«Ξεμωραμένο τρολ»…και «σατανά» αποκαλούν τον Τραμπ τουρκικά Μ.Μ.Ε

Σχέδο δράσης προανήγγειλε ο Αλ Μπαϊράκ

 

 

Χυδαία επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ image.ashxεξαπέλυσαν κυριακάτικες τουρκικές εφημερίδες τη στιγμή που κορυφώνεται η διαμάχη Άγκυρας – Ουάσινγκτον με αφορμή τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράντσον και των δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον στον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Η φιλοκυβερνητική ταμπλόιντ εφημερίδα Günes, που εξαπολύει συχνά σφοδρές επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθυβρίζει στο πρωτοσέλιδό της τον Τραμπ ως «ξεμωραμένο τρολ».

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα είχε εξαπολύσει υβριστική επίθεση και κατά της Άνγκελα Μέρκελ, τον Μάρτιο, την οποία παρουσίαζε σαν νέο Αδόλφο Χίτλερ .

Άλλη ταμπλόιντ εφημερίδα, η MILAT, η οποία επίσης θεωρείται φερέφωνο του Ερντογάν, αποκαλεί τον Τραμπ… «σατανά». «Είναι καιρός να απελευθερώσουμε την Τουρκία από το σατανά» αναφέρει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της εφημερίδας έχουν «μεταμορφώσει» με κολάζ τον Τραμπ σε σατανά με κέρατα και μια… πιρούνα.

«Προσκυνάμε μόνο τον Αλλάχ»

Αυτά συμβαίνουν ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπολύει συνεχώς απειλές κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι «όποιος κάνει λάθος υπολογισμούς με τηνimage-1.ashx Τουρκία θα βρει τον μπελά του».

«Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή, ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ.

«Μας απειλούν. Δεν μπορείτε να τιθασεύσετε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε ότι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη. Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την Τουρκία έτσι εύκολα μέσω του νομίσματος», πρόσθεσε σε χθεσινή ομιλία του στη Ριζούντα, αποκαλύπτοντας ότι το αμερικανικό τελεσίγραφο για την απελευθέρωση του πάστορα έληξε την  Κυριακή στις 18:00.

Σχέδιο δράσης 

Σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet της χώρας του, διαβεβαίωσε ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης, η υλοποίηση του οποίου ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα, με σκοπό να αμβλυνθούν οι πιέσεις που ασκούνται από τις αγορές.

Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου, δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα από τους θεσμούς που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη εφαρμογής του.

Είπε μόνο ότι το σχέδιο περιέχει δράσεις για τον τραπεζικό τομέα και την πραγματική οικονομία και στοχεύει στην τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της συναλλαγματικής αξίας της λίρας.

Τόνισε και αυτός ότι η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας δεν αντανακλά την πραγματικότητα της αγοράς, αλλά οφείλεται σε στοχευμένη επίθεση και υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική θα μείνει ανεξάρτητη, θέλοντας να διασκεδάσει τους φόβους για παρέμβαση Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επιβάλει την πολιτική του.

Οι ανακοινώσεις Αλμπαϊράκ πρόσφεραν προσωρινή σανίδα σωτηρίας στην τουρκική λίρα, η ισοτιμία της οποίας έναντι του δολαρίου επέστρεψε στις ασιατικές αγορές κάτω από το όριο του επτά προς ένα.

Νωρίτερα, με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών η ισοτιμία είχε φτάσει ακόμη και στο 7,24.