Ο Γ.Ελεγκτής διαψεύδει αναφορά Γ.Γ. ΑΚΕΛ για το κόστος Πλατείας Ελευθερίας

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέρριψε αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι το κόστος του έργου της Πλατείας Ελευθερίας αυξήθηκε λόγω εκθέσεων που ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης ετοίμαζε υπό την προηγούμενη ιδιότητα του ως Διευθυντής Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων (ΥΣΕ).ÐÑÏÅÄÑÏÓ  ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÔÅËÅÔÇ ÅÐÉÄÏÓÇÓ ÐÑÁÎÅÙÍ ÄÉÏÑÉÓÌÏÕ - ÏÄÕÓÓÅÁÓ ÌÉ×ÁÇËÉÄÇÓ

Σε ανακοίνωση του, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι “στο δελτίο ειδήσεων του SIGMA, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανάφερε ότι το κόστος του έργου της Πλατείας Ελευθερίας αυξήθηκε λόγω εκθέσεων που ετοίμαζα υπό την προηγούμενη ιδιότητα μου ως Διευθυντής Ελέγχου του ΥΣΕ. Δεν γνωρίζω πως σκέφτηκε να κάνει τέτοια αναφορά ο κ. Κυπριανού, και μάλιστα εκτός θέματος, γιατί αυτή σίγουρα δεν ευσταθεί”, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής.

Οι απαιτήσεις του εργολάβου του Έργου απορρίφθηκαν ομόφωνα από όλα τα αρμόδια όργανα του Δήμου Λευκωσίας και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και οι προσπάθειες για επίτευξη φιλικού διακανονισμού που κατέβαλε η ΚΕΑΑ κατέληξαν στο κενό λόγω της επιμονής του εργολάβου στις θέσεις του, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη.

Το Τμήμα Ελέγχου του ΥΣΕ, προσθέτει, “είχε από πάρα πολύ νωρίς (Απρίλιος 2012) επισημάνει στο Δήμο Λευκωσίας την έντονη ανησυχία του από το γεγονός ότι, με τον τρόπο που γινόταν η διαχείριση της σύμβασης, φαινόταν να αφήνεται η ευχέρεια στον εργολάβο να στοιχειοθετεί υπόθεση σοβαρών χρονικών και οικονομικών απαιτήσεων. Στην ίδια επιστολή μας καταγραφόταν το γεγονός ότι γινόμασταν μάρτυρες κατακλυσμού από δεκάδες επιστολές του εργολάβου ο οποίος αξιοποιούσε στο έπακρον κάθε συμβάν (μικρό ή μεγάλο) που θα μπορούσε άμεσα ή έμμεσα να χρησιμοποιηθεί σε απαιτήσεις που προφανώς σκόπευε να υποβάλει, χωρίς οι επιστολές αυτές να τυγχάνουν της δέουσας αντιμετώπισης από τους επιβλέποντες του έργου και το Δήμο Λευκωσίας. Αυτά είχαμε έγκαιρα επισημάνει”, σημειώνει.

“Αν τώρα ο κ. Κυπριανού θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει αποδεκτές οι οικονομικές απαιτήσεις του εργολάβου για ποσό πέραν των 3,0εκ. ευρώ και να του χαριστούν όλες οι ποινικές ρήτρες για τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχε προκαλέσει, τότε μπορεί να ζητήσει τις εκθέσεις του ίδιου του Δήμου Λευκωσίας στις οποίες τεκμηριωνόταν το παράλογο των απαιτήσεων αυτών. Ουδεμία έκθεση δική μου υπάρχει επί του θέματος” καταλήγει.