Ιταλία :Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία των θυμάτων της Γενοβα

 

Πολλές οικογένειες θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας απείχαν από την επίσημη κεντρική κηδεία. Εκτός του θρήνου, υπάρχει αίσθημα οργής για μια 2493168τραγωδία που ίσως να μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Η Ιταλία πενθεί σήμερα μετά την κατάρρευση της οδογέφυρας λίγο έξω από την Γένοβα την περασμένη Τρίτη. Στην κεντρική επικήδεια τελετή για τα θύματα, που στο μεταξύ έχουν αυξηθεί σε τουλάχιστον 41, έδωσαν το “παρών” ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Στην κηδεία στη Γένοβα υπήρχαν μόνο 18 φέρετρα, με τις οικογένειες των υπόλοιπων θυμάτων να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκτός του θρήνου, διάχυτο είναι σήμερα και το αίσθημα του θυμού για την τραγωδία. Πολλές οικογένειες θυμάτων υπόλοιπες οικογένειες θυμάτων αποφάσισαν τελικά να οργανώσουν ιδιωτικές κηδείες, χωρίς επισήμους. Μερικοί από τους συγγενείς μάλιστα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι “η κατάρρευση αυτή, ήταν μια κρατική δολοφονία”.

“Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Το απαιτούν οι συγγενείς, όλοι οι πολίτες, αλλά και η εθνική μας συνείδηση”, τονίζει ο πρόεδρος Ματταρέλλα. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιμένει: “Θα καταγγείλουμε οπωσδήποτε τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους”. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μάλιστα χθες το βράδυ έκανε γνωστό ότι κινήθηκε και επίσημα η σχετική διαδικασία.

Ελλιπής συντήρηση της γέφυρας

Ο Ματτέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, ζήτησε από την εταιρεία του ομίλου Μπενετόν, που διαχειρίζεται ακόμη το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, να διαθέσει άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες.

Σήμερα, όμως, είναι πρώτα από όλα ημέρα θλίψης και πόνου. Διότι όλοι ξέρουν ότι η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Πιθανότατα, έσπασαν κάποιες ατσάλινες μπάρες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αντικατασταθεί, γράφουν πολλοί σχολιαστές, αν όλα τα περασμένα χρόνια είχε γίνει σωστή συντήρηση.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι για την ανοικοδόμηση της γέφυρας που οδηγεί προς τη Γαλλία δεν θα μπορέσουν να γίνουν θαύματα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.2493186

Πέντε χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν στις 11 ώρα Ιταλίας την κηδεία δεκαέξι θυμάτων της κατάρρευσης της γέφυρας της Γένοβας. Είκοσι οικογένειες, όμως, αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην κηδεία αυτή που οργανώνει το ιταλικό κράτος.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία από μέρους όλων αυτών των οικογενειών και των πολιτών της χώρας, γενικότερα. Νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους», υπογράμμισε πριν από λίγο, σε σχόλιό του, ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος είναι παρών στην Γένοβα, θα πρέπει, με μεγάλη δυσκολία, να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές αυτές».

Στον χώρο της Έκθεσης της Γένοβας, όπου έγινε η κηδεία, χειροκροτήθηκαν επανειλημμένα, πάντως, τόσο οι πυροσβέστες, όσο και οι άνδρες και οι γυναίκες της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Πάνω στα φέρετρα, έχει τοποθετηθεί μια σημαία της Χιλής (ένα από τα θύματα καταγόταν από την Λατινική Αμερική), αλλά και σημαίες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γένοβας. Ο Ιταλός πρόεδρος Ματταρέλλα, πριν από την κηδεία, επισκέφθηκε το σημείο της κατάρρευσης, όπου επί τέσσερις ημέρες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια οι πυροσβέστες, η αστυνομία και οι καραμπινιέροι, η Πολιτική Προστασία και αμέτρητοι εθελοντές.

Απόδοση δικαιοσύνης 

Στην τραγική κατάρρευση της Γένοβας και στην επιβεβλημένη απόδοση δικαιοσύνης αναφέρθηκε πριν λίγο ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, Άντζελο Μπανιάσκο, κατά την κηδεία των θυμάτων, στον χώρο της Έκθεσης της Πόλης.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.

«Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.

Βρέθηκαν και άλλες σοροί

Βρέθηκαν κι άλλες σοροί κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε από τα μέλη της ιταλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας που πραγματοποιούν έρευνες στα συντρίμμια της οδογέφυρας που κατέρρευσε την Τρίτη στην Γένοβα, ανακοίνωσε η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας στο AFP.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων διευκρίνισαν ότι αυτές οι σοροί βρέθηκαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε καταπλακωθεί από ένα τμήμα από μπετόν της οδογέφυρας που κατέρρευσε.

Τα σωστικά συνεργεία αρνήθηκαν να διευκρινίσουν τον αριθμό των σορών που εντόπισαν.

Ωστόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για το αυτοκίνητο μιας οικογένειας, ενός ζευγαριού και ενός κοριτσιού 9 ετών, κι ότι τα θύματα αυτά έρχονται να προστεθούν στους 38 επιβεβαιωμένους θανάτους από την κατάρρευση της γέφυρας.