρχών. Η ΠΟΕΔ μελετά εναλλακτικούς τρόπους και εισηγήσεις με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα. Αύριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, για συνεννόηση και από κοινού καθορισμό των επόμενων βημάτων».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, αφού είπε ότι είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες λέγονται, γράφονται και ακούγονται πολλά, ανέφερε ότι οι εσωτερικές διαδικασίες των οργανώσεων συνεχίζονται.

«Καταρχάς αποφάσεις λαμβάνονται και λέω καταρχάς», πρόσθεσε, «γιατί πάντοτε οι συναντήσεις των τριών εκπαιδευτικών συναντήσεων ενδέχεται να διαφοροποιήσουν πράγματα και καταστάσεις».

Ο κ. Φυλακτού, ανέφερε ότι «η κάθε οργάνωση είναι αυτόνομη να πάρει τις δικές της αποφάσεις, αλλά την ίδια ώρα, όλο αυτό το διάστημα και είναι ένας άγραφος κώδικας μεταξύ μας, στις συνεδρίες που κάνουμε τις κοινές να υπάρχει η δυνατότητα κάποια πράγματα να διαφοροποιηθούν», πρόσθεσε. Αυτό, συνέχισε, το εφαρμόζουν τους τελευταίους δύο μήνες, τουλάχιστον.

Είδαμε, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, ότι και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν τον κόσμο εκείνο των 14.000 να προτάσσει το θέμα του δημοκρατικού διαλόγου.

«Έχουμε ένα ποσοστό περίπου όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, το 95% να προτάσσει και πάλι θέματα αρχών. Και, ακριβώς, σε αυτό το σημείο είναι που επικεντρωνόμαστε τώρα με πολύ σκεπτικισμό, με πολύ μελέτη, με στοχασμό και αναστοχασμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα να δούμε πως προχωρούμε», είπε.

«Ξέρουμε», πρόσθεσε, «ότι και η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναμένει τη δική μας απάντηση».

Εκείνο, όμως, σημείωσε ο ίδιος «που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, δε μιλούμε για χρόνο πολύ, αντιλαμβάνεστε, για τα επόμενα 24ωρα, είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένταση και κρίση στα σχολεία».

Τα σχολεία, τόνισε ο κ. Φυλακτού, ξεκινούν κανονικά τη Δευτέρα. «Τα περισσότερα από τα μέτρα τα πολύ έτσι ελαφρά μέτρα που είχαν ληφθεί έχουν, τουλάχιστον, αρθεί, με αποτέλεσμα η λειτουργία των σχολείων να γίνεται ομαλότατα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «γνώμονας σήμερα είναι μόνο το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά, γιατί όποια κι αν είναι η απόφαση αυτά τα οποία αναφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα: ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών δεν είναι μέσα από αυτές τις όποιες προτάσεις εφαρμοστούν ή δεν εφαρμοστούν».

Όπως είπε, αυτή την στιγμή, βλέπουν στο διάλογο ο οποίος θα έρθει «και στον οποίο εκεί θέλουμε και μπαίνουμε δυνατοί, ακριβώς, για να αναβαθμίσουμε ποιοτικά το δημόσιο σχολείο που είναι μια απαίτηση του κόσμου μας».

Σε ερώτηση πότε θα ληφθεί η κοινή απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο κ. Φυλακτού είπε ότι θα συνεννοηθούν με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις αν θα κάνουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα την κοινή συνάντηση. «Θεωρούμε ότι κατά προτίμηση θα γίνει την Κυριακή. Στη συνέχεια, τα επόμενα 24ωρα ενδεχομένως να ληφθεί και τελική απόφαση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα δώσουν απάντηση ή αν θα δώσουν συμπληρωματική πρόταση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι η απάντηση μπορεί να είναι συμπληρωματική πρόταση, μπορεί να είναι άρνηση, μπορεί να είναι αποδοχή, μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά, όπως διαβεβαίωσε, σίγουρα επίσημα θα δώσουν την όποια απόφαση και τι περιλαμβάνει και θα το διαχειριστούν ανάλογα με τις αποφάσεις που θα έχουν.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ολιστικής και σε βάθος προσέγγισης των πραγμάτων, γιατί, όπως ανέφερε, «αν ήταν να λύσουμε το θέμα του σήμερα μόνο θα ήταν ευκολότερο. Εκείνο που μας απασχολεί εμάς είναι το αύριο και όχι μόνο σήμερα. Το σήμερα θα μπορούσε με αυτό ή κάτι άλλο ή να δώσεις ή να πάρεις να λυθεί. Το αύριο είναι που έχει σημασία και το αύριο θέλουμε να διασφαλίσουμε», συμπλήρωσε.

Συμβιβαστική πρόταση

Από την πλευρά της η  Κυβέρνηση απηύθυνε το Σάββατο και πριν τις αποφάσεις των ΚΔΣ των οργανώσεων νέα έκκληση για εφαρμογή του σχεδίου συμφωνίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, επισήμανε ότι ο διάλογος για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου δεν έπαψε αλλά τώρα αρχίζει.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων υπάρχουν και για τον λόγο αυτό έγιναν και εντατικότατες διαβουλεύσεις μέσα από τις οποίες επήλθε προσωρινή ρύθμιση μόνο για τη φετινή χρονιά, υποδεικνύοντας πως κανένας δεν έκρυψε ότι πρόκειται περί συμβιβαστικής πρότασης που πρέπει όμως να εφαρμοστεί, υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα  ανοίγουν τα σχολεία.

Ευθύνη στην Κυβέρνηση για μη ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς καταλόγισαν χθες με ανακοίνωσή τους οι Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Λευκωσίας –  Κερύνειας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.