Προεδρικό:Ο Κ.Ανάν σύνδεσε το όνομα του με την κατεχόμενη Κύπρο

Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του δεν εστέφθησαν από επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον θάνατο του πρώην ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.2493158

Στην ανακοίνωση εκφράζεται θλίψη για τον θάνατο του Κόφι Ανάν, ο οποίος διετέλεσε για μια δεκαετία Γενικός Γραμματέας των Η.Ε., και απευθύνονται συλληπητήρια στους οικείους του και στον Ο.Η.Ε.

“Τιμηθείς από κοινού με τα Η.Ε., με το Νόμπελ Ειρήνης το 2001, ο Κόφι Ανάν υπήρξε ο πρώτος Γ.Γ. του Οργανισμού που προερχόταν από τη διοικητική δομή του Ο.Η.Ε και επελέγη και από το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού, ενώ άφησε τη σφραγίδα του ιδιαίτερα ως προς την καταπολέμηση της φτώχειας στην Αφρική και του AIDS” προστίθεται.

Σημειώνεται ότι “παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του δεν εστέφθησαν από επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου”

“Σήμερα, 12 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Κόφι Ανάν και 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη μέρους της Κύπρου, το πρόβλημα παραμένει ακόμα άλυτο και το γεγονός αυτό επιβάλλει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία με τα Η.Ε., προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστούν στην Κύπρο αποφάσεις και ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, όπως και αρχές της Ε.Ε., μέσα από μια συνολική συμφωνία, στη βάση της διαδικασίας και των παραμέτρων που θέτει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας” καταλήγει η ανακοίνωση.

Συλλυπητήρια από Ακιντζί

Λύπη για τον θάνατο του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν εξέφρασε με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

«Μαζί με τα άλλα του καθήκοντα, θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη συμβολή του στην διαδικασία ετοιμασίας του σχεδίου που πήρε το όνομά του στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Μοιράζομαι τον πόνο όλων των κοντινών του προσώπων και των αγαπημένων του και εκφράζω συλλυπητήρια».

 

Εθνικό πένθος μιας εβδομάδας για το θάνατο του Ανάν κήρυξε η Γκάνα

 

Η Γκάνα, χώρα καταγωγής του Κόφι Ανάν, κήρυξε εθνικό πένθος μιας εβδομάδας για το θάνατο του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Αναν, ο δεύτερος Αφρικανός  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας το 1938.

Aπεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.