Ο ευρωβουλευτής Κ.Μαυρίδης σχολιάζει δημοσίευμα «Πολίτη» για εγκλήματα το 1974

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης σχολιάζει δημοσιεύματα της εφημεριδας ΠΟΛΙΤΗΣ σχετικά με εγκλήματα του 1974  και εγείρει εύλογα ερωτήματα  για την αξιοπιστία  των πληροφοριών

Αναφέρει συγκεκριμένα :IMG_7198

«Έχει ιδιαίτερη σημασία που η εφημερίδα «Πολίτης» ασχολήθηκε πρόσφατα με τα εγκλήματα του 1974. Συγκεκριμένο ερώτημα παραμένει αναπάντητο για χρόνια και την αφορά.

Τον Αύγουστο 2009, γνωστοποιήθηκε ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι της μαυρόασπρης φωτογραφίας του 1974 που συλλαμβάνονται ζωντανοί από τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή Τζιάος και έκτοτε αγνοούνταν, βρέθηκαν δολοφονημένοι και πεταγμένοι σε πηγάδι. Σημειωτέον ότι, ουδέποτε υπήρξε μαρτυρία ή στοιχείο που να καταδεικνύει πότε έγινε η δολοφονία τους. Μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξε οτιδήποτε που να προσδιορίζει την ακριβή ώρα (ούτε μέρα) που δολοφονήθηκαν. Ωστόσο, αμέσως μετά την αποκάλυψη του φοβερού εγκλήματος, Αύγουστο 2009, δύο δημοσιεύματα στον «Πολίτη» (15.8.09 και 18.8.09) του ιδίου δημοσιογράφου ανέφεραν ότι κάποιος  ανθυπολογαχός της Εθνικής Φρουράς, χωρίς να δημοσιευτεί το όνομα του, επικοινώνησε και «έδωσε την πληροφορία πως έξι ώρες πριν το μαρτυρικό τέλος των πέντε αιχμαλώτων, εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τουρκοκύπριοι» στην ίδια περιοχή. Σημειώστε την ακρίβεια των έξι ωρών!

Επαναλαμβάνουμε  ότι για τη δολοφονία των πέντε δεν προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο ή μαρτυρία  για την ώρα εκτέλεσής τους. Αφού δεν υπήρξε οτιδήποτε που να καταδεικνύει την ώρα δολοφονίας τους, πώς ο «πληροφοριοδότης» του δημοσιογράφου γνώριζε την ώρα διάπραξης του εγκλήματος και μάλιστα υπέδειξε πως έξη ώρες πριν, στην ίδια περιοχή, προηγήθηκε δολοφονία Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους;  Πώς ο δημοσιογράφος-του «Πολίτη», ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ερευνητής, πρόβαλε τέτοια «πληροφορία» χωρίς να ρωτήσει τον «πληροφοριοδότη» για το πως γνωρίζει την ώρα εκτέλεσης των «5»;  Υπήρξε όντως «πληροφοριοδότης», ή υπήρξε κάτι άλλο που εξηγεί και την σιωπή έκτοτε;

Πάντως, αν σκοπός των δημοσιευμάτων ήταν να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι οι πέντε Ε/κ έπαθαν αυτό που οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι Ε/κ διέπραξαν σε Τ/κ (έξι ώρες!) προηγουμένως στην ίδια περιοχή, το κατάφερε.

Άλλος ανθυπολοχαγός που υπηρετούσε στο 398 Τάγμα και βρισκόταν στην περιοχή Αύγουστο 1974 (επώνυμα και ενσυνείδητα όπως υποδεικνύει στις 19.8.2009) έδωσε τη δική του μαρτυρία. Για το πρώτο δημοσίευμα του «Πολίτη» μαρτυρεί ότι «τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά» και για το δεύτερο ότι «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Για επιτήδεια παραπληροφόρηση, προσβολή της μνήμης ανυπεράσπιστων ανθρώπων και ψυχική αναστάτωση συγγενών και της κοινωνίας, έγινε καταγγελία (από εμένα) στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας το 2009 η οποία αρνήθηκε να το εξετάσει.

Ενώ έπρεπε να προέχει η αλήθεια για κάθε έγκλημα, προέχει η «ανακάλυψη» εγκλημάτων που εξυπηρετεί την πολιτική εξίσωση και ανάδειξή τους σε συλλογικό επίπεδο, στο πλαίσιο του «εκάμαν μας, αλλά εκάμαμέν τους και εμείς πολλά», ώστε διά της συλλογικής ενοχής να επιβληθεί συλλογική τιμωρία ολόκληρης της κοινωνίας με την «όποια λύση» αλά Τούρκα.

Παρεμπιπτόντως, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος του «Πολίτη» διορίστηκε αργότερα σύμβουλος στο Προεδρικό και σήμερα σύμβουλος στις Βρυξέλλες στο Γραφείο του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ».